Masz dość gumowatych klusek śląskich? Wystarczy, że zastosujesz jedną zasadę z proporcjami

Lubisz kluski śląskie, ale jednocześnie nie potrafisz zrobić ich w taki sposób, aby smakowały jak u mamy? Za każdym razem jest coś z nimi nie tak? Problem zapewne tkwi w źle dobranych proporcjach. Ale dziś raz na zawsze z tym skończymy. Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

ObrazekKluski śląskie/źródło: Monika/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba każdy tak ma, że domowy obiad spod ręki czy to mamy, czy babci, smakował mu najlepiej. W tych posiłkach było coś wręcz niesamowitego. Pamiętam, że moja babcia Zosia zawsze wtedy powtarzała, że to zasługa tego, iż gotuje dla nas z miłością. Bardzo dobrze wspominam takie obiady, dlatego też staram się od czasu do czasu odtwarzać je w swojej kuchni. Tak, aby i moje dzieci mogły poznać niesamowite smaki domowej kuchni.

Niestety nie zawsze mi się to udaje. I tak było też w przypadku klusek śląskich, które pomimo wielu podejść, za każdym razem wychodziły gumowate. Starałam się znaleźć idealne rozwiązanie, ale bez skutku. Na szczęście tylko do czasu. Teraz dokładnie wiem, w czym tkwił problem. Jeśli też lubisz kluski śląskie i nie jesteś zadowolony z otrzymanych efektów, dzisiejsza porada kulinarna na pewno ci się przyda. Nie zwlekaj więc i od razu zabieraj się za dalsze czytanie!

Kluski śląskie — co to takiego?

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów, to dla osób, które nigdy nie jadły i nie robiły w swojej kuchni przepysznych klusek, małe wprowadzenie. Jak sama nazwa wskazuje, danie to wywodzi się z kuchni śląskiej. Są to smaczne kluski przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli. Ich znakiem rozpoznawczym jest okrągły kształt i wgłębienie na środku. Po uformowaniu kluski ziemniaczane gotuje się w solonej i wrzącej wodzie.

Obrazek
Kluski śląskie to sprawdzony przepis na smaczny obiad dla całej rodziny/źródło: sitriel/Adobe Stock

Warto w tym miejscu dodać, że kluski śląskie można serwować na wiele smakowitych sposób. Tym samym masz pewność, że szybko ci się nie znudzą. A, że są proste w przygotowaniu, to warto wprowadzić je do codziennego menu. Tym bardziej że jest to danie stosunkowo tanie. Co więcej, potrzebne produkty znajdziesz dosłownie w każdym markecie.

Złota zasada 1:4

Z pomocą w przygotowaniu idealny klusek na bazie ziemniaków przyszła moja mama. Otóż zdradziła, że tak naprawdę cały patent polega na odpowiednim dobraniu proporcji dwóch składników. Należy ściśle je przestrzegać, jeśli chcesz, aby domowe kluski zachwycały smakiem i strukturą. Tylko wtedy nie będą gumowate, zbyt twarde lub wręcz przeciwnie, nie zaczną rozpadać się w trakcie gotowania.

Jaka jest zatem złota zasada w tym przypadku? Otóż wystarczy, że na każde 4 części ziemniaków powinna przypaść 1 część mąki. I to wszystko. Stosując tę prostą zasadę, masz pewność, że kluski śląskie wyjdą fenomenalne za każdym razem. Dosłownie będą rozpływać się w ustach.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy często robisz kluski śląskie w swoim domu. No i oczywiście nie zapomnij napisać, z czym je serwujesz!

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek