Kawa chroni przed poważną chorobą? Naukowcy nie mają wątpliwości
W samych Stanach Zjednoczonych na tę chorobę cierpi prawie milion osób. Tymczasem wyniki nowego, olbrzymiego badania stawiają zarówno nowe, ciekawe tezy, jak i kolejne pytania. Czy tej przypadłości można było uniknąć, pijąc regularnie kawę?
28.05.2024 07:42
Choroba Parkinsona to zwyrodnienie struktur mózgu objawiające się zwolnieniem ruchów, sztywnością mięśni czy drgawkami. Przyczyna? Aktualnie medycyna nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. I tylko jedno jest pewne. Do tej pory ludzkość nie odkryła tego, jak wyleczyć tę chorobę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tymczasem w czasopiśmie naukowym "Neurology" właśnie opisano wyniki trwającego aż 13 lat badania, w którym naukowcy dokonali obserwacji ponad 184 tysięcy pacjentów i na podstawie ich trybu życia i historii chorobowych postawili niezwykłą tezę, która w nowoczesnej medycynie może mocno namieszać. Według lekarzy wszystko wskazuje na to, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona.
Picie kawy a choroba Parkinsona
Już wielokrotnie pisaliśmy tu na temat korzystnego wpływu picia kawy na ludzki organizm. O ile mamy w tej kwestii rozsądek i umiar, to kawa tylko nam pomoże. Trzeba jednak zaznaczyć, że wyniki 13-letniego badania i tak są bardzo zaskakujące. Szczegóły obserwacji lekarskiej i wniosków czytamy na portalu conowego.pl:
Stwierdzono, że ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u 25 procent osób najczęściej pijących kawę było o 40 procent mniejsze w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły kawy. U wszystkich konsumentów kawy objętych badaniem zmierzone zmniejszenie ryzyka wahało się od około 5 do 63 procent, w zależności od kraju
Według przeprowadzających to badanie kohortowe lekarzy wpływ kawy na profilaktykę choroby Parkinsona może wynikać z tego, że picie czarnego napoju utrzymuje przepływ dopaminy do mózgu. To właśnie poziom tego związku chemicznego i neuroprzekaźnika podczas choroby Parkinsona zostaje drastycznie zmniejszony.
Wyniki badań podsumowano pełnymi nadziei słowami:
Odkrycie biologicznego działania kofeiny na chorobę Parkinsona [...] pogłębia naszą wiedzę na temat etiologii choroby Parkinsona i sprzyja potencjalnym strategiom zapobiegania