Kurczaka zamień na ten składnik. Do azjatyckich klusek nie ma lepszego dodatku
Mięso jest obowiązkowym elementem obiadu w większości polskich domów, choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie było to taką oczywistością. Zapewniam, że nie potrzebujesz kurczaka lub wołowiny, aby danie było smakowite — tym razem postaw na tofu.
Coraz częściej jadamy rzeczy, o których nasi dziadkowie mogli tylko pomarzyć. Na przykład makaron udon — jeden z najpopularniejszych produktów kuchni japońskiej, ceniony za sprężystą konsystencję i zdolność do wchłaniania smaków. Obecnie jest dostępny w praktycznie każdym supermarkecie, co pokazuje, że Polacy z chęcią sięgają po egzotyczne i nieznane im wcześniej produkty. Tofu również pochodzi z Japonii i jest przystępną alternatywą dla mięsa. Twarożek powstaje z napoju sojowego i jest bogaty w białko, dlatego jest tak popularny w diecie bezmięsnej. Oprócz tego ma mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Z makaronu udon i tofu robię pyszne danie w stylu azjatyckim, a przepis zdradzam poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Przepis na udon z tofu
Udon z tofu jest całkowicie odpowiedni dla wegan, ponieważ nie występuje w nim żaden produkt pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu warto wykorzystać to danie np. w postny piątek. Wszystkie produkty powinny być dostępne w dowolnym supermarkecie, dzięki czemu łatwo będzie ci doświadczyć smaków Azji na własnym talerzu. Pamiętaj, aby dać trochę czasu mrożonym warzywom na patelni — ważne, aby całkowicie się rozmroziły i stały się miękkie.
Składniki:
- 500 g makaronu udon,
- 240 g tofu naturalnego,
- 1 paczka mrożonych warzyw azjatyckich,
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
- skrobia ziemniaczana,
- olej roślinny,
- 2 łyżeczki pasty curry,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 cebula dymka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sezamu,
- pieprz,
- świeży szczypiorek.
Przygotowanie:
- W misce połącz skrobię z papryką, kurkumą oraz odrobiną pieprzu i obtocz w tej mieszance tofu.
- Rozgrzej olej i usmaż na nim tofu na złocisty kolor. Potem zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
- Następnie rozgrzej olej na drugiej, większej patelni i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę dymkę, sos sojowy oraz pastę curry. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie, co zajmie około 15 minut.
- Potem dodaj mrożone warzywa azjatyckie z paczki i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa całkowicie się rozmnożą i zmiękną.
- Następnie dodaj ugotowany makaron udon i wymieszaj.
- Jeśli chcesz nieco zagęścić potrawę, wymieszaj pół łyżki skrobi ziemniaczanej z 1 łyżką zimnej wody, wlej mieszankę do potrawy i mieszaj do zgęstnienia.
- Do całości wrzuć usmażone wcześniej tofu i wymieszaj.
- Gotowe danie posyp sezamem i świeżym szczypiorkiem.