NewsyBieszczadzkie przysmaki. Dania, które warto zamówić w czasie urlopu w najdzikszych górach w Polsce

Bieszczadzkie przysmaki. Dania, które warto zamówić w czasie urlopu w najdzikszych górach w Polsce

Każdy region w Polsce posiada własną, charakterystyczną tradycję kulinarną. W związku z tym, wielu miłośników smacznego jedzenia podróżowanie traktuje nie tylko jako szansę na poznanie nowych, ciekawych miejsc, ale także jako możliwość odkrycia ich wyjątkowych smaków.

Przysmaki kuchni bieszczadzkiej
Przysmaki kuchni bieszczadzkiej
Źródło zdjęć: © Adobe Express

22.05.2024 15:44

Wybierając się w Bieszczady, możemy połączyć podróżowanie i wypoczynek z ucztą kulinarną – region ten ma bowiem sporo dobrego do zaoferowania dla wszystkich smakoszów. Oto oryginalne, bieszczadzkie dania, które warto zamówić w czasie urlopu spędzanego w najdzikszych górach w Polsce!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzka kuchnia regionalna. Z czego słynie?

Bieszczady do II wojny światowej były regionem wielokulturowym. Na jednym terenie zamieszkiwała ludność różnych narodowości, wyznań i kultur, co wywarło ogromny wpływ nie tylko na jego tradycję i zwyczaje, ale także na sztukę kulinarną. Mimo tego, że czasy się zmieniły, a większość dawnych mieszkańców Bieszczadów została przesiedlona, dawne ich dziedzictwo kulinarne jest nadal kultywowane. Można się o tym łatwo przekonać, odwiedzając bieszczadzkie restauracje lub zatrzymując się w jednym z gospodarstw agroturystycznych nad Soliną – Nocowanie.pl to natomiast polski portal turystyczny, który pozwoli wybrać i zarezerwować online tę ofertę, która najlepiej odpowiada naszym potrzebom!

Kuchnia bieszczadzka z zasady jest prosta, sycąca i oparta na naturalnych składnikach. Stanowi doskonałe odzwierciedlenie tradycji Bojków i Łemków, którzy stanowili najliczniejszą grupę etniczną zamieszkującą te tereny przed wojną. Coś dla siebie w kuchni regionu znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby, które nie wyobrażają sobie sycącego, pożywnego i pełnowartościowego posiłku bez dodatku mięsa. Kuchnia bieszczadzka z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom dziczyzny i dań o myśliwskim charakterze. Oto kilka najbardziej znanych bieszczadzkich specjałów, które warto skosztować w czasie urlopu w Bieszczadach!

Coś dla wegetarian, czyli bieszczadzkie dania bezmięsne

Kuchnia bieszczadzka czerpie pełnymi garściami z darów przyrody. Dominują w niej naturalne produkty, takie jak kiszona kapusta. Na jej bazie powstają m.in. słynne fuczki, czyli placuszki z ciasta naleśnikowego, nadziewane gotowaną, kiszoną kapustą. Można je jeść zarówno jako samodzielna potrawa, jak i potraktować jako sycący i pożywny dodatek do głównego dania na bazie ryby lub mięsa. Często bywają także serwowane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z domowym sosem czosnkowym.

Innym, popularnym daniem bezmięsnym w Bieszczadach są gołąbki ziemniaczane. To doskonała, wegetariańska alternatywa dla klasycznych gołąbków, w której nadzienie mięsne zastępuje farsz ziemniaczany. Powstaje on na bazie startych, surowych ziemniaków połączonych z jajkiem, białym serem i smażoną cebulką. Gołąbki ziemniaczane są następnie zapiekane i serwowane jako samodzielne danie. Często spotykana w Bieszczadach jest także ich alternatywa wersja o nazwie stolniki. Są to również gołąbki nadziewane ziemniakami z tą różnicą, że jedna warstwa farszu jest surowa, a druga gotowana.

W menu restauracji specjalizujących się w tradycyjnej kuchni bieszczadzkiej często można natknąć się także na pozycję o obcobrzmiącej nazwie klusz łemkowski. Kryje się pod nią nic innego, jak smakowite kluseczki z sosem pieczarkowo-koperkowym. Klusz Bojkowski to natomiast podobne kluski podawane z maślanką.

Bieszczadzka kuchnia dla miłośników dań mięsnych

Bieszczadzkie przysmaki to także potrawy o typowo mięsnym charakterze, które są smaczne, sycące i bardzo pożywne. Doskonałym przykładem takiego dania są hryczanyki – kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, czosnku, jajka, przypraw, niekiedy podawane także z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej. Hryczanyki są zwykle serwowane z sosem śmietanowo czosnkowym lub grzybowym.

Innym przykładem pożywnego dania mięsnego na gorąco jest także kaszełynik łemkowski. Pod nazwą tą kryje się nic innego jak bardzo popularna w Bieszczadach zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa, śliwek i chrzanu. To bardzo sycące danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Nie mniej znane są także knysze, czyli bieszczadzka wariacja na temat pierogów. Mogą posiadać bardzo różne nadzienie – m.in. z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli, a także pieczarek i mięsa. Knysze są często przyrządzane w wersji na słodko, z nadzieniem serowym.

Źródło artykułu:nocowanie.pl
Wybrane dla Ciebie