NewsyKatarzyna Bosacka porównała makarony. "Najkrócej zalega w żołądku"

Katarzyna Bosacka porównała makarony. "Najkrócej zalega w żołądku"

W sosie szpinakowym, z kurczakiem, bolognese, zapiekany - przepisów jest mnóstwo. Co je łączy? Makaron. To jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Katarzyna Bosacka porównała składy popularnych makaronów. Który z nich jest najzdrowszy? Wyjaśniamy.

Jaki makaron jest najzdrowszy?
Jaki makaron jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Heorshe

12.03.2024 15:22

Choć Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu, tak naprawdę pochodzi on z Chin. We Włoszech pojawił się dopiero w XIII wieku za sprawą słynnego podróżnika, Marco Polo. Makaron szybko stał się popularny, nie tylko we Włoszech, ale i w całej Europie. Przeciętny Polak zjada ok. 5 kilogramów makaronu rocznie.

Skoro zjadamy go tak dużo, warto wiedzieć, z czego jest zrobiony. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka żywieniowa porównała ze sobą dwa najpopularniejsze rodzaje makaronów. Który makaron jest zdrowszy? Jakiego lepiej unikać? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego robi się makaron?

Makaron przygotowuje się na bazie mąki i wody. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Przy produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę z pszenicy durum. Ten rodzaj pszenicy jest odporny na szkodniki i choroby, a co najważniejsze, zawiera więcej glutenu niż klasyczna mąka pszenna. To dzięki niej ugotowany makaron jest jędrny i zwarty. Mąka durum nadaje się do produkcji makaronu zwykłego i pełnoziarnistego.

Przygotowane ciasto formuje się w cienki placek, z którego wykrawa się wybrany kształt, a na końcu poddaje się go suszeniu i pakuje do opakowania. Makaron można przygotować też samodzielnie. Wówczas warto zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która ułatwi uformowanie idealnie gładkiego ciasta.

Jaki makaron jest zdrowszy?

Muszelki, świderki, spaghetti, tagliatelle — wybór makaronu jest naprawdę ogromny. Nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju mąki, bowiem w większości sklepów znajdziemy makaron przygotowany z mąki gryczanej, kukurydzianej, orkiszowej czy ryżowej, jednak najczęściej sięgamy po ten z mąki durum.

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia, prowadząca "Wiem, co jem" postanowiła sprawdzić, który makaron jest najzdrowszy. Przeanalizowała skład makaronu zwykłego oraz pełnoziarnistego z mąki durum. Który makaron jest zdrowszy? Jak można się domyśleć, jest to makaron pełnoziarnisty.

- Ten zwykły nie będzie miał w sobie tak wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, czyli tego popiołu, który ma makaron pełnoziarnisty — tłumaczy Bosacka. Co istotne, makaron pełnoziarnisty obfituje w białko i ma aż dwa razy więcej błonnika niż klasyczny makaron. Błonnik zapewni nam sytość na długie godziny, dzięki czemu nie będziemy tak szybko odczuwali głodu. Warto o tym pamiętać przy kolejnych zakupach.

Wybrane dla Ciebie