Katarzyna Bosacka porównała makarony. "Najkrócej zalega w żołądku"

W sosie szpinakowym, z kurczakiem, bolognese, zapiekany - przepisów jest mnóstwo. Co je łączy? Makaron. To jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Katarzyna Bosacka porównała składy popularnych makaronów. Który z nich jest najzdrowszy? Wyjaśniamy.

Jaki makaron jest najzdrowszy?Jaki makaron jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Heorshe

Choć Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu, tak naprawdę pochodzi on z Chin. We Włoszech pojawił się dopiero w XIII wieku za sprawą słynnego podróżnika, Marco Polo. Makaron szybko stał się popularny, nie tylko we Włoszech, ale i w całej Europie. Przeciętny Polak zjada ok. 5 kilogramów makaronu rocznie.

Skoro zjadamy go tak dużo, warto wiedzieć, z czego jest zrobiony. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka żywieniowa porównała ze sobą dwa najpopularniejsze rodzaje makaronów. Który makaron jest zdrowszy? Jakiego lepiej unikać? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z czego robi się makaron?

Makaron przygotowuje się na bazie mąki i wody. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Przy produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę z pszenicy durum. Ten rodzaj pszenicy jest odporny na szkodniki i choroby, a co najważniejsze, zawiera więcej glutenu niż klasyczna mąka pszenna. To dzięki niej ugotowany makaron jest jędrny i zwarty. Mąka durum nadaje się do produkcji makaronu zwykłego i pełnoziarnistego.

Przygotowane ciasto formuje się w cienki placek, z którego wykrawa się wybrany kształt, a na końcu poddaje się go suszeniu i pakuje do opakowania. Makaron można przygotować też samodzielnie. Wówczas warto zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która ułatwi uformowanie idealnie gładkiego ciasta.

Jaki makaron jest zdrowszy?

Muszelki, świderki, spaghetti, tagliatelle — wybór makaronu jest naprawdę ogromny. Nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju mąki, bowiem w większości sklepów znajdziemy makaron przygotowany z mąki gryczanej, kukurydzianej, orkiszowej czy ryżowej, jednak najczęściej sięgamy po ten z mąki durum.

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia, prowadząca "Wiem, co jem" postanowiła sprawdzić, który makaron jest najzdrowszy. Przeanalizowała skład makaronu zwykłego oraz pełnoziarnistego z mąki durum. Który makaron jest zdrowszy? Jak można się domyśleć, jest to makaron pełnoziarnisty.

- Ten zwykły nie będzie miał w sobie tak wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, czyli tego popiołu, który ma makaron pełnoziarnisty — tłumaczy Bosacka. Co istotne, makaron pełnoziarnisty obfituje w białko i ma aż dwa razy więcej błonnika niż klasyczny makaron. Błonnik zapewni nam sytość na długie godziny, dzięki czemu nie będziemy tak szybko odczuwali głodu. Warto o tym pamiętać przy kolejnych zakupach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej