Szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Szaszłyki z zoodlowanymi warzywami  - i nie potrzebujesz nic więcej, aby zaskoczyć swoich bliskich ciekawym posiłkiem. Na pewno będą zachwyceni!

Obrazek
Pyszności

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto w kilku słowach przybliżyć kilka informacji o tej ciekawej potrawie. Szaszłyki najprawdopodniej wywodzą się z kuchni centralnej Azji. Mogą składać się z mięsnych kawałków, kolorowych warzyw lub miksu obu tych składników.

W przypadku pierwszego składnika stosuje się przeróżne gatunki mięsa - od jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny po drób. Warto dodać, że mięso przed usmażeniem szaszłyków zazwyczaj poddawane jest procesowi marynaty. Dzięki temu całe danie nabiera dodatkowych smaków. Teraz przejdźmy do warzyw, możesz wykorzystać tu m.in. papryki, cebule, grzyby, pomidory. Na koniec musimy podkreślić, że nasze warzywa nabrały ciekawych kształtów przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Z podanych składników zrobisz 8 porcji, które z pewnością pozwolą Ci przygotować przepyszną ucztę dla całej Twojej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki

Marynata

  1. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  2. 2 łyżki suszonego oregano
  3. 1 łyżka suszonej cebuli
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1,5 łyżeczki soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu

Szaszłyki z kiełbasą

  1. 1 laska kiełbasy
  2. 1 zielona cukinia
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 czerwona cebula

Szaszłyki z kurczakiem

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 1 żółta cukinia
  3. 200 g sera halloumi
  4. 1 zielona papryka
  5. 1/2 czerwonej cebuli

Marynata do mięsa

Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty do naszych szaszłyków.

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, podstawą przygotowania smacznych szaszłyków jest odpowiednia marynata do mięsa. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i przygotowaliśmy uniwersalną mieszankę do wszystkich składników. Przechodzimy do przepisu.

W małej miseczce połącz ze sobą: oliwę z oliwek, oregano, suszoną cebulę i czosnek, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Przygotowanie składników

Teraz przejdź do przygotowania poszczególnych składników. Podziel na mniejsze kawałki laskę kiełbasy, filety z kurczaka, czerwoną cebulę, papryki oraz ser halloumi.

W przepisie wykorzystamy również cukinie, które potnij w ciekawe wstążki przy pomocy Zoodlera. Dzięki temu zabiegowi przygotujesz jedyne w swoim rodzaju szaszłyki. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Składanie szaszłyków i grillowanie

Z przygotowanych wcześniej składników zrobimy dwa rodzaje szaszłyków.

Zanim jednak do tego przejdziemy, zdradzimy Ci pewien trik, który z pewnością się przyda. Otóż przed rozpoczęciem grillownia, należy przygotować w odpowiedni sposób patyczki do szaszłyków. Zanim nabijesz na nie poszczególne składniki, mocz je w zimnej wodzie przez 15 minut. Dzięki temu zabiegowi będziesz mieć pewność, że patyczki się nie przypalą w trakcie grillowania.

Czas przygotować pierwszy miks na szaszłyki. W tym celu nabij na patyczki do szaszłyków: zakręcone zielone cukinie, kawałki kiełbasy, pieczarki, czerwoną cebulę i paprykę. Powtórz cały proces kilka razy.

szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Czas na drugi wariant. Tym razem nawlecz na patyczek: kurczaka, żółtą cukinię, zieloną paprykę, ser halloumi i czerwoną cebulę. Podobnie jak wcześniej powtórz cały proces kilka razy.

szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Na gotowych szaszłykach rozprowadź wcześniej przygotowaną marynatę. Następnie odstaw szaszłyki na godzinę do lodówki, po czym grilluj po 5 minut na każdej ze stron.

Jak sama widzisz przygotowanie smacznych i oryginalnych szaszłyków wcale nie musi być trudne. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, przygotować sprawdzoną marynatę oraz nadać warzywom ciekawych kształtów. I gotowe!

szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

Szaszłyki w takim wydaniu skradną serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nich od pierwszego kęsa. Na pewno na stałe zadomowią się w Twoim menu. Jeśli szukasz więcej pomysłów na grilla, zapraszamy na naszą stronę. Ciekawych inspiracji z pewnością Ci nie zabraknie!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy