Na bożonarodzeniowym stole stawiam te paszteciki. Do barszczu sprawdzą się idealnie

Wśród pierogów, krokietów i smacznej ryby na świątecznym stole zawsze znajduje się miejsce na drobne przekąski. Jedną z nich są te pyszne paszteciki, które idealnie pasują do barszczu, szczególnie gdy drugiego dnia świąt zabraknie już uszek i chcesz podać do barszczu coś nieco innego.

Świąteczne pasztecikiŚwiąteczne paszteciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Paszteciki należą do świątecznych pewniaków. W wersji wigilijnej najczęściej podaję je z kapustą i grzybami, natomiast podczas pierwszego i drugiego dnia świąt na stole ląduje wersja z mięsem. Paszteciki z mięsem mielonym są nie tylko świetną przekąską, ale także doskonałym dopełnieniem barszczu, szczególnie gdy po kilku dniach świątecznego jedzenia szukasz czegoś odrobinę innego.

Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu

Bożonarodzeniowe paszteciki z mięsem

To szybkie w przygotowaniu paszteciki, które powstają z gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu przygotujesz je znacznie szybciej, bez wyrabiania i wyrastania ciasta, co jest szczególnie cenne w okresie świątecznym, gdy większość czasu zajmują inne potrawy.

Farsz mięsny może nie wydawać się tak klasycznie świąteczny jak ten z kapustą i grzybami, jednak idealnie sprawdza się w pierwsze i drugie dni świąt, kiedy na stole pojawiają się również inne mięsne dania. Do farszu możesz dodać również ulubione dodatki, np. drobno posiekane pieczarki, paprykę lub starty ser, co wzbogaci smak pasztecików i nada im ciekawszą strukturę.

Przepis na paszteciki z mięsem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta czarnuszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj posiekany czosnek i przesmaż przez chwilę.
  4. Wsyp mięso mielone i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż się zarumieni.
  5. Dopraw szczyptą soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Duś mięso na małym ogniu około 20 minut aż będzie miękkie i dobrze podsmażone.
  7. Odstaw farsz do wystudzenia.
  8. Jajko wbij do miski i dokładnie wymieszaj żółtko z białkiem.
  9. Wymieszaj go z połową jajka.
  10. Ciasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy.
  11. Na środku każdego pasa połóż farsz wzdłuż.
  12. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i zwiń w rulon.
  13. Powstały rulon na kawałki.
  14. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch jajkiem i posyp szczyptą czarnuszki.
  15. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
  16. Paszteciki są gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯