Magda Gessler zdradza sekret idealnych placków. Zwróć uwagę na jeden szczegół

Placki ziemniaczane to jedno z dań, które w polskich kuchniach gości od pokoleń. Jedni jedzą je z gulaszem, inni sypią cukier, a i jest grupa oburzonych na to, jak można jeść to danie na słodko. Dla wszystkich podstawą jest jednak pyszny, chrupiący placek ziemniaczany. Magda Gessler wie, jak zrobić go najlepiej.

Magda Gessler zdradza, jak zrobić placki ziemniaczaneMagda Gessler zdradza, jak zrobić placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane pozornie łatwo jest przygotować, ale niejeden odcinek "Kuchennych Rewolucji" udowodnił, że to tylko pozory. Tu za mało chrupiące, tam za tłuste, gdzieś się rozpadają a na koniec nie smakują za dobrze - niepozorne danie może sprawdzić wiele problemów. Magda Gessler na planie "MasterChefa" zdradziła jednak, na co zwrócić uwagę, by przygotować idealne placki, którymi zachwycisz całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Podstawa to ziemniaki

W plackach ziemniaczanych wszystko zaczyna się od wyboru ziemniaków. Nie mogą być to pierwsze, lepsze, pakowane bez zastanowienia. Magda Gessler zaznacza, że powinny mieć w sobie dużo skrobi, być kleista oraz żółte. Takie ziemniaki ściera się na tarce. Gwiazda stacji TVN stawia na małe oczka, ale można oczywiście wymieszać je pół na pół z większymi.

Sekret idealnych placków ziemniaczanych.
Sekret idealnych placków ziemniaczanych. © Adobe Stock

I to ziemniaki są tutaj najważniejsze. Odpowiednio dobrany gatunek sprawi, że nie trzeba do nich dodawać nic więcej.

- A największym sekretem jest to i sztuką, żeby usmażyć się ani bez jajka, ani bez mąki, tylko z odrobiną cebuli, pieprzu i soli. I to jest cały sukces prawdziwych, dobrych, chrupiących prac - podkreśla Magda Gessler.

Jak smażyć placki?

Gdy masa na placki jest już gotowa, czas na smażenie. Tutaj nie oszczędzamy oleju - lejemy grubą warstwę, przynajmniej na dwa palce. Musi być dobrze rozgrzany, w przeciwnym wypadku placki będą się gotować i chłonąć cały tłuszcz do środka.

Placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowym © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
- Kładziemy pierwszy placek i sprawdzamy, czy to są te ziemniaki i czy można nie dodawać dalej jajka i mąki, czy też należałoby je trochę podciągnąć, ponieważ gatunek ziemniaków rozsypuje się i do niczego się nadaje. Tego do końca się nie dowiemy, dokąd nie usmażymy pierwszego placka - mówi Magda Gessler.

Odpowiednie ziemniaki, smażenie w głębokim tłuszczu i wyczucie - to tylko tyle (i aż tyle), by wyczarować idealne placki ziemniaczane.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę