Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się oszukać producentom

Sezon na truskawki rozpoczęty! Stragany uginają się od ilości tych owoców, a sprzedawcy zachęcają do zakupu tych pysznych owoców. Jak zatem bez trudu rozpoznać polskie truskawki? Oto kilka rad, które mogą Ci pomóc.

Obrazek
Paulina

W sieci znajdziesz mnóstwo rad na temat tego, jak odróżnić polską truskawkę od zagranicznej, natomiast wiele z nich jest nieprawdą. Większość z tych rad tyczy się kształtu, koloru czy wielkości, a to informacje głównie charakteryzujące odmianę, a nie jej pochodzenie.

Obrazek

Jak rozpoznać polskie truskawki? - najpierw zapytaj

Skarbnicą wiedzy na temat sprzedawanych owoców, może okazać się handlarz. Sprzedawcy są naprawdę dobrym źródłem informacji. Warto zapytać gdzie zostały zakupione truskawki i jaka jest ich konkretna odmiana.

Popularnymi odmianami wczesnych truskawek są m.in.: „Alba”, „Polka”. Powszechnie uprawianymi odmianami późnymi i bardzo późnym są m.in.: „Perła”, „Malwina”, „Albion”. Każda z tych odmian może zostać wykorzystana do czegoś innego. Jedne sprawdzą się do przygotowania konfitur, a inne do przygotowania letnich deserów.

Krajowe plantacje truskawek w ostatnich latach zajmowały powierzchnię 50–53 tys. hektarów, a zbiory wahały się od 178 tys. ton do 205 tys. ton. Produkcja truskawek na tak wysokim poziomie stawia nasz kraj w roli drugiego zaraz po Hiszpanii – który jest pierwszym producentem tych owoców w unii europejskiej.

Obrazek

Zawsze spójrz na szypułkę

Dodatkowo oprócz rozmowy możemy ocenić stan szypułki. Jej nieatrakcyjny wygląd może wskazywać na to, że truskawki przebyły długą drogę, zanim trafiły na polski rynek. Natomiast już coraz częściej spotykamy się, z tym że plantatorzy umieszczają na opakowaniu nazwę odmiany oraz kraj pochodzenia tych owoców jagodowych. Pakowane truskawki najczęściej dostaniemy w dużych marketach. Mitem jest, że owoce z dużych sklepów są gorsze. Otóż plantatorzy coraz częściej zawiązują współpracę z wieloma sieciami handlowymi. Jak również sprzedają swoje zbiory lokalnym przedsiębiorcom.

Obrazek

Wszystkie wspomniane wyżej oznak, czyli kolor, kształt czy wielkość to trudne parametry do określenia tego, czy owoc pochodzi z zagraniczny, czy z polski. Unikanie konkretnych cech niekoniecznie powie nam jak rozpoznać polskie truskawki.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska