NewsyKiedyś była bardzo tanim warzywem. Dziś ludzie przecierają oczy, patrząc na cenę

Kiedyś była bardzo tanim warzywem. Dziś ludzie przecierają oczy, patrząc na cenę

To warzywo było niegdyś tanie - Pyszności; foto: Canva, Facebook: warzywa.pl
To warzywo było niegdyś tanie - Pyszności; foto: Canva, Facebook: warzywa.pl
10.07.2023 09:27

Różne produkty kojarzą nam się z drożyzną, ale to warzywo nigdy nie było skażone takim wrażeniem. Aż do dzisiaj. Wzrost cen o 133 proc. to nie przelewki, a my zastanawiamy się, kiedy to całe szaleństwo się zakończy. Czyżby rosół miał się wkrótce stać zupą ekskluzywną?

"O czasy, o obyczaje!" - mawiał w I wieku p.n.e. słynny rzymski filozof, Cyceron. Ciekawe, co by powiedział dzisiaj, widząc szaleństwo cenowe, które rozpętało się w Polsce i w całej Europie jakiś czas temu, i które uparcie nie chce się skończyć. Coś czujemy, że zakupy w nadwiślańskim warzywniaku to jedna z tych rzeczy, które filozofom się nie śniły... Zwłaszcza wtedy, gdy naszłaby ich ochota na ugotowanie rosołu.

To warzywo bije rekordy drożyzny

Bądźmy szczerzy — istnieją na rynku towary, których ciągłe wzrosty cenowe przestały nas już dziwić. Masło, cukier i olej stały się w pewnym momencie inflacyjnym symbolem, synonimem nie do końca zrozumiałej drożyzny i tematem wielu przepełnionych mocnymi emocjami rozmów. A jednak to nie o nich chcemy dzisiaj rozprawiać, lecz o warzywie, które nigdy nie kojarzyło się z towarem luksusowym.

Marchew bije rekordy drożyzny - Pyszności; foto: Canva
Marchew bije rekordy drożyzny - Pyszności; foto: Canva

Marchew. Jedno z najczęściej używanych w Polsce warzyw, składnik tylu różnych potraw, że wymienienie ich wszystkich zajęłoby nam resztę wakacji. Udając się po nią do sklepu czy warzywniaka, nigdy nie liczono się z kosztami. Mięso — owszem, tu cena zawsze była brana pod uwagę i dokładnie analizowana. Ale marchew?! Ot tani i jednocześnie aromatyczny dodatek do rosołu. Cóż, to się zmieniło.

133 proc. w górę

Według sporządzonego przez UCE Research i uczelni WSB Merito raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych" marchew podrożała o 133 proc. rok do roku. Badanie to nie było bynajmniej przeprowadzone w sposób nierzetelny — analiza polegała bowiem na zestawieniu niemal 80 tysięcy cen z 39 tysięcy sklepów. Wnioski są porażające.

Marchew droższa o 133 proc.  - Pyszności; foto: Canva
Marchew droższa o 133 proc. - Pyszności; foto: Canva

Analitycy UCE Research i WSB Merito poinformowali, że w maju 2023 roku zakupy były droższe o niemal 20 proc. rok do roku. Ten wskaźnik nie dotyczy jednak warzyw, i to nie tylko marchewki. Cebula, kolejny popularny składnik rosołu, podrożała w tym czasie o 107 proc. Biorąc to pod uwagę, a także to, że marchew kosztuje aktualnie nawet 7-8 złotych za kilogram, najczęściej gotowana w Polsce zupa stała się znacznie droższa. Eksperci przypomnieli jednak, że wraz z pojawieniem się większej ilości nowalijek, ceny powinny zacząć spadać. Nadzieja umiera ostatnia, czyż nie?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także