Moja mama serwuje gołąbki z pysznym sosem. Pomidorowy i grzybowy mogą się schować

Lubisz gołąbki? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować ich w duecie z niesamowitym sosem, który zrobisz w mgnieniu oka. Moja rodzina wręcz go uwielbia.

Gołąbki ze śmietankowym sosem mają w sobie to "coś"Gołąbki ze śmietankowym sosem mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Derpak
Marzena Pęcak

Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem to gotowa receptura na udany obiad, któremu nie sposób powiedzieć nie. A kiedy jeszcze dodamy do nich domowej roboty sos, to już w ogóle jest to idealna kombinacja smakowa.  

I pewnie myśląc o sosie do gołąbków, od razu przed oczami pojawiły ci się dwie opcje — sos pomidorowy lub grzybowy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo obie propozycje świetnie pasują do opisywanego dania. Z drugiej strony dobrze wiedzieć, że nie musisz wcale ograniczać się tylko do dwóch opcji. Istnieje jeszcze jedno, genialne rozwiązanie. I warto je znać, o czym przekonasz się już za moment.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Sprawdzony sos do gołąbków

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny sos na bazie śmietanki, który robi moja mama. Kiedy gołąbki z jej sosem pojawiają się na stole, wszyscy od razu proszą o dokładkę. Takie są pyszne!

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Nie dość, że przygotowanie domowego sosu to prawdziwa bułka z masłem, to jeszcze cała procedura zajmuje dosłownie 15 minut. Co więcej, zrobisz go z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni nawet w tej chwili. Dodatkowe zakupy, a co za tym idzie kolejne koszty, w ogóle ci nie grożą.

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce
Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce © Adobe Stock | vivoo

Jak zrobić sos śmietankowy do gołąbków?

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 ml domowego bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki masła,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • świeża natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zasmażki na rozgrzanej patelni. W tym celu połącz ze sobą roztopione masłomąką
  2. Do powstałej mieszanki zacznij dodawać powoli domowy bulion. Pamiętaj, aby jednocześnie przez cały czas mieszać zawartość patelni. W sosie nie powinna pojawić się, ani jedna grudka. 
  3. Po kilku minutach gotowania wlej na patelnię śmietankę. Kiedy sos zgęstnieje i stanie się idealnie kremowy, możesz zdjąć go z palnika.
  4. Oczywiście nie zapomnij doprawić go do smaku soląpieprzem. Świetnym uzupełnieniem będzie tu również świeża natka pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Upieczone gołąbki przed podaniem polej na bogato sosem i serwuj na ciepło. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀