Tak zrobione kładzione kluski pochwali każda babcia. Perfekcyjne na tani obiad

Kluski kładzione są wyjątkowo proste oraz szybkie w wykonaniu. Niestety niekiedy nie wychodzą tak, jak powinny. Okazuje się, że sekretem idealnych klusków kładzionych są odpowiednie proporcje. Dzięki temu ich konsystencja nie wyjdzie zbyt rzadka lub za gęsta. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to uniwersalne danie.

Jak zrobić idealne kluski kładzione łyżkąJak zrobić idealne kluski kładzione łyżką - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kluski kładzione to wspaniały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Zazwyczaj serwujemy je z cebulką i boczkiem. Niekiedy podajemy je na słodko z dodatkiem masełka oraz cukru. Poza tym warto zaznaczyć, że kluski stanowią świetny dodatek do dań obiadowych.

Idealne proporcje

Obrazek
Lane kluski z kiełbasą - Pyszności

Kluski kładzione składają się z mąki, jajek, wody bądź mleka oraz soli. Sposób ich wykonania jest wyjątkowo prosty. Jednak nieraz zdarza się, że dodamy za dużo wody, czy mąki. W konsekwencji danie traci na konsystencji. Jak w takim razie przygotować idealne kluski? Okazuje się, że nie jest to nic trudnego - należy trzymać się odpowiednich proporcji składników.

Kluski kładzione

Obrazek
Składniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 ml przegotowanej wody
  • sól
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzuć mąkę, przegotowaną wodę, sól oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj niewielką ilość soli.

Nakładaj kluski za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby przed użyciem łyżki zanurzyć ją we wrzątku. Dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejało. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię - odczekaj jeszcze minutę i wyłów je za pomocą cedzaka.

Gotowe kluski kładzione wykładamy na talerz. Serwujemy je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wspaniale sprawdzi się tutaj smażona cebulka, kiełbasa, czy boczek. Jeśli wolicie podać je na słodko - polecamy dodatek cukru, masła i cynamonu. Poza tym gotowe kluski kładzione idealnie sprawdzą się w towarzystwie mięsnych dań.

Obrazek
Mieszanie ciasta - Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. Zachwycisz wszystkich swoich gości!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło