PrzepisTak zrobione kładzione kluski pochwali każda babcia. Perfekcyjne na tani obiad

Tak zrobione kładzione kluski pochwali każda babcia. Perfekcyjne na tani obiad

Kluski kładzione są wyjątkowo proste oraz szybkie w wykonaniu. Niestety niekiedy nie wychodzą tak, jak powinny. Okazuje się, że sekretem idealnych klusków kładzionych są odpowiednie proporcje. Dzięki temu ich konsystencja nie wyjdzie zbyt rzadka lub za gęsta. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to uniwersalne danie.

Jak zrobić idealne kluski kładzione łyżką - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak zrobić idealne kluski kładzione łyżką - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

05.10.2022 13:00

Kluski kładzione to wspaniały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Zazwyczaj serwujemy je z cebulką i boczkiem. Niekiedy podajemy je na słodko z dodatkiem masełka oraz cukru. Poza tym warto zaznaczyć, że kluski stanowią świetny dodatek do dań obiadowych.

Idealne proporcje

Lane kluski z kiełbasą - Pyszności
Lane kluski z kiełbasą - Pyszności

Kluski kładzione składają się z mąki, jajek, wody bądź mleka oraz soli. Sposób ich wykonania jest wyjątkowo prosty. Jednak nieraz zdarza się, że dodamy za dużo wody, czy mąki. W konsekwencji danie traci na konsystencji. Jak w takim razie przygotować idealne kluski? Okazuje się, że nie jest to nic trudnego - należy trzymać się odpowiednich proporcji składników.

Kluski kładzione

Składniki - Pyszności; Foto: Canva.com
Składniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 ml przegotowanej wody
  • sól
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzuć mąkę, przegotowaną wodę, sól oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj niewielką ilość soli.

Nakładaj kluski za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby przed użyciem łyżki zanurzyć ją we wrzątku. Dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejało. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię - odczekaj jeszcze minutę i wyłów je za pomocą cedzaka.

Gotowe kluski kładzione wykładamy na talerz. Serwujemy je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wspaniale sprawdzi się tutaj smażona cebulka, kiełbasa, czy boczek. Jeśli wolicie podać je na słodko - polecamy dodatek cukru, masła i cynamonu. Poza tym gotowe kluski kładzione idealnie sprawdzą się w towarzystwie mięsnych dań.

Mieszanie ciasta - Pyszności
Mieszanie ciasta - Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. Zachwycisz wszystkich swoich gości!

przepisyporadykluski
Wybrane dla Ciebie