Kruche ciasto z serem. Przepis, składniki, czas pieczenia. Smakuje jak z najlepszej cukierni
Kruche ciasto z serem to prosta i smaczna propozycja na fantastyczny placek. Nietypowa forma zachwyci Twoich gości!
23.11.2021 | aktual.: 19.03.2024 14:43
Jak zrobić kruche ciasto z serem? Sprawdzony przepis
Chociaż twaróg kojarzy nam się głównie w słodkich wypiekach z drożdżówkami, to świetnie smakuje również w roli ciasta. Nasz zawijaniec, czyli kruche ciasto z serem, prezentuje się znakomicie i będzie idealnym plackiem na każdą okazję. Prosty skład to coś, co lubimy!
Kruche ciasto z serem – jakie składniki są potrzebne?
Twaróg połączyliśmy z jajkami, masłem i cukrem wanilinowym. Dzięki temu smakuje po prostu rewelacyjne. Nie musisz się bać o wyrastanie, bo całość przygotowaliśmy na bazie ciasta kruchego. Jeśli lubisz, to do masy serowej możesz dorzucić orzechy i drobno posiekane suszone owoce. Sprawdzą się również pokrojone jabłka, ale sam twaróg smakuje równie wyjątkowo.
Przepis na kruche ciasto z serem, przygotowanie i wykonanie krok po kroku publikujemy poniżej.
Masę serową do naszego wypieku przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Składniki
Kruche ciasto – składniki
- 750 g mąki pszennej
- 450 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 100 g roztopionego masła
- cukier puder do dekoracji
Składniki na masę sernikową do kruchego ciasta
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 600 g twarogu tłustego
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 g cukru waniliowego
Przepis na kruche ciasto z serem – przygotowanie krok po kroku
Pracę nad pysznym deserem – tym razem kruche ciasto z serem – rozpoczynamy od przygotowania ciasta.
W tym celu połącz w misce przesianą przez sitko mąkę, ciepłą wodę oraz szczyptę soli. Zagnieć mieszankę na ciasto za pomocą szpatułki lub przy pomocy dłoni. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze trochę mąki. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na chwilę, najlepiej do lodówki.
Przechodzimy do kolejnego etapu przepisu.
Jak zrobić sernikową masę?
Czas przygotować sernikową masę do kruchego ciasta z serem. Aby uzyskać idealnie aksamitną konsystencję, użyj blendera próżniowego marki Philips.
Umieść w blenderze twaróg, jajka, cukier, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Uruchom urządzenie i w mgnieniu oka uzyskasz imponujące efekty. Masa twarogowa będzie aksamitna i naprawdę smaczna. Możesz dodać też 1-2 krople aromatu waniliowego lub ziarna z laski wanilii.
Wracamy do pracy nad ciastem. Podziel je na dwie części, po czym rozwałkuj na cienki placek. Następnie podziel go na kilka części z wyrazistym środkiem. Rozprowadź na nim trochę roztopionego masła przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie zacznij składać kawałki ciasta do środka i układaj je warstwowo.
Pomiędzy warstwami rozprowadzaj kolejne porcje roztopionego masła. Po czym całość delikatnie rozwałkuj. Dzięki temu zabiegowi podczas wizyty w piekarniku wyrosną pojedyncze warstwy ciasta.
Kruche ciasto z serem – czas pieczenia i podanie
Czas złożyć wszystkie elementy w jedną całość. Dno i boki formy pokryj warstwą masła.
Umieść pierwszy kawałek ciasta na spodzie formy do pieczenia. Boki ciasta mają wystawać poza formę. Na wierzchu ułóż drugi kawałek ciasta, po czym zacznij zawijać wystające boki do środka. Pod koniec zrób otwór pomiędzy dwoma kawałkami ciasta i umieść w środku serową mieszankę.
Kruche ciasto z serem – czas pieczenia
Na wierzchu ciasta rozprowadź warstwę roztopionego masła, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza. I to wszystko!
Gotowe ciasto możesz udekorować na wiele ciekawych sposobów. My użyliśmy cukru pudru, ale Ty możesz postawić na polewę czekoladową, lukier lub świeże owoce.
Mamy nadzieję, że dzisiejszy deser przypadł Ci do gustu. Jeśli szukasz więcej inspiracji na ciekawe oraz oryginalne słodkości, zapraszamy do naszej bazy. Znajdziesz tam wiele pomysłowych rozwiązań, które totalnie zawrócą Ci w głowie. Twoi bliscy również będą pod wielkim wrażeniem.