Koniec z zapaszkiem w trakcie smażenia ryby. Na blat w kuchni stawiam naturalny odświeżacz

Na pewno znasz ten charakterystyczny zapach po smażeniu ryby, który unosi się na długo po zjedzonym obiedzie. Pomóc może przewietrzenie domu, ale oprócz tego warto sięgnąć też po naturalny odświeżacz. W tym celu przydadzą się ulubione cytrusy, a dokładniej ich skórki, czyli coś, co i tak zazwyczaj ląduje w koszu. Dowiedz się również, jakie ryby mogą bardziej "aromatyzować", a które mniej.

Jak smażyć rybę, żeby nie śmierdziało? Oto proste trikiJak smażyć rybę, żeby nie śmierdziało? Oto proste triki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Smażenie ryby nie musi być związane z uciążliwym zapachem. Stosując sprawdzone metody, takie jak odpowiednie przygotowanie ryby, używanie dodatków pochłaniających zapachy i właściwy sprzęt kuchenny, można znacząco zredukować nieprzyjemne aromaty. Niektórzy polecają moczenie ryby w mleku, a inni na patelnię do oleju wrzucanie ziemniaka. Jeśli jednak masz swój sposób na doprawienie ryby, a frytki robisz przy innej okazji, postaw na prostsze rozwiązania.

Jak wybrać dobrze rybę do smażenia?

Aby zminimalizować zapach podczas smażenia ryby, kluczowe jest wybranie odpowiedniej ryby. Świeże ryby wydzielają mniej intensywny zapach niż te, które są przechowywane przez długi czas. Zawsze warto zwracać uwagę na wygląd i zapach ryby przed zakupem. Świeża ryba powinna mieć błyszczące łuski, przejrzyste oczy i jędrne mięso. Nie bez znaczenia jest również rodzaj ryby. Tłuste gatunki, takie jak łosoś czy makrela, mogą podczas smażenia wydzielać bardziej intensywny zapach. Warto sięgać po ryby o mniejszej zawartości tłuszczu, takie jak dorsz, morszczuk czy pstrąg, które są mniej aromatyczne. A co, jeśli mimo to w kuchni śmierdzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Na smrodek po rybie — wykorzystaj cytrusy

To, co zawsze przygotowuję oprócz ryby, kiedy na obiad szykuję "piątkowy klasyk", to cytrusy. A dokładniej skórki z cytryny lub pomarańczy. Cytrusy te wydzielają przyjemny zapach, który skutecznie maskuje i neutralizuje zapach ryby. I tutaj możesz wykorzystać dwa patenty. Pierwszy z nich to starcie sporej ilości skórki i dodanie jej do świeczki, a następnie zapalenie. Gorący wosk będzie podbijał zapach. Drugi sposób to podgrzanie rozdrobnionych skórek na patelni z niewielką ilością wody. Takie duszone cytrusy też wypełnią przyjemnym aromatem kuchnię i nie tylko.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej