Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Kasza gryczana – zarówno niepalona, jak i prażona – jest wartościowym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Powinniśmy po nią sięgać znacznie częściej. Jeśli będzie ugotowana na sypko, a nie podana w formie kleistej papki, z pewnością znajdzie więcej fanów.
Ostatnio dużą popularnością cieszy się biała kasza gryczana, czyli taka, która na etapie produkcji nie została poddana obróbce w wysokiej temperaturze. Dzięki temu zachowała więcej witamin i minerałów, a także naturalny łagodny smak. Okazuje się, że można ją wykorzystać nie tylko jako dodatek do gulaszu. Z kaszy gryczanej ugotowanej na mleku zrobisz pyszne śniadanie w stylu owsianki, a po zmiksowaniu z wodą zamieni się w ciasto na naleśniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak
Czym się różni kasza gryczana jasnopalona od prażonej?
Inny proces obróbki ma wpływ na wartości odżywcze. W białej, czyli jasnopalonej kaszy znajduje się nieco więcej witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 czy kwas foliowy. W jasnych ziarnach jest też więcej magnezu, żelaza i cynku. Jednak największą różnicę widać w zawartości antyoksydantów, których w kaszy prażonej może być nawet cztery razy mniej niż w jasnej.
Biała kasza gryczana jest o wiele delikatniejsza, wręcz neutralna w smaku, co pozwala na wszechstronne zastosowanie jej w kuchni. Podobnie jak prażona sprawdzi się w farszach do gołąbków lub krokietów czy jako dodatek do gulaszu, ale możesz ją także wykorzystać do placków, wypieków i deserów. Warto ją rozważyć w profilaktyce antyrakowej oraz na diecie redukcyjnej – zawarty w niej błonnik poprawia przemianę materii i zmniejsza pokusę sięgania po przekąski między głównymi posiłkami.
Czy kaszę trzeba moczyć?
Wiele osób pomija ten etap, ale dobrze jest wypłukać kaszę przed wstawieniem jej do gotowania. W ten sposób usuniesz nadmiar skrobi i ewentualne zanieczyszczenia, które mogą obciążać żołądek. Kasza pozbawiona nadmiaru skrobi po ugotowaniu będzie sypka i doskonała nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także na pożywną sałatkę.
Tak ugotujesz kaszę gryczaną na sypko
Złote proporcje zarówno w przypadku białej, jak i ciemnej kaszy gryczanej, to 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Do tego wystarczy dodać jedynie szczyptę soli. Tę proporcję możesz zastosować również do gotowania kaszy na mleku lub bulionie warzywnym.
Jasnopalona kasza potrzebuje ok. 15-20 minut gotowania. W przypadku kaszy prażonej ten czas może być krótszy – jest to zależne od stopnia obróbki ziaren, dlatego warto się trzymać zaleceń producenta.
Po zagotowaniu wody zmniejsz moc palnika i gotuj kaszę pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będzie już miękka, zdejmij garnek z kuchenki, ale pozostaw jeszcze pod pokrywką na ok. 10 minut. W tym czasie możesz kilka razy odsłonić kaszę i ją przemieszać, aby odparować nadmiar wody.