Makaron mieszam z popularną pastą i dodaję kilka składników. Obiad mam gotowy w 15 minut
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to dobrze trafiłeś. Wystarczy kilka składników i 20 minut, aby mieć obiad niczym z azjatyckiej restauracji. Przepis zdradzam poniżej.
Jeśli lubisz połączenie azjatyckich smaków, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Gruby, sprężysty udon doskonale wchłania aksamitny sos z ostrej pasty gochujang. Pochodzi z Korei i jest robiona z fermentowanego chili. Można jej użyć do przygotowania kimchi albo kuleczek ryżowych. Oprócz niej, w przepisie znajdziesz też chrupiące warzywa i krewetki, dlatego jest to doskonała opcja na sycący obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Uważaj z krewetkami
Do swojego dania używam makaronu udon, jest dosyć gruby i świetnie pasuje do azjatyckich dań. Zamiast śmietanki można użyć mleczka kokosowego. Krewetki wyciągam z patelni po ich usmażeniu, ponieważ gdybym trzymała je na niej dłużej, mogłyby wyjść gumowate. Dodaję je już na samym końcu do reszty potrawy. Gotowy makaron można posypać szczypiorkiem i dodać jajko sadzone, które świetnie podbije kremowość i złagodzi nieco pikantność pasty gochujang.
Przepis na makaron z pastą gochujang
Składniki:
- 200 g makaronu udon,
- 200 g krewetek,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- pół cukinii (pokrojonej w cienkie półplastry),
- pół papryki (pokrojonej w paski),
- 1 łyżka pasty gochujang,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka prażonego sezamu.
Przygotowanie:
- Ugotuj udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć krewetki i smaż ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Przełóż je następnie na talerz.
- Na tą samą patelnię włóż cukinię i paprykę. Smaż przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
- Do warzyw dodaj czosnek i smaż przez kilkanaście sekund. Następnie dorzuć pastę gochujang, sos sojowy, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za gęsty, dolej odrobinę wody z makaronu.
- Dodaj ugotowany udon i wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Potem włóż z powrotem krewetki i delikatnie przemieszaj.
- Gotowe danie możesz posypać prażonym sezamem.