Tak zrobione kładzione kluski pochwali każda babcia. Perfekcyjne na tani obiad

Kluski kładzione są wyjątkowo proste oraz szybkie w wykonaniu. Niestety niekiedy nie wychodzą tak, jak powinny. Okazuje się, że sekretem idealnych klusków kładzionych są odpowiednie proporcje. Dzięki temu ich konsystencja nie wyjdzie zbyt rzadka lub za gęsta. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to uniwersalne danie.

Tak zrobione kładzione kluski pochwali każda babcia. Perfekcyjne na tani obiadJak zrobić idealne kluski kładzione łyżką - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Kluski kładzione to wspaniały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Zazwyczaj serwujemy je z cebulką i boczkiem. Niekiedy podajemy je na słodko z dodatkiem masełka oraz cukru. Poza tym warto zaznaczyć, że kluski stanowią świetny dodatek do dań obiadowych.

Idealne proporcje

Lane kluski z kiełbasą - Pyszności
Lane kluski z kiełbasą - Pyszności

Kluski kładzione składają się z mąki, jajek, wody bądź mleka oraz soli. Sposób ich wykonania jest wyjątkowo prosty. Jednak nieraz zdarza się, że dodamy za dużo wody, czy mąki. W konsekwencji danie traci na konsystencji. Jak w takim razie przygotować idealne kluski? Okazuje się, że nie jest to nic trudnego - należy trzymać się odpowiednich proporcji składników.

Kluski kładzione

Składniki - Pyszności; Foto: Canva.com
Składniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 ml przegotowanej wody
  • sól
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzuć mąkę, przegotowaną wodę, sól oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj niewielką ilość soli.

Nakładaj kluski za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby przed użyciem łyżki zanurzyć ją we wrzątku. Dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejało. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię - odczekaj jeszcze minutę i wyłów je za pomocą cedzaka.

Gotowe kluski kładzione wykładamy na talerz. Serwujemy je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wspaniale sprawdzi się tutaj smażona cebulka, kiełbasa, czy boczek. Jeśli wolicie podać je na słodko - polecamy dodatek cukru, masła i cynamonu. Poza tym gotowe kluski kładzione idealnie sprawdzą się w towarzystwie mięsnych dań.

Mieszanie ciasta - Pyszności
Mieszanie ciasta - Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. Zachwycisz wszystkich swoich gości!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie