Moja mama serwuje gołąbki z pysznym sosem. Pomidorowy i grzybowy mogą się schować

Lubisz gołąbki? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować ich w duecie z niesamowitym sosem, który zrobisz w mgnieniu oka. Moja rodzina wręcz go uwielbia.

Gołąbki ze śmietankowym sosem mają w sobie to "coś"Gołąbki ze śmietankowym sosem mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Derpak
Marzena Pęcak

Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem to gotowa receptura na udany obiad, któremu nie sposób powiedzieć nie. A kiedy jeszcze dodamy do nich domowej roboty sos, to już w ogóle jest to idealna kombinacja smakowa.  

I pewnie myśląc o sosie do gołąbków, od razu przed oczami pojawiły ci się dwie opcje — sos pomidorowy lub grzybowy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo obie propozycje świetnie pasują do opisywanego dania. Z drugiej strony dobrze wiedzieć, że nie musisz wcale ograniczać się tylko do dwóch opcji. Istnieje jeszcze jedno, genialne rozwiązanie. I warto je znać, o czym przekonasz się już za moment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Sprawdzony sos do gołąbków

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny sos na bazie śmietanki, który robi moja mama. Kiedy gołąbki z jej sosem pojawiają się na stole, wszyscy od razu proszą o dokładkę. Takie są pyszne!

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Nie dość, że przygotowanie domowego sosu to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze cała procedura zajmuje dosłownie 15 minut. Co więcej, zrobisz go z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Dodatkowe zakupy, a co za tym idzie kolejne koszty, w ogóle ci nie grożą.

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce
Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce © Adobe Stock | vivoo

Jak zrobić sos śmietankowy do gołąbków?

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 ml domowego bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zasmażki na rozgrzanej patelni. W tym celu połącz ze sobą roztopione masłomąką
  2. Do powstałej mieszanki zacznij dodawać powoli domowy bulion. Pamiętaj, aby jednocześnie przez cały czas mieszać zawartość patelni. W sosie nie powinna pojawić się, ani jedna grudka. 
  3. Po kilku minutach gotowania wlej na patelnię śmietankę. Kiedy sos zgęstnieje i stanie się idealnie kremowy, możesz zdjąć go z palnika.
  4. Oczywiście nie zapomnij doprawić go do smaku soląpieprzem. Świetnym uzupełnieniem będzie tu również świeża natka pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Upieczone gołąbki przed podaniem polej na bogato sosem i serwuj na ciepło. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej