Kupiła kurczaka i zostawiła go na chwilę w kuchni. Zrobiło się z niego "spaghetti"

Użytkowniczka Facebooka podzieliła się wstrząsającym zdjęciem mięsa, które zaczęła przygotowywać na obiad. Czy to jeszcze kurczak, czy już spaghetti? Chociaż to pytanie można uznać za żartobliwe, to okazuje się, że nie ma w nim nic śmiesznego. Naukowcy załamują ręce i tłumaczą niepojące zjawisko.

Kurczak spaghetti. Co się stało z tą piersią z kurczaka?Kurczak spaghetti. Co się stało z tą piersią z kurczaka?
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Alesia Coper, sri wydyowati

Alesia Cooper to Amerykanka, która podczas przygotowywania obiadu dla dzieci doświadczyła czegoś naprawdę nieprzyjemnego. Całą historię opisała na swoim profilu na Facebooku. Zdjęcie, które tam udostępniła, udostępniono na portalu już 11 tysięcy razy. Pod postem rozgorzała również burzliwa dyskusja na temat jakości mięsa w sklepach. "Wszystko teraz jest jednym wielkim kłamstwem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Kurczak nie z tej ziemi

Do pewnego momentu wszystko prezentowało się całkiem normalnie. Alesia oczyściła mięso, a następnie wyszła na chwilę z kuchni. Kiedy tam wróciła, zobaczyła coś zaskakującego. Pierś z kurczaka zmieniła się nie do poznania. Stała się rozwarstwiona, zaczęła przypominać ni mniej, ni więcej, a spaghetti.

Nie wiemy, jaki finał miała ta historia. Wiemy natomiast, że zdjęcie udostępnione przez Cooper stało się zapalnikiem do wybuchowej dyskusji w komentarzach. Zdecydowana większość użytkowników Facebooka wyraziła głęboki szok, formułując pokaźny wachlarz niepochlebnych epitetów na temat mięsa i jego producentów. Byli jednak również tacy, którzy uważają proces rozwarstwienia za całkowicie niegroźny. A jaka jest prawda?

Mięso spaghetti

Chociaż wyrażenie to brzmi śmiesznie, to ma ono naukowe korzenie. Okazuje się bowiem, że rozwarstwienie mięsa przyciągnęło uwagę specjalistów, którzy opisali całą sprawę między innymi w czasopiśmie naukowym czasopiśmie "Frontiers in Physiology". Portal haps.pl zacytował badaczy z Uniwersytetu Bolońskiego, którzy wyjaśnili, że tak zwane spaghetti meat to wynik nieprawidłowości pojawiającej się w mięsie, które rosło zbyt szybko.

Oddzielanie się włókien to nie tylko skaza wizualna, ale również jakościowa. Takie mięso zawiera mniej białka, czyli składnika drobiu, który w tym mięsie jest ceniony najbardziej. Takie piersi z kurczaka nie nadają się właściwie do zaserwowania w innej postaci, niż wysoko przetworzonej.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach