Mama robiła farsz z nietypowym połączeniem. Nawet nie myślę o pierogach z mięsem

Z niewielu rzeczy Polacy są tak dumni jak z pierogów, a ich różnorodność smaków i składników sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Połączenie dwóch składników i kilku przypraw sprawi, że otrzymujemy aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Pierogi z kaszą i twarogiem szybko zdobędą wasze sercaPierogi z kaszą i twarogiem szybko zdobędą wasze serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dorota

Pierogi z twarogiem w pierwszej kolejności kojarzą się z farszem do ruskich. W tym przypadku jednak, zamiast ziemniaków, wybieramy kaszę. Takie połączenie może na początku wydawać się nietypowe i nie wzbudzać zaufania, ale warto je wypróbować – szczególnie wtedy, gdy masz ochotę na coś nowego i klasyczne smaki zaczynają ci się już nudzić

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Wybór kaszy do pierogów

Wybór kaszy do pierogów zależy przede wszystkim od tego, czego oczekujesz od smaku farszu. Kasza gryczana ma intensywny, lekko orzechowy aromat, który świetnie podkreśla charakter domowych pierogów i idealnie łączy się z twarogiem. Z kolei kasza jęczmienna jest łagodniejsza, bardziej kremowa i subtelna – dzięki temu nadaje farszowi delikatniejszą konsystencję. Jeśli lubisz wyraźne smaki – postaw na gryczaną, jeśli cenisz łagodność – wybierz jęczmienną. Tak naprawdę jednak, obie kasze świetnie sprawdzą się w tym daniu, więc warto wypróbować obie wersje i znaleźć swoją ulubioną.

Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 100-120 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej,
  • 250 g twarogu,
  • 1 cebula,
  • 10 g oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy będzie gotowa, odstaw ją do całkowitego ostudzenia.
  2. W tym czasie drobno pokrój cebulę, podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i zmięknie.
  3. Następnie w dużej misce połącz ostudzoną kaszę z pokruszonym twarogiem oraz cebulką i dokładnie wymieszaj farsz, doprawiając go solą i pieprzem według uznania.
  4. Do osobnej, dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj ciepłą wodę,
  5. Zagarniaj składniki łyżką lub dłonią, aż całość zacznie się łączyć, po czym przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  6. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  7. Ciasto podziel na części, każdą cienko rozwałkuj i wykrawaj kółka.
  8. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu, starannie zlep brzegi, mocno dociskając palcami lub widelcem, aby się nie rozkleiły podczas gotowania.
  9. Pierogi gotuj partiami w dużym garnku z osolonym wrzątkiem.
  10. Od wypłynięcia trzymaj je na ogniu jeszcze około trzy minuty.
  11. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟