Jedz zamiast makreli czy pstrąga. Doskonałe źródło białka i witaminy D

Dziś mała pogadanka o cennym składniku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Drzemie w nim nie tylko ogromny potencjał kulinarny, ale i sporo właściwości odżywczych.

Węgorz w pieczonej wersji
Węgorz w pieczonej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Starostin

11.10.2023 12:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wiem, jak ty, ale ja uważam, że jemy zdecydowanie za mało ryb. A szkoda, bo nie dość, że świetnie smakują, to można na ich bazie przygotować wiele ciekawych dań. Co więcej, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Posiłki z pieczoną, grillowaną, czy duszoną rybą są też dużo lżejsze od tradycyjnych mięs w ciężkiej panierce, które smażymy zazwyczaj na sporej ilości tłuszczu. 

Jak sam więc widzisz, argumentów za jedzeniem większej ilości ryb jest sporo. Ale to nie koniec na dzisiaj. Dlaczego? Ponieważ tym razem chciałabym skupić się na konkretnym rodzaju ryb, który nie cieszy się zbyt dużym zainteresowanie. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na jaką rybę warto postać?

Bohater dzisiejszego artykułu jest wyjątkowy z kilku względów. Po pierwsze, charakteryzuje się wyrazistym, ale jednocześnie bardzo delikatnym smakiem. Mięso w tym przypadku jest białejędrne. Po drugie, jest to bardzo smaczna ryba, którą można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Możesz ją upiec, usmażyć, czy przygotować na grillu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby podać ją w ugotowanej wersji. 

Czy domyślasz się już, o jaki rodzaj ryby chodzi? Jeśli nie, spieszę z odpowiedzią. Otóż w tym przypadku chodzi o genialnego węgorza. Ale jeśli myślisz, że na tym koniec, to od razu wyprowadzam cię z błędu. To dopiero początek dobrych wiadomości.

Jak często serwujesz ryby w swojej kuchni?
Jak często serwujesz ryby w swojej kuchni?© Adobe Stock | Chiristsumo

Cenne źródło ważnych elementów dla organizmu

Jak już wcześniej wspomniałam, węgorz to prawdziwa skarbnica ważnych wartości odżywczych. I wymienić można tu, chociażby fakt, że zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Dlaczego warto o nich pamiętać? Ponieważ wspomagają zarówno układ krążenia, jak i pracę serca. Jednocześnie ryba ta zawiera niewielką ilość tłuszczy. Jest to więc gotowa propozycja na zdrowy oraz lekki obiad dla całej rodziny.

Węgorz to również cenne źródło witaminminerałów. W pierwszym przypadku należy wymienić witaminy z grupy B, jak i witaminę A, C, D oraz E. Jeśli zaś chodzi o minerały, to wybierając tę rybę, możesz liczyć na dostarczenie swojemu organizmowi: żelaza, selenu, wapnia, potasu oraz fosforu. Na koniec warto wspomnieć również o białku, które również znajdziemy tutaj pod dostatkiem. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy kiedykolwiek próbowałeś węgorza? Jeśli tak, to w jakiej formie? A może jesteś miłośnikiem zupełnie innej ryby?