Pierogi bieszczadzkie zachwycą każdego. Ten farsz jest nie do podrobienia

Pierogi bieszczadzkie to prawdziwa duma podkarpackiej kuchni. Proste, ale niezwykle aromatyczne połączenie kaszy gryczanej, białego sera i świeżej mięty sprawia, że są one jedyne w swoim rodzaju. Ich smak jest esencją górskiej prostoty. Kto spróbuje ich choć raz, długo będzie wspominał ten farsz, bo trudno zastąpić go innym.

Pierogi bieszczadzkie nie mają sobie równychPierogi bieszczadzkie nie mają sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W tradycyjnej kuchni Bieszczad pierogi z kaszą i miętą były nie tylko smacznym posiłkiem, ale i daniem praktycznym. Kasza gryczana, bogata w białko i magnez, dawała energię potrzebną do pracy w gospodarstwie czy na pastwisku. Dodatek mięty miał nie tylko walory smakowe – wierzono, że wspomaga trawienie i działa odświeżająco po sycących, mącznych potrawach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krakowski Festiwal Pierogów w cyklu Kulinarna Stolica Polski

Przepis na pierogi bieszczadzkie

Tradycja robienia pierogów bieszczadzkich sięga pokoleń – w górach były przygotowywane na większe uroczystości i rodzinne spotkania. Kasza gryczana dodaje im głębi smaku, ser łagodności, a świeża mięta – orzeźwiającego akcentu, który wyróżnia je na tle innych pierogów. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką i masłem, a zimą – polane śmietaną albo skwarkami.

Składniki na ciasto:

  • 4 szkl. mąki,
  • sól,
  • 1,5 szkl. gorącego mleka,
  • 3 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg kaszy gryczanej,
  • 30 dag sera białego tłustego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża mięta,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, olej i stopniowo wlewam gorące mleko, mieszając łyżką.
  2. Kiedy masa lekko przestygnie, zagniatam elastyczne ciasto na pierogi. Przykrywam je ściereczką, by odpoczęło.
  3. Kaszę gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i studzę.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle na złoty kolor.
  5. W dużej misce łączę kaszę, pokruszony ser, cebulkę, posiekaną świeżą miętę; doprawiam solą i pieprzem.
  6. Ciasto wałkuję cienko, wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierogi.
  7. Gotuję je w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Podaję od razu, polane masłem i z podsmażoną cebulką.

Świetnym dodatkiem do pierogów bieszczadzkich jest również kwaśna śmietana lub sos grzybowy – szczególnie w chłodne dni. A latem, kiedy świeża mięta jest najbardziej aromatyczna, można je podać z lekkim jogurtowym sosem.

Jaką mąkę dodać do pierogów?

Do pierogów najlepiej sprawdza się mąka pszenna typ 450 lub 480 – pozwala uzyskać elastyczne ciasto, które łatwo się wałkuje i nie pęka podczas gotowania. Jeśli chcesz, by ciasto było nieco bardziej sprężyste i lepiej trzymało farsz, możesz dodać część mąki typu 500.


Ważne! Przed wyrabianiem ciasta zawsze przesiej mąkę – dzięki temu będzie puszystsze, a pierogi zyskają delikatniejszą strukturę.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki