Bieszczadzkie przysmaki. Dania, które warto zamówić w czasie urlopu w najdzikszych górach w Polsce
Każdy region w Polsce posiada własną, charakterystyczną tradycję kulinarną. W związku z tym, wielu miłośników smacznego jedzenia podróżowanie traktuje nie tylko jako szansę na poznanie nowych, ciekawych miejsc, ale także jako możliwość odkrycia ich wyjątkowych smaków.
22.05.2024 15:44
Wybierając się w Bieszczady, możemy połączyć podróżowanie i wypoczynek z ucztą kulinarną – region ten ma bowiem sporo dobrego do zaoferowania dla wszystkich smakoszów. Oto oryginalne, bieszczadzkie dania, które warto zamówić w czasie urlopu spędzanego w najdzikszych górach w Polsce!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bieszczadzka kuchnia regionalna. Z czego słynie?
Bieszczady do II wojny światowej były regionem wielokulturowym. Na jednym terenie zamieszkiwała ludność różnych narodowości, wyznań i kultur, co wywarło ogromny wpływ nie tylko na jego tradycję i zwyczaje, ale także na sztukę kulinarną. Mimo tego, że czasy się zmieniły, a większość dawnych mieszkańców Bieszczadów została przesiedlona, dawne ich dziedzictwo kulinarne jest nadal kultywowane. Można się o tym łatwo przekonać, odwiedzając bieszczadzkie restauracje lub zatrzymując się w jednym z gospodarstw agroturystycznych nad Soliną – Nocowanie.pl to natomiast polski portal turystyczny, który pozwoli wybrać i zarezerwować online tę ofertę, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom!
Kuchnia bieszczadzka z zasady jest prosta, sycąca i oparta na naturalnych składnikach. Stanowi doskonałe odzwierciedlenie tradycji Bojków i Łemków, którzy stanowili najliczniejszą grupę etniczną zamieszkującą te tereny przed wojną. Coś dla siebie w kuchni regionu znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby, które nie wyobrażają sobie sycącego, pożywnego i pełnowartościowego posiłku bez dodatku mięsa. Kuchnia bieszczadzka z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom dziczyzny i dań o myśliwskim charakterze. Oto kilka najbardziej znanych bieszczadzkich specjałów, które warto skosztować w czasie urlopu w Bieszczadach!
Zobacz także
Coś dla wegetarian, czyli bieszczadzkie dania bezmięsne
Kuchnia bieszczadzka czerpie pełnymi garściami z darów przyrody. Dominują w niej naturalne produkty, takie jak kiszona kapusta. Na jej bazie powstają m.in. słynne fuczki, czyli placuszki z ciasta naleśnikowego, nadziewane gotowaną, kiszoną kapustą. Można je jeść zarówno jako samodzielna potrawa, jak i potraktować jako sycący i pożywny dodatek do głównego dania na bazie ryby lub mięsa. Często bywają także serwowane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z domowym sosem czosnkowym.
Innym, popularnym daniem bezmięsnym w Bieszczadach są gołąbki ziemniaczane. To doskonała, wegetariańska alternatywa dla klasycznych gołąbków, w której nadzienie mięsne zastępuje farsz ziemniaczany. Powstaje on na bazie startych, surowych ziemniaków połączonych z jajkiem, białym serem i smażoną cebulką. Gołąbki ziemniaczane są następnie zapiekane i serwowane jako samodzielne danie. Często spotykana w Bieszczadach jest także ich alternatywa wersja o nazwie stolniki. Są to również gołąbki nadziewane ziemniakami z tą różnicą, że jedna warstwa farszu jest surowa, a druga gotowana.
W menu restauracji specjalizujących się w tradycyjnej kuchni bieszczadzkiej często można natknąć się także na pozycję o obcobrzmiącej nazwie klusz łemkowski. Kryje się pod nią nic innego, jak smakowite kluseczki z sosem pieczarkowo-koperkowym. Klusz Bojkowski to natomiast podobne kluski podawane z maślanką.
Bieszczadzka kuchnia dla miłośników dań mięsnych
Bieszczadzkie przysmaki to także potrawy o typowo mięsnym charakterze, które są smaczne, sycące i bardzo pożywne. Doskonałym przykładem takiego dania są hryczanyki – kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, czosnku, jajka, przypraw, niekiedy podawane także z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej. Hryczanyki są zwykle serwowane z sosem śmietanowo czosnkowym lub grzybowym.
Innym przykładem pożywnego dania mięsnego na gorąco jest także kaszełynik łemkowski. Pod nazwą tą kryje się nic innego jak bardzo popularna w Bieszczadach zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa, śliwek i chrzanu. To bardzo sycące danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Nie mniej znane są także knysze, czyli bieszczadzka wariacja na temat pierogów. Mogą posiadać bardzo różne nadzienie – m.in. z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli, a także pieczarek i mięsa. Knysze są często przyrządzane w wersji na słodko, z nadzieniem serowym.