Czerwone pomidory już Ci się znudziły? Sięgnij po zielone i ukiś je w słoikach - będziesz zachwycony efektem

Kiszone zielone pomidory są tradycyjnym daniem naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Najczęściej robią je z dodatkiem kopru, czosnku, oraz chrzanu. Przygotowanie kiszonki nie jest skomplikowane — praktyka jest podobna jak w przypadku innych przetworów tego typu. Sprawdźmy więc, jak smakują i przygotujmy ten sprawdzony przepis.

Obrazek
Paulina

Kiszonie pomidorów to nic trudnego, jeśli kisiłeś kiedyś inne warzywa, takie jak ogórki czy rzodkiewki, to nie masz się czym martwić. Na pewno żaden z kroków nie będzie zaskoczeniem. Zaczynajmy!

Kiszone zielone pomidory-przepis

Obrazek

Składniki: 

  • zielone pomidory (dowolna ilość)
  • sól morska 1 łyżka na każdy litr wody
  • koperek zielony
  • baldachy kopru
  • czosnek
  • korzeń chrzanu do smaku

Sposób przygotowania pomidorów:

Przygotuj wszystkie składniki. Przebierz wszystkie pomidory, wybierz najlepsze egzemplarze, umyj oraz osusz. Następnie pokrój je w małe cząstki, tak by bez problemu zmieściły się w słoiku. Jeśli mowa o słoikach to przed włożeniem owoców powinniśmy je dokładnie wyparzyć i osuszyć. Cały ten proces pozwoli na uniknięcie rozmnażania się drobnoustrojów.

Na dno każdego słoika włóż łyżeczkę kopru oraz całe baldachy tak jak przy kiszeniu ogórków. Następnie dodaj małe cząstki pomidorów. Przekładaj je ząbkami czosnku i kawałkami obranego chrzanu. Nie zapomnij o ułożeniu na wierzchu każdego ze słoików zielonego koperku.

Przejdź do przygotowania zalewy. Wodę połącz z solą w standardowej proporcji. Na jeden litr wody potrzebujemy 1 pełną łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj tak, by sól się rozpuściła. Tak przygotowaną solanką zalej do pełna słoiki z pomidorami. Zakręć naczynia i przykryj ścierką. Pozostaw tak pomidory na kilka dni. Solanka, którą zalaliśmy owoce, stanie się mętna, a nasze pomidory zmienią swój kolor. Po kilku dniach weki przełóż do lodówki.

Obrazek

Właściwości pomidorów

Pomidory to bogactwo składników mineralnych i witamin. Jednym z najważniejszych jest potas. Natomiast znajdziemy w nich również magnez, żelazo i wapń. Oprócz tego to źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antyoksydacyjnym. Dlatego na spożywaniu takich przetworów skorzystają osoby z chorobami serca.

Jeśli jesteś fanem pomidorów koniecznie wypróbuj ten przepis:

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy