Zabronione na królewskim dworze. Na czarną listę trafiły popularne dania
Od początku panowania monarchii było mnóstwo zasad. Jedna z nich była taka, że król powinien jeść lepiej niż jego poddani. Stoły zawsze były suto zastawione wykwintnymi i pięknie wyglądającymi daniami. Czas pokazuje, że tradycje często są niezmienne i monarchowie nadal nie mogą spożywać pewnych potraw.
20.06.2023 15:30
Kto by pomyślał, że na listę zakazów trafią produkty, które wydają się zupełnie nieszkodliwe? Królewskie menu potrafi zaskoczyć.
Rodziny królewskie w Europie
W Europie istnieje kilkanaście monarchii. Stoją one na straży tradycji i są symbolem kraju. Wielką Brytanię kojarzymy głównie z royal family i historiami z nią związanymi. Rodziny królewskie funkcjonują między innymi w:
- Wielkiej Brytanii,
- Hiszpanii,
- Danii,
- Belgii,
- Szwecji,
- Luksemburgu,
- Liechtensteinie,
- Monako,
- Holandii,
- Norwegii.
Ustrój ten jest obecny także w Watykanie. Tam panuje monarchia absolutna. Król (w tym przypadku papież) ma całkowitą władzę i pełni funkcję "zastępcy Boga na ziemi". W pozostałych krajach mamy monarchię konstytucyjną lub parlamentarną. W drugim przypadku władca rządzi z parlamentem, w pierwszym zaś pełni tylko funkcje reprezentacyjne.
Król nie może jeść tych rzeczy
Lista takich potraw i produktów jest dość długa i często wywołuje salwy śmiechu. Niektóre pozycje są naprawdę komiczne. Rodziny królewskie muszą unikać:
- skórek od chleba, szczególnie tych chrupiących i twardych,
- warzyw i owoców, które pojawiają się w sklepach poza sezonem (na królewskim stole nie zobaczymy malin i truskawek w zimie),
- wszystkich potraw z makaronem (nie da się podobno podać ich w sposób estetyczny),
- czosnku i cebuli ze względu na zapach,
- sosu pomidorowego, gdyż można się nim pobrudzić; nie daj Boże, ktoś zobaczy i przestanie liczyć się z monarchą,
- dań z ziemniakami (można spożywać tylko kartofle pieczone),
- ostryg — kiedyś nie podawano ich z obawy, że król może się otruć, teraz unika się ze względu na możliwą niestrawność,
- średnio wysmażonych steków — powód jak wyżej,
- białych jajek, bo brązowe są zdrowsze.
- wody z kranu, gdyż można się nią zatruć.