PoradyNajgorszy błąd podczas smażenia karpia. Przez niego jest suchy jak podeszwa

Najgorszy błąd podczas smażenia karpia. Przez niego jest suchy jak podeszwa

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie wigilijny stół bez smażonego karpia. Dokładamy wszelkich starań, by smakował możliwie jak najlepiej. Istotne jest tu jego przyprawianie i smażenie. Czy wiesz, kiedy należy solić karpia?

Kiedy należy solić karpia? - Pyszności; Foto Canva.com
Kiedy należy solić karpia? - Pyszności; Foto Canva.com

Kiedy należy solić karpia? To szczególnie ważne podczas smażenia!

Smażony karp to podstawa każdej polskiej Wigilii. Trudno jest wyobrazić sobie stół, bez jego obecności. Niezależnie, czy to wersja, czy smażona, to dokładamy wszelkich starań, by smakował jak najlepiej. W tym przypadku, niezwykle istotne jest jego odpowiednie przyrządzenie. Dlatego, należy zadbać, by dobrze go przyprawić i następnie usmażyć. W tym pierwszym przypadku, warto wiedzieć, kiedy należy solić karpia. W przeciwnym razie wyjdzie suchy i niesmaczny. Dlaczego?

Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Sposób na karpia bez ości- Pyszności źródło kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Jeśli przyrządzasz go po raz pierwszy, to pamiętaj, by nie solić ryby zbyt wcześnie. Jest to związane z tym, że sól wyciągnie z karpia całą wodę. Spowoduje to, że ryba po usmażeniu będzie sucha. Dlatego, jeśli chcesz, aby karp był miękki, to należy go posolić dopiero podczas smażenia na patelni.

O czym pamiętać podczas przygotowania idealnego karpia?

Jeśli już wiesz, kiedy należy solić karpia, to czas poznać pozostałe zasady, dzięki którym usmażysz naprawdę smaczną rybę. Istotne jest tu również nie tylko samo solenie, ale i kilka innych czynników, na które warto zwrócić uwagę.

Karp - Pyszności; Foto: Canva.com
Karp - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętaj, by:

  • nie przesuwać ciągle ryb podczas smażenia - to spowoduje, że mięso się nie zarumieni i zacznie rozpadać;
  • nigdy nie smażyć mokrej ryby - przed wrzuceniem karpia na patelnię, dobrze jest go osuszyć np. papierowym ręcznikiem; w przeciwnym razie, tłuszcz zacznie pryskać po całej kuchni;
  • nie przykrywaj patelni podczas smażenia - takie działanie spowoduje, że konsystencja ryby będzie niezbyt zachęcająca, a wręcz - gumowata;
  • wypróbować inne metody przyrządzania ryby - np. na parze, duszona, grillowana, czy pieczona; smażona panierowana ryba traci wiele cennych właściwości i jednocześnie zyskuje naprawdę dużą porcję tłuszczu.

Karpia na wigilijny stół możecie śmiało przygotować w postaci rolady. Jak to zrobić? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie