Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się oszukać producentom

Sezon na truskawki rozpoczęty! Stragany uginają się od ilości tych owoców, a sprzedawcy zachęcają do zakupu tych pysznych owoców. Jak zatem bez trudu rozpoznać polskie truskawki? Oto kilka rad, które mogą Ci pomóc.

Obrazek
Paulina

W sieci znajdziesz mnóstwo rad na temat tego, jak odróżnić polską truskawkę od zagranicznej, natomiast wiele z nich jest nieprawdą. Większość z tych rad tyczy się kształtu, koloru czy wielkości, a to informacje głównie charakteryzujące odmianę, a nie jej pochodzenie.

Obrazek

Jak rozpoznać polskie truskawki? - najpierw zapytaj

Skarbnicą wiedzy na temat sprzedawanych owoców, może okazać się handlarz. Sprzedawcy są naprawdę dobrym źródłem informacji. Warto zapytać gdzie zostały zakupione truskawki i jaka jest ich konkretna odmiana.

Popularnymi odmianami wczesnych truskawek są m.in.: „Alba”, „Polka”. Powszechnie uprawianymi odmianami późnymi i bardzo późnym są m.in.: „Perła”, „Malwina”, „Albion”. Każda z tych odmian może zostać wykorzystana do czegoś innego. Jedne sprawdzą się do przygotowania konfitur, a inne do przygotowania letnich deserów.

Krajowe plantacje truskawek w ostatnich latach zajmowały powierzchnię 50–53 tys. hektarów, a zbiory wahały się od 178 tys. ton do 205 tys. ton. Produkcja truskawek na tak wysokim poziomie stawia nasz kraj w roli drugiego zaraz po Hiszpanii – który jest pierwszym producentem tych owoców w unii europejskiej.

Obrazek

Zawsze spójrz na szypułkę

Dodatkowo oprócz rozmowy możemy ocenić stan szypułki. Jej nieatrakcyjny wygląd może wskazywać na to, że truskawki przebyły długą drogę, zanim trafiły na polski rynek. Natomiast już coraz częściej spotykamy się, z tym że plantatorzy umieszczają na opakowaniu nazwę odmiany oraz kraj pochodzenia tych owoców jagodowych. Pakowane truskawki najczęściej dostaniemy w dużych marketach. Mitem jest, że owoce z dużych sklepów są gorsze. Otóż plantatorzy coraz częściej zawiązują współpracę z wieloma sieciami handlowymi. Jak również sprzedają swoje zbiory lokalnym przedsiębiorcom.

Obrazek

Wszystkie wspomniane wyżej oznak, czyli kolor, kształt czy wielkość to trudne parametry do określenia tego, czy owoc pochodzi z zagraniczny, czy z polski. Unikanie konkretnych cech niekoniecznie powie nam jak rozpoznać polskie truskawki.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy