PrzepisPrzekąskiMeksykańskie wege burgery

Meksykańskie wege burgery

Kolorowo dzisiaj się zrobi, a wszystko to za sprawą oryginalnych wege burgerów. Im nie można powiedzieć nie!

Meksykańskie wege burgery
Pyszności

08.12.2018 | aktual.: 16.10.2023 12:46

Składniki:

  1. 1/2 szkl. czerwona papryka pokrojona w kostkę
  2. 1/2 szkl. cebula pokrojona w kostkę
  3. 2 łyżeczki kmin rzymski
  4. 1/4 łyżeczki czosnek w proszku
  5. 1/4 łyżeczki sól
  6. 1/4 łyżeczki pieprz cayenne
  7. 4 szt. bułki
  8. 4 łyżki sos ajwar
  9. 4 liście sałata
  10. 1/2 szkl. kukurydza
  11. 2 łyżki oliwa z oliwek
  12. 2 szt. jajka
  13. 1 szkl. czerwona fasola
  14. 1/2 szkl. soczewica
  15. 1 łyżka siemię lniane
  16. 1 szkl. płatki owsiane zmielone
  17. 2 łyżeczki papryka w proszku

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą czerwoną paprykę, cebulę oraz kukurydzę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Przełóż mieszankę do miski. Następnie dodaj fasolę i soczewicę.

Obraz

3. Nie zapomnij dodać także zmielone płatki owsiane, siemię lniane, paprykę w proszku, kmin rzymski, czosnek w proszku, sól oraz pieprz cayenne.

Obraz

4. Nie zapomnij dodać również 2 jajek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.

Obraz

5. Następnie uformuj z mieszanki burgery i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza)

Obraz

6. Na bułkach rozprowadź sos, dodaj liść sałaty i upieczone burgery. Górną część bułki skrop oliwą z oliwek.

Obraz

7. I to wszystko!

Obraz
Wybrane dla Ciebie