Magda Gessler zdradza sekret idealnych placków. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Placki ziemniaczane to jedno z dań, które w polskich kuchniach gości od pokoleń. Jedni jedzą je z gulaszem, inni sypią cukier, a i jest grupa oburzonych na to, jak można jeść to danie na słodko. Dla wszystkich podstawą jest jednak pyszny, chrupiący placek ziemniaczany. Magda Gessler wie, jak zrobić go najlepiej.
14.11.2024 08:24
Placki ziemniaczane pozornie łatwo jest przygotować, ale niejeden odcinek "Kuchennych Rewolucji" udowodnił, że to tylko pozory. Tu za mało chrupiące, tam za tłuste, gdzieś się rozpadają a na koniec nie smakują za dobrze - niepozorne danie może sprawdzić wiele problemów. Magda Gessler na planie "MasterChefa" zdradziła jednak, na co zwrócić uwagę, by przygotować idealne placki, którymi zachwycisz całą rodzinę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podstawa to ziemniaki
W plackach ziemniaczanych wszystko zaczyna się od wyboru ziemniaków. Nie mogą być to pierwsze, lepsze, pakowane bez zastanowienia. Magda Gessler zaznacza, że powinny mieć w sobie dużo skrobi, być kleista oraz żółte. Takie ziemniaki ściera się na tarce. Gwiazda stacji TVN stawia na małe oczka, ale można oczywiście wymieszać je pół na pół z większymi.
I to ziemniaki są tutaj najważniejsze. Odpowiednio dobrany gatunek sprawi, że nie trzeba do nich dodawać nic więcej.
- A największym sekretem jest to i sztuką, żeby usmażyć się ani bez jajka, ani bez mąki, tylko z odrobiną cebuli, pieprzu i soli. I to jest cały sukces prawdziwych, dobrych, chrupiących prac - podkreśla Magda Gessler.
Jak smażyć placki?
Gdy masa na placki jest już gotowa, czas na smażenie. Tutaj nie oszczędzamy oleju - lejemy grubą warstwę, przynajmniej na dwa palce. Musi być dobrze rozgrzany, w przeciwnym wypadku placki będą się gotować i chłonąć cały tłuszcz do środka.
- Kładziemy pierwszy placek i sprawdzamy, czy to są te ziemniaki i czy można nie dodawać dalej jajka i mąki, czy też należałoby je trochę podciągnąć, ponieważ gatunek ziemniaków rozsypuje się i do niczego się nadaje. Tego do końca się nie dowiemy, dokąd nie usmażymy pierwszego placka - mówi Magda Gessler.
Odpowiednie ziemniaki, smażenie w głębokim tłuszczu i wyczucie - to tylko tyle (i aż tyle), by wyczarować idealne placki ziemniaczane.