Gwiazda "Rodziny zastępczej" serwuje na śniadanie rozgotowany ryż. Wszyscy się zajadają

Rozgotowany ryż na śniadanie? Wydaje się to dziwne, ale takie właśnie danie (a raczej chińskie congee) rodzinie serwuje gwiazda "Rodziny zastępczej", Monika Mrozowska. Do ryżu dorzuca najróżniejsze dodatki i za każdym razem przekąska smakuje inaczej.

ObrazekMonika Mrozowska (Instagram)
Paulina Hermann

Congee to kleik ryżowy, który przygotowuje się tylko z wody i ryżu. Nie ma on żadnego smaku, ale wiele osób się daniem zachwyca. Jeśli dołożymy do niego dodatki, od razu zaczyna dobrze smakować. Pasuje do niego prawie wszystko. Możemy przygotować congee z owocami, słodyczami, kiełkami, jajkami, a nawet rybą.

Monika Mrozowska na śniadanie przyrządza rozgotowany ryż

Do przygotowania kleiku najbardziej nadaje się ryż długoziarnisty, który zawiera wiele składników odżywczych. Można go jednak przygotować z każdego rodzaju tego produktu. W klasycznym przepisie wody jest dziesięć razy więcej niż ryżu. Nie wszystkim jednak to odpowiada, ale przepis można dowolnie modyfikować. Monika Mrozowska, gwiazda "Rodziny zastępczej", ma swój własny sposób. Na jedną porcję ryżu dodaje sześć porcji wody.

Trzeba jednak uważać, bo gęsty kleić bardzo łatwo przypalić. W końcu gotuje się go przez kilka godzin, nawet przez 8. Jeśli jednak nie macie zbyt wiele czasu, możecie użyć szybkowara. To wam całkowicie przyspieszy pracę.

Była aktorka do congee dodaje jajko w koszulce. Jak je zrobić? Influencerka odpowiada:

- W zagotowanej wodzie z octem robicie wir i wrzucacie jajko, mieszacie i po ok. 2 minutach możecie je wyciągnąć metalowym sitkiem.

W daniu znalazło się również masło, płatki drożdżowe oraz sos sojowy. Tak przygotowany kleik ryżowy  jest bardzo pożywny i można go zjeść o każdej porze dnia.

Obrazek
Monika Mrozowska przygotowuje rozgotowany ryż (Instagram)

Przepis na kleik ryżowy

Składniki:

  • rozgotowany ryż,
  • jajko w koszulce,
  • masło (dwie łyżeczki).
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • sos sojowy do polania.

Sposób wykonania

  1. Do garnka wrzuć ryż i zalej go wodą, proporcje muszą wynosić 1:6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka godzin, im dłużej, tym lepiej. Możesz też gotować przez pół godziny, ważne, by ryż stał się paćką. Dobrym pomysłem jest użycie szybkowara.
  2. Ryż połóż na talerzu i ozdób jajkiem w koszulce, polej masłem oraz posyp płatki drożdżowe. Całość polej sosem.

Takie congee przygotowuje Monika Mrozowska, gwiazda "Rodziny zastępczej".

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej