Konkurencja dla placuszków z twarogiem. Nie zdołasz im się oprzeć

Saganaki, czyli smażony ser, to jeden z najpopularniejszych przysmaków w Grecji. Ten prosty, lecz wyrazisty w smaku przepis, przyciąga nie tylko turystów, ale i amatorów kuchni śródziemnomorskiej na całym świecie. Podany z cytryną saganaki staje się idealnym urozmaiceniem dla tradycyjnych placków z twarogiem i gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne.

Saganaki to ciekawa alternatywa dla placuszków twarogowychSaganaki to ciekawa alternatywa dla placuszków twarogowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | andreas_44.

Grecka kuchnia słynie z prostoty połączonej z wyrazistymi smakami. Saganaki, przygotowywane z twardego sera, takiego jak kefalotyri, halloumi czy feta, to doskonały przykład tego, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszne i sycące danie. Połączenie chrupiącej panierki i kremowego wnętrza sprawia, że ten grecki przysmak jest idealny zarówno jako przekąska, jak i element bardziej rozbudowanego posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tortellini smakuje każdemu. Poznaj sprawdzony przepis

Przepis na saganaki

Saganaki to nie tylko smak, ale i wartości odżywcze. Sery używane do tego dania są źródłem białka i wapnia, co czyni je sycącą, a jednocześnie pełnowartościową przekąską. Ponadto smażony ser w połączeniu z cytryną i oliwkami idealnie wpisuje się w śródziemnomorski styl żywienia, który jest uznawany za jedną z najzdrowszych diet na świecie.

Składniki:

  • 200 g sera kefalotyri, halloumi lub fety,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • cytryna do podania.

Przygotowanie:

  1. Ser kroję na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Każdy plaster obtaczam w mące, a następnie w roztrzepanym jajku (opcjonalnie także w bułce tartej, aby uzyskać dodatkową chrupkość).
  3. Na rozgrzanej oliwie smażę kawałki sera na złoty kolor z obu stron, przez około 1–2 minuty na każdą stronę.
  4. Gotowe saganaki skrapiam cytryną i podaję od razu.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby wzbogacić smak, można dodać do panierki zioła takie jak oregano lub rozmaryn;
  • saganaki świetnie komponuje się również z dodatkami w postaci świeżych pomidorów, oliwek czy chleba pita.

Grecka tradycja i różnorodność w kuchni

Saganaki to przykład greckiej sztuki kulinarnej, w której ważny jest zarówno smak, jak i prostota przygotowania z lokalnych składników. W Grecji saganaki można spotkać w różnych wariantach – w niektórych regionach przygotowuje się je z dodatkiem owoców morza, na przykład krewetek lub z warzywami, co jeszcze bardziej wzbogaca danie. Tradycja ta odzwierciedla podejście Greków do kuchni – cieszenie się sezonowymi produktami i świeżością, co nadaje saganaki wyjątkowy, autentyczny charakter.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze