Makaron mieszam z popularną pastą i dodaję kilka składników. Obiad mam gotowy w 15 minut

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to dobrze trafiłeś. Wystarczy kilka składników i 20 minut, aby mieć obiad niczym z azjatyckiej restauracji. Przepis zdradzam poniżej.

Przepis na makaron z pastą gochujangPrzepis na makaron z pastą gochujang
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli lubisz połączenie azjatyckich smaków, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Gruby, sprężysty udon doskonale wchłania aksamitny sos z ostrej pasty gochujang. Pochodzi z Korei i jest robiona z fermentowanego chili. Można jej użyć do przygotowania kimchi albo kuleczek ryżowych. Oprócz niej, w przepisie znajdziesz też chrupiące warzywa i krewetki, dlatego jest to doskonała opcja na sycący obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Uważaj z krewetkami

Do swojego dania używam makaronu udon, jest dosyć gruby i świetnie pasuje do azjatyckich dań. Zamiast śmietanki można użyć mleczka kokosowego. Krewetki wyciągam z patelni po ich usmażeniu, ponieważ gdybym trzymała je na niej dłużej, mogłyby wyjść gumowate. Dodaję je już na samym końcu do reszty potrawy. Gotowy makaron można posypać szczypiorkiem i dodać jajko sadzone, które świetnie podbije kremowość i złagodzi nieco pikantność pasty gochujang.

Przepis na makaron z pastą gochujang

Składniki:

  • 200 g makaronu udon,
  • 200 g krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • pół cukinii (pokrojonej w cienkie półplastry),
  • pół papryki (pokrojonej w paski),
  • 1 łyżka pasty gochujang,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka prażonego sezamu.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć krewetki i smaż ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Przełóż je następnie na talerz.
  3. Na tą samą patelnię włóż cukinię i paprykę. Smaż przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
  4. Do warzyw dodaj czosnek i smaż przez kilkanaście sekund. Następnie dorzuć pastę gochujang, sos sojowy, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za gęsty, dolej odrobinę wody z makaronu.
  5. Dodaj ugotowany udon i wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Potem włóż z powrotem krewetki i delikatnie przemieszaj.
  6. Gotowe danie możesz posypać prażonym sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟