Masowe upadki restauracji zaczną się tuż po wakacjach. Eksperci nie mają złudzeń

Wysokie ceny dotykają również restauratorów. Poza tym coraz więcej restauracji nie przechodzi kontroli skarbowej. Okazuje się, że po wakacjach upadnie wiele lokali gastronomicznych i zwiększy się liczba osób bezrobotnych.

ObrazekKoszmarne wieści o restauracjach - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Duże nadużycia w lokalach gastronomicznych

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Obecnie w wielu lokalach gastronomicznych można zaobserwować duże nadużycia. W związku z tym coraz częściej prowadzone są kontrole skarbowe. Urzędy skarbowe wystawiają mandaty wynoszące średnio 860 zł. To prawie 300 zł więcej niż w poprzednim roku.

Mandaty często wystawiane są z tytułu nieprawidłowości w zakresie ewidencjonowania sprzedaży. Według Ministerstwa Finansów przed wakacjami, w wyniku braku kasy, właściciele restauracji musieli zapłacić łącznie około pół miliona złotych. W związku z tym, w porównaniu do poprzedniego roku nastąpił wzrost aż o 440 %.

Uciążliwy podatek VAT

Długa lista podstawowych produktów żywnościowych została zwolniona z podatku VAT. Jednak restauratorzy wciąż muszą od tych produktów odprowadzać podatek. Według niektórych właścicieli restauracji jest to główny powód częstych kontroli.

Poza tym klienci często porównują produkty w sklepach i w restauracjach. Wysokie ceny w lokalach gastronomicznych zniechęcają potencjalnych klientów do korzystania z ich usług.

Wysokie rachunki restauracji

Wyjątkowo wysokie ceny prądu również negatywnie wpływają na sytuację finansową restauracji. Zdrożał on kilkukrotnie, porównując jego koszt w ubiegłym roku. Dodatkowo ze względu na wzrost inflacji, coraz więcej pracowników domaga się podwyżki wynagrodzeń. Natomiast klienci zaczęli oszczędzać i dokładnie planować swoje wydatki. Coraz mniej osób korzysta z usług restauracji.

Polacy zbiednieli, oglądają każdą wydawaną złotówkę. Klientów z Polski praktycznie nie mam. Utrzymuję się tylko z niemieckich gości, dla których nasze ceny nie są "paragonami grozy". Płacą i nie narzekają. Chyba nawet nie zauważyli, że podniosłem ceny o 16 - 18 proc. Nie miałem innego wyjścia - mówi pan Paweł, restaurator z zachodniej Polski w rozmowie z portalem money.pl

Przyszłość restauracji

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety przyszłość polskiej gastronomii jest niepewna. Według Hanny Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie najgorszy okres dla lokali gastronomicznych nadejdzie jesienią. W związku z tym powinniśmy przyjąć systemowe rozwiązania na to jak wesprzeć ten sektor gospodarki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć najlepszych przepisów na muffinki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby