Mama robiła farsz z nietypowym połączeniem. Nawet nie myślę o pierogach z mięsem

Z niewielu rzeczy Polacy są tak dumni jak z pierogów, a ich różnorodność smaków i składników sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Połączenie dwóch składników i kilku przypraw sprawi, że otrzymujemy aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Pierogi z kaszą i twarogiem szybko zdobędą wasze sercaPierogi z kaszą i twarogiem szybko zdobędą wasze serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dorota

Pierogi z twarogiem w pierwszej kolejności kojarzą się z farszem do ruskich. W tym przypadku jednak, zamiast ziemniaków, wybieramy kaszę. Takie połączenie może na początku wydawać się nietypowe i nie wzbudzać zaufania, ale warto je wypróbować – szczególnie wtedy, gdy masz ochotę na coś nowego i klasyczne smaki zaczynają ci się już nudzić

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Wybór kaszy do pierogów

Wybór kaszy do pierogów zależy przede wszystkim od tego, czego oczekujesz od smaku farszu. Kasza gryczana ma intensywny, lekko orzechowy aromat, który świetnie podkreśla charakter domowych pierogów i idealnie łączy się z twarogiem. Z kolei kasza jęczmienna jest łagodniejsza, bardziej kremowa i subtelna – dzięki temu nadaje farszowi delikatniejszą konsystencję. Jeśli lubisz wyraźne smaki – postaw na gryczaną, jeśli cenisz łagodność – wybierz jęczmienną. Tak naprawdę jednak, obie kasze świetnie sprawdzą się w tym daniu, więc warto wypróbować obie wersje i znaleźć swoją ulubioną.

Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 100-120 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej,
  • 250 g twarogu,
  • 1 cebula,
  • 10 g oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy będzie gotowa, odstaw ją do całkowitego ostudzenia.
  2. W tym czasie drobno pokrój cebulę, podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i zmięknie.
  3. Następnie w dużej misce połącz ostudzoną kaszę z pokruszonym twarogiem oraz cebulką i dokładnie wymieszaj farsz, doprawiając go solą i pieprzem według uznania.
  4. Do osobnej, dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj ciepłą wodę,
  5. Zagarniaj składniki łyżką lub dłonią, aż całość zacznie się łączyć, po czym przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  6. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  7. Ciasto podziel na części, każdą cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka.
  8. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu, starannie zlep brzegi, mocno dociskając palcami lub widelcem, aby się nie rozkleiły podczas gotowania.
  9. Pierogi gotuj partiami w dużym garnku z osolonym wrzątkiem.
  10. Od wypłynięcia trzymaj je na ogniu jeszcze około trzy minuty.
  11. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy