Muffiny jajeczne z salami i serem. Przepis na proste śniadanie na ciepło
Muffiny jajeczne sprawdzą się idealnie na śniadanie. Pięć prostych składników odmieni Twój posiłek i sprawi, że będzie to niesamowita uczta.
26.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 08:48
Chociaż zwykle śniadanie kojarzą nam się z posiłkiem jedzonym w biegu, kanapkami i owsiankami, to raz na jakiś czas warto zmienić coś w swojej rutynie. Muffiny jajeczne z salami sprawdzą się znakomicie na leniwe, weekendowe śniadania. Muffiny zamknięte w kubeczku z salami będą świetną alternatywą dla jajek sadzonych i dla jajecznicy. Pięć składników sprawi, że śniadanie stanie się wyjątkowym posiłkiem. Do środka możesz dorzucić również drobno pokrojone warzywa: paprykę, cebulę, kukurydzę czy szczypiorek. To świetna baza do eksperymentów.
Przepis na muffiny krok po kroku
Muffiny jajeczne z salami- składniki
30 plasterków salami
1/3 szklanki żółtego sera
6 jajek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do posmarowania formy
Przepis na wyjątkowe muffiny śniadaniowe
Potrzebujesz foremki do muffinek. Rozprowadź w niej olej. Jeśli wiesz, że forma nie przywiera, to możesz pominąć ten krok. Ułóż kwiat z plastrów salami. Brzmi skomplikowanie, ale wystarczy zrobić coś na kształt miseczki, która będzie trzymała resztę składników. Do środka wsyp starty żółty ser.
Kiedy w miseczkach z salami jest już ser, to czas wbić jajka. Jeśli nie jesteś na 100% pewny, że są świeże, to najpierw wbijaj po jednym do miseczki. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko wbicia jajka, które swoje czasu świetności ma już za sobą. Gdy jajka są już w środku dodaj sól i pieprz.
Włóż foremkę do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Nasze muffiny jajeczne z salami i serem podawaj na ciepło. Możesz posypać je posiekanym szczypiorkiem. Pięć składników wystarczyło, żeby śniadanie zamieniło się w pyszną ucztę. Taki posiłek to świetna okazja na spędzanie razem z rodziną weekendowego poranka, z dala od pośpiechu, który towarzyszy nam w ciągu tygodnia.
Smacznego!