Oto jak wygląda kawa w różnych zakątach świata. Dodaje się do niej m.in. żółtko i czosnek!

Nie wyobrażam sobie normalnego funkcjonowania w ciągu dnia bez ukochanej kawy. Po prostu to moje osobiste "must have", z którego nie potrafię i nie chcę rezygnować.

Obrazek
Frania

A skoro już o kawach mowa, chciałabym dziś zaprezentować Ci różne odmiany tego napoju z całego świata.

#1 Turcja

W tym kraju napijesz się kawy z dodatkiem czosnkumiodu.

#2 Maroko

Marokańska kawa charakteryzuje się tym, że zawiera w sobie przyprawy, m.in.: pieprz, gałka muszkatołowa oraz nasiona sezamu.

#3 Jamajka

Oprócz pomarańczy, w jamajskiej kawie można znaleźć rum!

#4 Senegal

Kawa z tego kraju choć jest parzona w dobrze znany nam sposób, posiada jeden ciekawy składnik - pieprz gwinejski.

#5 Grecja

Frappe zyskało popularność na całym świecie i nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę jego składniki: mleko skondensowane, lodykawa.

#6 Hiszpania

Hiszpańska kawa to nic innego jak espresso z dodatkiem mleka skondensowanego. Następnie mieszankę łączy się ze zwykłym mlekiem.

#7 Hong Kong

Kawa z herbatą? Czemu nie! 4 porcje czarnej herbaty łączone są z 2 porcjami kawy, mlekiem skondensowanympierzem.

#8 Niemcy

Kawę w tym przypadku łączy się z rumembitą śmietaną.

#9 Argentyna

To naprawdę wyjątkowa kawa, ponieważ do porcji spienionego mleka dodaje się klika kropel mocnej kawy. Można więc powiedzieć, że jest to tak naprawę "mleko z kawą".

#10 Finlandia

W kawie z tego rejonu, przed wlaniem napoju do filiżanki, umieszcza się kawełek lokalnego sera.

#11 Wietnam

Wietnamska kawa wzbogacona jest o żółtko oraz mleko skondensowane.

#12 Włochy

Do klasycznego espresso dodawany jest plaster cytryny, który należy wycisnąć przy użyciu łyżki o bok filiżanki lub jej dno.

Koniecznie daj znać, którą z kaw chciałbyś spróbować jako pierwszą ?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej