Mało kto sięga po ten rodzaj mięsa. Błąd, bo jest zdrowsze od kurczaka i wieprzowiny

Kurczak i wieprzowina to nie jedyne mięsne kęski, które świetnie sprawdzą się w kuchni. Istnieje dużo lepszy wybór, ale mało kto po niego sięga, a szkoda!

Pieczona gęsinaPieczona gęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NATASHA BREEN
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że nasza kuchnia zdominowana jest przez kurczaka. Na drugim miejscu znajduje się wieprzowina i gdzieś daleko w tyle można wymienić jeszcze wołowinę. I oczywiście każde z tych mięs ma coś do zaoferowania i na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. 

Z drugiej strony nie powinniśmy zamykać się tylko na nie. Jak się okazuje, istnieje znacznie zdrowszy rodzaj mięsa od kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, świetnie smakuje i też może posłużyć do przygotowania wielu pysznych obiadów. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybowa pieczeń z kaszą w wegetariańskiej odsłonie. Zdrowy przepis na obiad

Co do zaoferowania ma gęsina?

Bohaterką dzisiejszego artykułu jest niepozorna gęsina. Choć każdy miał z nią styczność chociaż raz w życiu, mało kto wie, jak ogromny potencjał w niej drzemie. Dziś czas to zmienić. 

Zacznę od tego, że gęsina to świetne źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo gęsina bogata jest również w minerały. I wymienić można tu, chociażby potas, magnez, cynk, żelazo oraz fosfor. 

Co więcej, gęsina to również świetny sposób na dostarczenie do organizmu białka wysokiej jakości. W tym miejscu warto wspomnieć też, że choć gęsina jest dużo bardziej tłusta niż inne rodzaje mięs, to są to zdrowe tłuszcze. Znaleźć można tu zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i kwasy tłuszczowe omega-6.

Gęsina to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych
Gęsina to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych © Adobe Stock | Maksim Shebeko

Jak przygotować i podać gęsinę?

Wiesz już, jak wiele cennych wartości można znaleźć w gęsinie. Czas teraz na kilka inspiracji, dzięki którym przygotujesz i podasz ją w perfekcyjnym wydaniu.

Po pierwsze możesz na jej bazie przygotować pyszny pasztet, który z kolei może stać się farszem do wielu dań. Oczywiście gęsinę możesz też upiec z kolorowymi warzywami, dzięki czemu za jednym zamachem przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby gęsinę ugotować i dodać ją m.in. do zupy lub usmażyć we własnym tłuszczu na patelni.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często gęsina pojawia się w twojej kuchni. Mam nadzieję, że po dzisiejszej lekturze zacznie gościć na twoim stole znacznie częściej. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej