Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Kasza gryczana – zarówno niepalona, jak i prażona – jest wartościowym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Powinniśmy po nią sięgać znacznie częściej. Jeśli będzie ugotowana na sypko, a nie podana w formie kleistej papki, z pewnością znajdzie więcej fanów.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ostatnio dużą popularnością cieszy się biała kasza gryczana, czyli taka, która na etapie produkcji nie została poddana obróbce w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zachowała więcej witamin i minerałów, a także naturalny łagodny smak. Okazuje się, że można ją wykorzystać nie tylko jako dodatek do gulaszu. Z kaszy gryczanej ugotowanej na mleku zrobisz pyszne śniadanie w stylu owsianki, a po zmiksowaniu z wodą zamieni się w ciasto na naleśniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Czym się różni kasza gryczana jasnopalona od prażonej?

Inny proces obróbki ma wpływ na wartości odżywcze. W białej, czyli jasnopalonej kaszy znajduje się nieco więcej witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 czy kwas foliowy. W jasnych ziarnach jest też więcej magnezu, żelaza i cynku. Jednak największą różnicę widać w zawartości antyoksydantów, których w kaszy prażonej może być nawet cztery razy mniej niż w jasnej.

Biała kasza gryczana jest o wiele delikatniejsza, wręcz neutralna w smaku, co pozwala na wszechstronne zastosowanie jej w kuchni. Podobnie jak prażona sprawdzi się w farszach do gołąbków lub krokietów czy jako dodatek do gulaszu, ale możesz ją także wykorzystać do placków, wypieków i deserów. Warto ją rozważyć w profilaktyce antyrakowej oraz na diecie redukcyjnej – zawarty w niej błonnik poprawia przemianę materii i zmniejsza pokusę sięgania po przekąski między głównymi posiłkami.

Czy kaszę trzeba moczyć?

Wiele osób pomija ten etap, ale dobrze jest wypłukać kaszę przed wstawieniem jej do gotowania. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi i ewentualne zanieczyszczenia, które mogą obciążać żołądek. Kasza pozbawiona nadmiaru skrobi po ugotowaniu będzie sypka i doskonała nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także na pożywną sałatkę.

Tak ugotujesz kaszę gryczaną na sypko

Złote proporcje zarówno w przypadku białej, jak i ciemnej kaszy gryczanej, to 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Do tego wystarczy dodać jedynie szczyptę soli. Tę proporcję możesz zastosować również do gotowania kaszy na mleku lub bulionie warzywnym.

Jasnopalona kasza potrzebuje ok. 15-20 minut gotowania. W przypadku kaszy prażonej ten czas może być krótszy – jest to zależne od stopnia obróbki ziaren, dlatego warto się trzymać zaleceń producenta.

Po zagotowaniu wody zmniejsz moc palnika i gotuj kaszę pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będzie już miękka, zdejmij garnek z kuchenki, ale pozostaw jeszcze pod pokrywką na ok. 10 minut. W tym czasie możesz kilka razy odsłonić kaszę i ją przemieszać, aby odparować nadmiar wody.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm