Katarzyna Bosacka porównała makarony. "Najkrócej zalega w żołądku"

W sosie szpinakowym, z kurczakiem, bolognese, zapiekany - przepisów jest mnóstwo. Co je łączy? Makaron. To jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Katarzyna Bosacka porównała składy popularnych makaronów. Który z nich jest najzdrowszy? Wyjaśniamy.

Jaki makaron jest najzdrowszy?Jaki makaron jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Heorshe

Choć Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu, tak naprawdę pochodzi on z Chin. We Włoszech pojawił się dopiero w XIII wieku za sprawą słynnego podróżnika, Marco Polo. Makaron szybko stał się popularny, nie tylko we Włoszech, ale i w całej Europie. Przeciętny Polak zjada ok. 5 kilogramów makaronu rocznie.

Skoro zjadamy go tak dużo, warto wiedzieć, z czego jest zrobiony. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka żywieniowa porównała ze sobą dwa najpopularniejsze rodzaje makaronów. Który makaron jest zdrowszy? Jakiego lepiej unikać? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z czego robi się makaron?

Makaron przygotowuje się na bazie mąki i wody. Najważniejszym składnikiem jest mąka. Przy produkcji makaronu wykorzystuje się mąkę z pszenicy durum. Ten rodzaj pszenicy jest odporny na szkodniki i choroby, a co najważniejsze, zawiera więcej glutenu niż klasyczna mąka pszenna. To dzięki niej ugotowany makaron jest jędrny i zwarty. Mąka durum nadaje się do produkcji makaronu zwykłego i pełnoziarnistego.

Przygotowane ciasto formuje się w cienki placek, z którego wykrawa się wybrany kształt, a na końcu poddaje się go suszeniu i pakuje do opakowania. Makaron można przygotować też samodzielnie. Wówczas warto zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która ułatwi uformowanie idealnie gładkiego ciasta.

Jaki makaron jest zdrowszy?

Muszelki, świderki, spaghetti, tagliatelle — wybór makaronu jest naprawdę ogromny. Nie musimy ograniczać się do jednego rodzaju mąki, bowiem w większości sklepów znajdziemy makaron przygotowany z mąki gryczanej, kukurydzianej, orkiszowej czy ryżowej, jednak najczęściej sięgamy po ten z mąki durum.

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia, prowadząca "Wiem, co jem" postanowiła sprawdzić, który makaron jest najzdrowszy. Przeanalizowała skład makaronu zwykłego oraz pełnoziarnistego z mąki durum. Który makaron jest zdrowszy? Jak można się domyśleć, jest to makaron pełnoziarnisty.

- Ten zwykły nie będzie miał w sobie tak wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, czyli tego popiołu, który ma makaron pełnoziarnisty — tłumaczy Bosacka. Co istotne, makaron pełnoziarnisty obfituje w białko i ma aż dwa razy więcej błonnika niż klasyczny makaron. Błonnik zapewni nam sytość na długie godziny, dzięki czemu nie będziemy tak szybko odczuwali głodu. Warto o tym pamiętać przy kolejnych zakupach.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki