Mieszam z serkiem wiejskim i zajadam na deser. Dostarcza białka i czyści jelita ze złogów jak szczoteczka
Ten przepis to dowód na to, że zdrowe desery mogą być też bardzo smaczne. To prawdziwa witaminowa bomba, która świetnie wpłynie na pracę jelit, przy okazji rozpieszczając nasze kubki smakowe letnim aromatem.
Jeśli do tej pory fit deser kojarzył ci się ze smętnym połączeniem skyra i wiórków kokosowych, pora to zmienić. W tym przepisie maliny łączą się z kremowym, lekkim serkiem wiejskim i nasionami chia, zamieniając się w letni rarytas. Można zajadać się nim przez cały rok, bo i mrożone owoce sprawdzą się tutaj znakomicie. Wystarczą cztery składniki, chwila czekania i gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Zdrowy deser z malinami
Serek wiejski przeżywa kulinarny renesans, skutecznie udowadniając, że jest nie tylko smacznym śniadaniem na szybko. To znakomite źródło pełnowartościowego białka, które jest kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni, oraz wapnia, niezbędnego dla zdrowych kości. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości białka, zapewnia on długotrwałe uczucie sytości, co pomaga w kontroli wagi, nie obciążając przy tym organizmu zbędnymi kaloriami.
Maliny to z kolei znakomite źródło antyoksydantów. Ich zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca. Dodatkowo maliny są bogate w witaminę C i błonnik, co wspiera układ odpornościowy i trawienny.
Żeby było jeszcze zdrowiej, deser wzbogaca dodatek nasion chia. Są one bogatym źródłem błonnika, który działa w układzie pokarmowym jak "szczoteczka", pomagając w usuwaniu złogów i wspierając regularne wypróżnienia. Błonnik pokarmowy spowalnia wchłanianie cukrów i pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą. Na dodatek dostarczają pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego.
Przepis na malinowy krem z serka wiejskiego
To deser prosty w przygotowaniu, ale wymaga chłodzenia, więc warto zaplanować jego przygotowanie nieco wcześniej. Słodyczy dodaje domowy sok malinowy. Można zastąpić go jednak innym słodziwem: ksylitolem, erytrytolem lub miodem. Oczywiście można też przymknąć oko i dodać po prostu cukier lub cukier puder do smaku.
Składniki:
- 250 g serka wiejskiego,
- 80 g mrożonych malin (lub świeżych w sezonie),
- 1 łyżka nasion chia,
- 2 łyżki soku malinowego.
Sposób przygotowania:
- Mrożone maliny podgrzej, aż się roztopią. Świeże są od razu gotowe do użycia.
- Dodaj odsączony serek wiejski, nasiona chia oraz sok malinowy i zblenduj.
- Przełóż do miseczek lub pucharków i wstaw do lodówki na godzinę.
- Udekoruj świeżymi owocami.