Mega klops z blachy. Porcja pyszności dla całej rodziny

Oto pomysł na pieczeń, którą możesz przygotować w momencie, w którym odczuwasz potrzebę urozmaicenia domowego jadłospisu obiadowego. Jest pyszna, wilgotna, doskonale doprawiona i naprawdę, naprawdę sycąca. Gwarantuję, że naje się nią cała rodzina!

Mega klops z blachy. Porcja pyszności dla całej rodziny Mega klops z blachy. Porcja pyszności dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Mega klops to wbrew pozorom nie nazwa najnowszego filmu akcji z udziałem Jasona Stathama, lecz potrawa, której znajomość na pewno ci się przyda. Dlaczego? Cóż, poza tym, że jest banalnie prosta do zrobienia, to jej gabaryty są wystarczająco duże, byś obiad na cały weekend miał z głowy. Prawda, że brzmi to wspaniale?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach

A więc klops albo — jeśli ktoś woli profesjonalne nazewnictwo — pieczeń rzymska. Głównym bohaterem tego dania jest oczywiście mięso mielone. W przypadku tego przepisu postawiłem na wieprzowinę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć mięsa drobiowego, na przykład z indyka. Warto postawić na proste dodatki, tj. natka pietruszki, cebula, garść pieczarek. Tyle wystarczy, by obiad wyszedł pyszny i pożywny. Przekonaj się, jakie to proste.

Mega klops. Pieczeń rzymska z cebulą i pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 jajka,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pierz,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Niewielką ilość masła roztop na patelni. Wrzuć na nie pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili także posiekane pieczarki. Następnie zdejmij z ognia.
  2. Mięso mielone przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, namoczone w wodzie i odciśnięte bułki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażone wcześniej składniki.
  4. Wbij 2 jajka, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Z powstałej masy uformuj wałek. Możesz też podzielić ją na 2-3 części i zrobić mniejsze pieczenie.
  6. Przełóż na natłuszczoną blachę i wstaw do rozgrzanego do 210°C piekarnika. Wyjmij po około 60 minutach.
  7. W międzyczasie możesz przemyśleć dorzucenie do pieczeni ziemniaków. Wtedy to już niemal cały obiad zrobiony za jednym zamachem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥