Masowe upadki restauracji zaczną się tuż po wakacjach. Eksperci nie mają złudzeń

Wysokie ceny dotykają również restauratorów. Poza tym coraz więcej restauracji nie przechodzi kontroli skarbowej. Okazuje się, że po wakacjach upadnie wiele lokali gastronomicznych i zwiększy się liczba osób bezrobotnych.

ObrazekKoszmarne wieści o restauracjach - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Duże nadużycia w lokalach gastronomicznych

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Obecnie w wielu lokalach gastronomicznych można zaobserwować duże nadużycia. W związku z tym coraz częściej prowadzone są kontrole skarbowe. Urzędy skarbowe wystawiają mandaty wynoszące średnio 860 zł. To prawie 300 zł więcej niż w poprzednim roku.

Mandaty często wystawiane są z tytułu nieprawidłowości w zakresie ewidencjonowania sprzedaży. Według Ministerstwa Finansów przed wakacjami, w wyniku braku kasy, właściciele restauracji musieli zapłacić łącznie około pół miliona złotych. W związku z tym, w porównaniu do poprzedniego roku nastąpił wzrost aż o 440 %.

Uciążliwy podatek VAT

Długa lista podstawowych produktów żywnościowych została zwolniona z podatku VAT. Jednak restauratorzy wciąż muszą od tych produktów odprowadzać podatek. Według niektórych właścicieli restauracji jest to główny powód częstych kontroli.

Poza tym klienci często porównują produkty w sklepach i w restauracjach. Wysokie ceny w lokalach gastronomicznych zniechęcają potencjalnych klientów do korzystania z ich usług.

Wysokie rachunki restauracji

Wyjątkowo wysokie ceny prądu również negatywnie wpływają na sytuację finansową restauracji. Zdrożał on kilkukrotnie, porównując jego koszt w ubiegłym roku. Dodatkowo ze względu na wzrost inflacji, coraz więcej pracowników domaga się podwyżki wynagrodzeń. Natomiast klienci zaczęli oszczędzać i dokładnie planować swoje wydatki. Coraz mniej osób korzysta z usług restauracji.

Polacy zbiednieli, oglądają każdą wydawaną złotówkę. Klientów z Polski praktycznie nie mam. Utrzymuję się tylko z niemieckich gości, dla których nasze ceny nie są "paragonami grozy". Płacą i nie narzekają. Chyba nawet nie zauważyli, że podniosłem ceny o 16 - 18 proc. Nie miałem innego wyjścia - mówi pan Paweł, restaurator z zachodniej Polski w rozmowie z portalem money.pl

Przyszłość restauracji

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety przyszłość polskiej gastronomii jest niepewna. Według Hanny Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie najgorszy okres dla lokali gastronomicznych nadejdzie jesienią. W związku z tym powinniśmy przyjąć systemowe rozwiązania na to jak wesprzeć ten sektor gospodarki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć najlepszych przepisów na muffinki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości