WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Konkurencja dla placuszków z twarogiem. Nie zdołasz im się oprzeć

Saganaki, czyli smażony ser, to jeden z najpopularniejszych przysmaków w Grecji. Ten prosty, lecz wyrazisty w smaku przepis, przyciąga nie tylko turystów, ale i amatorów kuchni śródziemnomorskiej na całym świecie. Podany z cytryną saganaki staje się idealnym urozmaiceniem dla tradycyjnych placków z twarogiem i gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne.

Saganaki to ciekawa alternatywa dla placuszków twarogowychSaganaki to ciekawa alternatywa dla placuszków twarogowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | andreas_44.

Grecka kuchnia słynie z prostoty połączonej z wyrazistymi smakami. Saganaki, przygotowywane z twardego sera, takiego jak kefalotyri, halloumi czy feta, to doskonały przykład tego, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszne i sycące danie. Połączenie chrupiącej panierki i kremowego wnętrza sprawia, że ten grecki przysmak jest idealny zarówno jako przekąska, jak i element bardziej rozbudowanego posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tortellini smakuje każdemu. Poznaj sprawdzony przepis

Przepis na saganaki

Saganaki to nie tylko smak, ale i wartości odżywcze. Sery używane do tego dania są źródłem białka i wapnia, co czyni je sycącą, a jednocześnie pełnowartościową przekąską. Ponadto smażony ser w połączeniu z cytryną i oliwkami idealnie wpisuje się w śródziemnomorski styl żywienia, który jest uznawany za jedną z najzdrowszych diet na świecie.

Składniki:

  • 200 g sera kefalotyri, halloumi lub fety,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • cytryna do podania.

Przygotowanie:

  1. Ser kroję na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Każdy plaster obtaczam w mące, a następnie w roztrzepanym jajku (opcjonalnie także w bułce tartej, aby uzyskać dodatkową chrupkość).
  3. Na rozgrzanej oliwie smażę kawałki sera na złoty kolor z obu stron, przez około 1–2 minuty na każdą stronę.
  4. Gotowe saganaki skrapiam cytryną i podaję od razu.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby wzbogacić smak, można dodać do panierki zioła takie jak oregano lub rozmaryn;
  • saganaki świetnie komponuje się również z dodatkami w postaci świeżych pomidorów, oliwek czy chleba pita.

Grecka tradycja i różnorodność w kuchni

Saganaki to przykład greckiej sztuki kulinarnej, w której ważny jest zarówno smak, jak i prostota przygotowania z lokalnych składników. W Grecji saganaki można spotkać w różnych wariantach – w niektórych regionach przygotowuje się je z dodatkiem owoców morza, na przykład krewetek lub z warzywami, co jeszcze bardziej wzbogaca danie. Tradycja ta odzwierciedla podejście Greków do kuchni – cieszenie się sezonowymi produktami i świeżością, co nadaje saganaki wyjątkowy, autentyczny charakter.

Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza