Oto jak wygląda kawa w różnych zakątach świata. Dodaje się do niej m.in. żółtko i czosnek!
Nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania w ciągu dnia bez ukochanej kawy. Po prostu to moje osobiste "must have", z którego nie potrafię i nie chcę rezygnować.
23.11.2018 | aktual.: 20.03.2024 13:51
A skoro już o kawach mowa, chciałabym dziś zaprezentować Ci różne odmiany tego napoju z całego świata.
#1 Turcja
W tym kraju napijesz się kawy z dodatkiem czosnku i miodu.
#2 Maroko
Marokańska kawa charakteryzuje się tym, że zawiera w sobie przyprawy, m.in.: pieprz, gałka muszkatołowa oraz nasiona sezamu.
#3 Jamajka
Oprócz pomarańczy, w jamajskiej kawie można znaleźć rum!
#4 Senegal
Kawa z tego kraju choć jest parzona w dobrze znany nam sposób, posiada jeden ciekawy składnik - pieprz gwinejski.
#5 Grecja
Frappe zyskało popularność na całym świecie i nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę jego składniki: mleko skondensowane, lody i kawa.
#6 Hiszpania
Hiszpańska kawa to nic innego jak espresso z dodatkiem mleka skondensowanego. Następnie mieszankę łączy się ze zwykłym mlekiem.
#7 Hong Kong
Kawa z herbatą? Czemu nie! 4 porcje czarnej herbaty łączone są z 2 porcjami kawy, mlekiem skondensowanym i pierzem.
#8 Niemcy
Kawę w tym przypadku łączy się z rumem i bitą śmietaną.
#9 Argentyna
To naprawdę wyjątkowa kawa, ponieważ do porcji spienionego mleka dodaje się klika kropel mocnej kawy. Można więc powiedzieć, że jest to tak naprawę "mleko z kawą".
#10 Finlandia
W kawie z tego rejonu, przed wlaniem napoju do filiżanki, umieszcza się kawełek lokalnego sera.
#11 Wietnam
Wietnamska kawa wzbogacona jest o żółtko oraz mleko skondensowane.
#12 Włochy
Do klasycznego espresso dodawany jest plaster cytryny, który należy wycisnąć przy użyciu łyżki o bok filiżanki lub jej dno.