PrzepisMakaronyMakaron mieszam z popularną pastą i dodaję kilka składników. Obiad mam gotowy w 15 minut

Makaron mieszam z popularną pastą i dodaję kilka składników. Obiad mam gotowy w 15 minut

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, to dobrze trafiłeś. Wystarczy kilka składników i 20 minut, aby mieć obiad niczym z azjatyckiej restauracji. Przepis zdradzam poniżej.

Przepis na makaron z pastą gochujang
Przepis na makaron z pastą gochujang
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli lubisz połączenie azjatyckich smaków, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Gruby, sprężysty udon doskonale wchłania aksamitny sos z ostrej pasty gochujang. Pochodzi z Korei i jest robiona z fermentowanego chili. Można jej użyć do przygotowania kimchi albo kuleczek ryżowych. Oprócz niej, w przepisie znajdziesz też chrupiące warzywa i krewetki, dlatego jest to doskonała opcja na sycący obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Uważaj z krewetkami

Do swojego dania używam makaronu udon, jest dosyć gruby i świetnie pasuje do azjatyckich dań. Zamiast śmietanki można użyć mleczka kokosowego. Krewetki wyciągam z patelni po ich usmażeniu, ponieważ gdybym trzymała je na niej dłużej, mogłyby wyjść gumowate. Dodaję je już na samym końcu do reszty potrawy. Gotowy makaron można posypać szczypiorkiem i dodać jajko sadzone, które świetnie podbije kremowość i złagodzi nieco pikantność pasty gochujang.

Przepis na makaron z pastą gochujang

Składniki:

  • 200 g makaronu udon,
  • 200 g krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • pół cukinii (pokrojonej w cienkie półplastry),
  • pół papryki (pokrojonej w paski),
  • 1 łyżka pasty gochujang,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka prażonego sezamu.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć krewetki i smaż ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Przełóż je następnie na talerz.
  3. Na tą samą patelnię włóż cukinię i paprykę. Smaż przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
  4. Do warzyw dodaj czosnek i smaż przez kilkanaście sekund. Następnie dorzuć pastę gochujang, sos sojowy, miód i śmietankę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za gęsty, dolej odrobinę wody z makaronu.
  5. Dodaj ugotowany udon i wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Potem włóż z powrotem krewetki i delikatnie przemieszaj.
  6. Gotowe danie możesz posypać prażonym sezamem.
makaron z krewetkamikuchnia azjatyckaobiad

Wybrane dla Ciebie