WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Bieszczadzkie przysmaki. Dania, które warto zamówić w czasie urlopu w najdzikszych górach w Polsce

Każdy region w Polsce posiada własną, charakterystyczną tradycję kulinarną. W związku z tym, wielu miłośników smacznego jedzenia podróżowanie traktuje nie tylko jako szansę na poznanie nowych, ciekawych miejsc, ale także jako możliwość odkrycia ich wyjątkowych smaków.

Przysmaki kuchni bieszczadzkiejPrzysmaki kuchni bieszczadzkiej
Źródło zdjęć: © Adobe Express

Wybierając się w Bieszczady, możemy połączyć podróżowanie i wypoczynek z ucztą kulinarną – region ten ma bowiem sporo dobrego do zaoferowania dla wszystkich smakoszów. Oto oryginalne, bieszczadzkie dania, które warto zamówić w czasie urlopu spędzanego w najdzikszych górach w Polsce!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki skrywają przepyszną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Bieszczadzka kuchnia regionalna. Z czego słynie?

Bieszczady do II wojny światowej były regionem wielokulturowym. Na jednym terenie zamieszkiwała ludność różnych narodowości, wyznań i kultur, co wywarło ogromny wpływ nie tylko na jego tradycję i zwyczaje, ale także na sztukę kulinarną. Mimo tego, że czasy się zmieniły, a większość dawnych mieszkańców Bieszczadów została przesiedlona, dawne ich dziedzictwo kulinarne jest nadal kultywowane. Można się o tym łatwo przekonać, odwiedzając bieszczadzkie restauracje lub zatrzymując się w jednym z gospodarstw agroturystycznych nad Soliną – Nocowanie.pl to natomiast polski portal turystyczny, który pozwoli wybrać i zarezerwować online tę ofertę, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom!

Kuchnia bieszczadzka z zasady jest prosta, sycąca i oparta na naturalnych składnikach. Stanowi doskonałe odzwierciedlenie tradycji Bojków i Łemków, którzy stanowili najliczniejszą grupę etniczną zamieszkującą te tereny przed wojną. Coś dla siebie w kuchni regionu znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby, które nie wyobrażają sobie sycącego, pożywnego i pełnowartościowego posiłku bez dodatku mięsa. Kuchnia bieszczadzka z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom dziczyzny i dań o myśliwskim charakterze. Oto kilka najbardziej znanych bieszczadzkich specjałów, które warto skosztować w czasie urlopu w Bieszczadach!

Coś dla wegetarian, czyli bieszczadzkie dania bezmięsne

Kuchnia bieszczadzka czerpie pełnymi garściami z darów przyrody. Dominują w niej naturalne produkty, takie jak kiszona kapusta. Na jej bazie powstają m.in. słynne fuczki, czyli placuszki z ciasta naleśnikowego, nadziewane gotowaną, kiszoną kapustą. Można je jeść zarówno jako samodzielna potrawa, jak i potraktować jako sycący i pożywny dodatek do głównego dania na bazie ryby lub mięsa. Często bywają także serwowane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z domowym sosem czosnkowym.

Innym, popularnym daniem bezmięsnym w Bieszczadach są gołąbki ziemniaczane. To doskonała, wegetariańska alternatywa dla klasycznych gołąbków, w której nadzienie mięsne zastępuje farsz ziemniaczany. Powstaje on na bazie startych, surowych ziemniaków połączonych z jajkiem, białym serem i smażoną cebulką. Gołąbki ziemniaczane są następnie zapiekane i serwowane jako samodzielne danie. Często spotykana w Bieszczadach jest także ich alternatywa wersja o nazwie stolniki. Są to również gołąbki nadziewane ziemniakami z tą różnicą, że jedna warstwa farszu jest surowa, a druga gotowana.

W menu restauracji specjalizujących się w tradycyjnej kuchni bieszczadzkiej często można natknąć się także na pozycję o obcobrzmiącej nazwie klusz łemkowski. Kryje się pod nią nic innego, jak smakowite kluseczki z sosem pieczarkowo-koperkowym. Klusz Bojkowski to natomiast podobne kluski podawane z maślanką.

Bieszczadzka kuchnia dla miłośników dań mięsnych

Bieszczadzkie przysmaki to także potrawy o typowo mięsnym charakterze, które są smaczne, sycące i bardzo pożywne. Doskonałym przykładem takiego dania są hryczanyki – kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, czosnku, jajka, przypraw, niekiedy podawane także z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej. Hryczanyki są zwykle serwowane z sosem śmietanowo czosnkowym lub grzybowym.

Innym przykładem pożywnego dania mięsnego na gorąco jest także kaszełynik łemkowski. Pod nazwą tą kryje się nic innego jak bardzo popularna w Bieszczadach zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa, śliwek i chrzanu. To bardzo sycące danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Nie mniej znane są także knysze, czyli bieszczadzka wariacja na temat pierogów. Mogą posiadać bardzo różne nadzienie – m.in. z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli, a także pieczarek i mięsa. Knysze są często przyrządzane w wersji na słodko, z nadzieniem serowym.

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat