Mało kto sięga po ten rodzaj mięsa. Błąd, bo jest zdrowsze od kurczaka i wieprzowiny
Kurczak i wieprzowina to nie jedyne mięsne kęski, które świetnie sprawdzą się w kuchni. Istnieje dużo lepszy wybór, ale mało kto po niego sięga, a szkoda!
12.10.2023 08:04
Chyba zgodzisz się ze mną, że nasza kuchnia zdominowana jest przez kurczaka. Na drugim miejscu znajduje się wieprzowina i gdzieś daleko w tyle można wymienić jeszcze wołowinę. I oczywiście każde z tych mięs ma coś do zaoferowania i na ich bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów.
Z drugiej strony nie powinniśmy zamykać się tylko na nie. Jak się okazuje, istnieje znacznie zdrowszy rodzaj mięsa od kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, świetnie smakuje i też może posłużyć do przygotowania wielu pysznych obiadów. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do zaoferowania ma gęsina?
Bohaterką dzisiejszego artykułu jest niepozorna gęsina. Choć każdy miał z nią styczność chociaż raz w życiu, mało kto wie, jak ogromny potencjał w niej drzemie. Dziś czas to zmienić.
Zacznę od tego, że gęsina to świetne źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo gęsina bogata jest również w minerały. I wymienić można tu, chociażby potas, magnez, cynk, żelazo oraz fosfor.
Co więcej, gęsina to również świetny sposób na dostarczenie do organizmu białka wysokiej jakości. W tym miejscu warto wspomnieć też, że choć gęsina jest dużo bardziej tłusta niż inne rodzaje mięs, to są to zdrowe tłuszcze. Znaleźć można tu zarówno kwasy tłuszczowe omega-3, jak i kwasy tłuszczowe omega-6.
Jak przygotować i podać gęsinę?
Wiesz już, jak wiele cennych wartości można znaleźć w gęsinie. Czas teraz na kilka inspiracji, dzięki którym przygotujesz i podasz ją w perfekcyjnym wydaniu.
Po pierwsze możesz na jej bazie przygotować pyszny pasztet, który z kolei może stać się farszem do wielu dań. Oczywiście gęsinę możesz też upiec z kolorowymi warzywami, dzięki czemu za jednym zamachem przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby gęsinę ugotować i dodać ją m.in. do zupy lub usmażyć we własnym tłuszczu na patelni.
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, jak często gęsina pojawia się w twojej kuchni. Mam nadzieję, że po dzisiejszej lekturze zacznie gościć na twoim stole znacznie częściej.