Łopatka z kremowym nadzieniem

Łopatka z kremowym nadzieniem podana na zakręconych ziemniakach prosto z piekarnika to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Czeka Cię wizyta teściów i nie masz pomysłu na efektowny obiad? A może przygotowujesz imieninowy obiad i nie masz zielonego pojęcia, co podać swoim gościom, aby ich zaskoczyć i zachwycić jednocześnie? Już za moment rozwiążemy ten problem. Dzięki dzisiejszemu pomysłowi przygotujesz niesamowitą ucztę dla podniebienia, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Chyba nie musimy Cię dłużej przekonywać, abyś zdecydowała się przygotować naszą łopatkę z serowym nadzieniem i warzywnym makaronem.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Nadzienie

  1. 150 g gorgonzoli
  2. 270 g serka śmietankowego
  3. 100 g cheddara
  4. 100 g orzechów włoskich

Łopatka

  1. 1,8 kg łopatki wieprzowej
  2. 1 łyżka oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka soli
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 3 ząbki czosnku

Ziemniaki

  1. 6 ziemniaków
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżka soli
  4. 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie łopatki

Cały proces rozpocznij od przygotowania łopatki.

Umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż je na desce do krojenia. Teraz ponacinaj mięso pod skosem od lewej do prawej strony, a później od prawej do lewej strony. W ten sposób uzyskasz efekt szachownicy. I tu mamy małą, pomocną radę. Jeśli chcesz, aby deska była stabilna podczas nacinania łopatki, ułóż pod nią mokrą ściereczkę.

łopatka z kremowym nadzieniem

Ponacinane mięso polej oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy czosnku, soli oraz pieprzu. Następnie odstaw łopatkę do lodówki minimum na godzinę.

Serowe nadzienie

Podczas marynowania mięsa, zajmij się przygotowaniem kremowego nadzienia.

Aby je przygotować, połącz w misce:  serek śmietankowy, ser gorgonzolę, cheddar i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby poszczególne elementy stworzyły zwartą mieszankę.

łopatka z kremowym nadzieniem

Po godzinie zacznij faszerować łopatkę przy pomocy serowej mieszanki. Umieść farsz pomiędzy nacięciami w łopatce. Najłatwiej będzie Ci to zrobić przy pomocy łyżki. Na koniec dodaj również plastry gruszki - owoc podziel na bardzo cienkie kawałki.

łopatka z kremowym nadzieniem

Pieczenie i podanie

Kiedy łopatka będzie już w pełni nafaszerowana, wstaw ją do nagrzanego piekarnika.

Pyszną łopatkę piecz w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia mięsa, zacznij pracować nad ziemniaczanym makaronem. Umyte i obrane ziemniaki potnij we wstążki przy pomocy Zoodlera marki Philips.

łopatka z kremowym nadzieniem

Ziemniaczany makaron połącz następnie z olejem, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

łopatka z kremowym nadzieniem

Upieczone ziemniaki i mięso podawaj razem. I pomysł na oryginalny obiad już jest! Takiej kombinacji smakowej nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, dzisiejsza propozycja obiadowa fajnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji po prostu nie da przejść się obojętnie! Koniecznie daj nam znać, czy się z nami zgadzasz :)

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy