Moja mama serwuje gołąbki z pysznym sosem. Pomidorowy i grzybowy mogą się schować
Lubisz gołąbki? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować ich w duecie z niesamowitym sosem, który zrobisz w mgnieniu oka. Moja rodzina wręcz go uwielbia.
24.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:47
Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem to gotowa receptura na udany obiad, któremu nie sposób powiedzieć nie. A kiedy jeszcze dodamy do nich domowej roboty sos, to już w ogóle jest to idealna kombinacja smakowa.
I pewnie myśląc o sosie do gołąbków, od razu przed oczami pojawiły ci się dwie opcje — sos pomidorowy lub grzybowy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo obie propozycje świetnie pasują do opisywanego dania. Z drugiej strony dobrze wiedzieć, że nie musisz wcale ograniczać się tylko do dwóch opcji. Istnieje jeszcze jedno, genialne rozwiązanie. I warto je znać, o czym przekonasz się już za moment.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzony sos do gołąbków
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny sos na bazie śmietanki, który robi moja mama. Kiedy gołąbki z jej sosem pojawiają się na stole, wszyscy od razu proszą o dokładkę. Takie są pyszne!
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Nie dość, że przygotowanie domowego sosu to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze cała procedura zajmuje dosłownie 15 minut. Co więcej, zrobisz go z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Dodatkowe zakupy, a co za tym idzie kolejne koszty, w ogóle ci nie grożą.
Jak zrobić sos śmietankowy do gołąbków?
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 ml domowego bulionu warzywnego,
- 3 łyżki mąki,
- 2,5 łyżki masła,
- przyprawy: sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zasmażki na rozgrzanej patelni. W tym celu połącz ze sobą roztopione masło z mąką.
- Do powstałej mieszanki zacznij dodawać powoli domowy bulion. Pamiętaj, aby jednocześnie przez cały czas mieszać zawartość patelni. W sosie nie powinna pojawić się, ani jedna grudka.
- Po kilku minutach gotowania wlej na patelnię śmietankę. Kiedy sos zgęstnieje i stanie się idealnie kremowy, możesz zdjąć go z palnika.
- Oczywiście nie zapomnij doprawić go do smaku solą i pieprzem. Świetnym uzupełnieniem będzie tu również świeża natka pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Upieczone gołąbki przed podaniem polej na bogato sosem i serwuj na ciepło. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!