Latem króluje na polskich stołach. Może być silnie trująca
Fasolka szparagowa polana masłem z bułką tartą to niebo w gębie. Nic więc dziwnego, że na to warzywo czekamy przez cały rok. Korzystamy więc sezonu i fasolka często ląduje na naszych talerzach. Nie każdy wie, jak jedzenie tego warzywa może na nas wpłynąć.
06.07.2023 15:45
Lato trwa w pełni i właśnie o tej porze roku zaczynają się sezony na najlepsze warzywa i owoce. Kupujemy truskawki, ogórki, wiśnie oraz fasolkę szparagową. Na nią chyba czekamy najbardziej, szczególnie gdy tęsknimy za daniami z jej udziałem. Warzywo zawiera wiele witamin i minerałów, ale uwaga (!), bo może też zaszkodzić.
Fasolka szparagowa to niezwykle zdrowy produkt
Warzywo zawiera dużą ilość błonnika (3,5 grama) i węglowodanów (7,13 grama). W składzie znajdziemy też śladowe ilości tłuszczów i białko. Jest niskokaloryczna, w 100 gramach ma tylko 37 kalorii. Fasolka jest źródłem witamin (A, C i z grupy B, na przykład kwas foliowy) oraz pierwiastków (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, mangan, cynk).
Jedzenie fasolki szparagowej ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim poprawi pracę jelit i procesy przemiany materii. Łagodzi też zaparcia, działa moczopędnie i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Fasolka szparagowa wzmacnia odporność oraz wspomaga wchłanianie minerałów i witamin. Do diety wprowadzić ją powinny osoby zmagające się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Warzywo łagodzi niektóre objawy.
Może też być silnie trująca. Lepiej uważajcie, jak ją jecie
Nie możemy objadać się nią bez ograniczeń. Zbyt duże ilości fasolki szparagowej mogą nam zaszkodzić i spowodować, że będziemy zmagać się z niekomfortowymi wzdęciami. Zaś fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą ma bardzo dużo kalorii. Jeśli za dużo i za często będziemy spożywać takie danie, przytyjemy w bardzo szybki tempie.
Warzywem możemy się też zatruć i zmagać się z silnym zatruciem pokarmowym. Dlatego też nie powinniśmy go jeść na surowo i musimy zadbać o odpowiedni poziom ugotowania. Fasolka zawiera bowiem szkodliwe związki, które ulegają zniszczeniu podczas obróbki termicznej.