Każdy ucieszy się z takiego upominku. Ekspert radzi, jakie wino wybrać pod choinkę

Wino to bez dwóch zdań doskonały wybór na świąteczny prezent. Ten trunek od wielu już lat niezmiennie pozostaje synonimem elegancji i dobrego smaku. Jak w gąszczu propozycji wybrać to właściwe? Zapytaliśmy o to Tomasza Potrzebowskiego, eksperta rynku wina.

Wino na prezent. Jakie wybrać?Wino na prezent. Jakie wybrać?
Źródło zdjęć: © Getty Images | kajakiki
Katarzyna Gileta

Wino musujące - zawsze dobry wybór

Dla tych, którzy wino kochają, ale niekoniecznie należą do grona ekspertów, bardzo dobrym pomysłem są bąbelki. Generalnie wina musujące są świetnym wyborem na świąteczny prezent. Dobre prosecco od cenionego producenta, wielowymiarowa i elegancka hiszpańska cava, czy jeszcze nieodkryte przez wielu francuskie wina typu cremant, to trunki, które każdy miłośnik wina chciałby znaleźć pod choinką.

- Dla wielbicieli win białych mogę polecić niemieckiego rieslinga, nowozelandzkie sauvignon blanc, czy kremowe w swojej strukturze chardonnay ze słonecznej Kaliforni. Ciekawym pomysłem może być również wino ze szczepu gewurztraminer. To trunek niezwykle aromatyczny, który swoją ekspresją zachwyci niejednego obdarowanego - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Wiele opcji prezentowych znajduje się również w kategorii win czerwonych. Trunki z tak popularnych regionów jak Rioja, czy Toskania zawsze powodują szybsze bicie serca u fanów wina. Swoje skarby skrywa również Ameryka.

- Z tej północnej polecam kalifornijskie wina ze szczepu cabernet sauvignon lub zinfandel, zaś z tej południowej – argentyńską interpretację wina z odmiany malbec. Klasycznie, elegancko i co równie ważne - bardzo smacznie - mówi ekspert.

Wino dla znawców

Szukając wina dla znawców, warto skierować uwagę w stronę wielkich i prestiżowych regionów winiarskich, które słyną z produkcji najlepszych win na świecie. Bordeaux, Ribera del Duero czy Piemont to synonim najwyższej jakości, a wina pochodzące z tych regionów są nie bez powodu uważane za wyjątkowe.

W tym kontekście nie można również zapomnieć o szampanie. Bezsprzecznie każdy obdarowany takim prezentem doceni jakość i prestiż. Pamiętajmy jednak, że każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące – szampanem. Ten oryginalny pochodzi wyłącznie z Szampanii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil