Kawa chroni przed poważną chorobą? Naukowcy nie mają wątpliwości
W samych Stanach Zjednoczonych na tę chorobę cierpi prawie milion osób. Tymczasem wyniki nowego, olbrzymiego badania stawiają zarówno nowe, ciekawe tezy, jak i kolejne pytania. Czy tej przypadłości można było uniknąć, pijąc regularnie kawę?
Choroba Parkinsona to zwyrodnienie struktur mózgu objawiające się zwolnieniem ruchów, sztywnością mięśni czy drgawkami. Przyczyna? Aktualnie medycyna nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. I tylko jedno jest pewne. Do tej pory ludzkość nie odkryła tego, jak wyleczyć tę chorobę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego
Tymczasem w czasopiśmie naukowym "Neurology" właśnie opisano wyniki trwającego aż 13 lat badania, w którym naukowcy dokonali obserwacji ponad 184 tysięcy pacjentów i na podstawie ich trybu życia i historii chorobowych postawili niezwykłą tezę, która w nowoczesnej medycynie może mocno namieszać. Według lekarzy wszystko wskazuje na to, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona.
Picie kawy a choroba Parkinsona
Już wielokrotnie pisaliśmy tu na temat korzystnego wpływu picia kawy na ludzki organizm. O ile mamy w tej kwestii rozsądek i umiar, to kawa tylko nam pomoże. Trzeba jednak zaznaczyć, że wyniki 13-letniego badania i tak są bardzo zaskakujące. Szczegóły obserwacji lekarskiej i wniosków czytamy na portalu conowego.pl:
Stwierdzono, że ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u 25 procent osób najczęściej pijących kawę było o 40 procent mniejsze w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły kawy. U wszystkich konsumentów kawy objętych badaniem zmierzone zmniejszenie ryzyka wahało się od około 5 do 63 procent, w zależności od kraju
Według przeprowadzających to badanie kohortowe lekarzy wpływ kawy na profilaktykę choroby Parkinsona może wynikać z tego, że picie czarnego napoju utrzymuje przepływ dopaminy do mózgu. To właśnie poziom tego związku chemicznego i neuroprzekaźnika podczas choroby Parkinsona zostaje drastycznie zmniejszony.
Wyniki badań podsumowano pełnymi nadziei słowami:
Odkrycie biologicznego działania kofeiny na chorobę Parkinsona [...] pogłębia naszą wiedzę na temat etiologii choroby Parkinsona i sprzyja potencjalnym strategiom zapobiegania