PrzepisDlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Mało kto zna jej prawdziwą funkcję

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę? Mało kto zna jej prawdziwą funkcję

Kluski śląskie - Pyszności; Źródło: canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Źródło: canva.com
Agnieszka
14.06.2022 09:52, aktualizacja: 16.10.2023 09:21

Kluski śląskie to rozpływające się w ustach polskie, tradycyjne danie. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego mają dziurkę? Okazuje się, że pełni ona określone funkcje. Poniżej zdradzamy ten sekret!

Tradycyjne kluski ze Śląska

Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com
Kluski śląskie - Pyszności/ Źródło: pixabay.com

Kluski śląskie to pyszne polskie danie, które powstaje tylko z dwóch składników - mąki ziemniaczanej oraz ugotowanych ziemniaków. Nierzadko dodaje się do ciasta również jajko i sól, które wzbogacają smak naszej potrawy, a także nadają jej delikatnej konsystencji.

Kluskom tradycyjnie nadajemy kształt spłaszczonej kuli z dziurką w środku. Czy zawsze powinniśmy robić w nich dziurkę? Tak. Okazuje się, że pełni ona określone funkcje.

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Kultowe kluski zawsze powinny mieć dziurkę. Nie tylko nadaje ona potrawie atrakcyjnego wyglądu. Okazuje się, że dziurka w cieście pełni jeszcze dwie ważne funkcje. Warto wiedzieć jakie.

Po pierwsze dzięki dziurce w cieście nasze ciasto będzie równomiernie ugotowane. Dodatkowo czas gotowania nie będzie tak długi, jak w przypadku klusek bez dziurki. Unikniemy w ten sposób surowego bądź rozgotowanego ciasta.

Kolejna funkcja związana jest z prawidłowym podaniem dania. Kluski śląskiem powinny być polane sosem, który częściowo zgromadzi się w dziurce. W ten prosty sposób wzbogacamy smak potrawy.

Z czym podawać kluski?

Kluski śląskie najlepiej współgrają z mięsem. Wynika to z tego, że stanowią one świetny zamiennik gotowanych ziemniaków. Najlepiej, gdy polejemy je sosem mięsnym, bądź grzybowym.

Zdarza się, że to popularne danie podajemy z dodatkiem cukru i śmietany. Niekiedy dodajemy do nich również dżemy z takich owoców jak truskawki, jagody, czy maliny. Takie połączenie idealnie do siebie pasuje i wspaniale smakuje na obiad w letnie, ciepłe dni.

Poza tym kluski śląskie bardzo często serwujemy okraszone słoniną. Jest to najprostszy sposób podania tego popularnego dania. Świetnie sprawdzi się na obiad z dodatkiem kapusty.

Jeśli jesteś fanem potraw z ziemniaków, koniecznie sprawdź nasz przepis na kulki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także