Kiedyś na weselach i przyjęciach były hitem. Teraz zapomniane, a z łatwością przygotujesz w domu
Robiły nawet większą furorę niż frytki. Pamiętam, jaką radość wywoływała w domu paczka mrożonych kulek ziemniaczanych, które po 15 minutach w piekarniku mieniły się złotem na talerzu. Nikt nie patrzył na skład na opakowaniu, chociaż prawdopodobnie pozostawiał wiele do życzenia. Takie kulki będące wspomnieniem dzieciństwa zrobisz z lepszych składników w domu. Dzieci będą zachwycone.
Kulki ziemniaczane to pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia. Tłuczone ziemniaki lub w formie puree zyskają nowe życie i nabiorą rumieńców, gdy obtoczysz je w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do środka dodaj ser żółty – parmezan lub mozzarellę, a sprawdzą się jako niezależna przekąska podczas rodzinnego seansu w domowym kinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulki ziemniaczane z chrupiącą panierką
Kulki ziemniaczane mogą będą jeszcze ciekawsze, gdy klasyczną panierkę z bułki tartej zamienisz na coś bardziej niezwykłego. Alternatywą mogą być płatki kukurydziane rozdrobnione w blenderze, które dodadzą im chrupkości i lekkości. Możesz również spróbować panierki z sezamu lub zmielonych orzechów, która nada im oryginalnego smaku i atrakcyjnego wyglądu. A jeśli lubisz klasykę, ale w delikatniejszy wydaniu, wypróbuj japońskie panko, które jest przygotowywane z delikatnej pszennej bułki bez skórek.
Jaki sos podać do kulek ziemniaczanych?
Dobrze dobrany sos może całkowicie odmienić smak ziemniaczanej przekąski. Klasyczny ketchup zawsze sprawdzi się jako szybka i łatwa opcja, ale warto pokusić się o coś bardziej wyrafinowanego. Sos czosnkowy na bazie jogurtu czy śmietany wzbogaci smak kulek o aromatyczną nutę, szczególnie dobrze komponując się z wersją panierowaną w sezamie. Dla miłośników ostrzejszych wrażeń, proponuję sos sriracha mayo lub bałkański ajwar, które wprowadzą odrobinę pikantności, nadając im śródziemnomorskiego sznytu.
Przepis na kulki ziemniaczane
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie kulek w piekarniku, w połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Wyjdą bardziej chrupiące, gdy posmarujesz je olejem.
Składniki:
- 750 g ugotowanych ziemniaków,
- 4 jajka,
- 250 gramów bułki tartej,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 30 gramów startego sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu,
- pół łyżeczki soli,
- olej do smażenia – w wersji z patelni.
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich 1 jajko, mąkę i starty ser żółty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Z masy ziemniaczanej ulep niewielkie kulki. Obtocz w pozostałych rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej.
- Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kulki ziemniaczane z piekarnika będą gotowe po 15 minutach.