Na grilla robię sałatkę siedem miseczek. Przy niej nawet karkówka blednie

Kiedy słupki termometrów idą w górę to znak, że czas odpalać grilla. Obok talerzy z karkówką, kaszanką i kiełbasą, postaw salaterkę z sałatką. Niby tylko dodatek, ale szybko skradnie serca gości.

Sałatka siedem miseczekSałatka siedem miseczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka siedem miseczek to proste połączenie warzyw, które znakomicie sprawdzi się na grilla. Świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami czy soczystą kiełbasą z grilla, a wyjęta prosto z lodówki przyjemnie orzeźwi. Przepis jest prosty, a dzięki sprytnemu sposobowi odmierzania składników nie musisz pamiętać dokładnych gramatur i ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka z ciasta francuskiego w 10 minut. Resztę zrobi za ciebie piekarnik

Sałatka siedem miseczek

Jej nazwa pochodzi od sposobu odmierzania składników – za pomocą małych miseczek. Oczywiście zamiennie możesz użyć małych filiżanek czy kubków w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcesz otrzymać. Możesz też eksperymentować z różnymi składnikami, dostosowując sałatkę do własnych upodobań i do tego, co akurat masz w lodówce.

Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności © Adobe Stock

Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na grilla, ale również w roli kolacji czy prostego lunchu. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za miseczkę i przygotować sałatkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki pokrój w kostkę według preferencji. Pikantne rzodkiewki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki, słodkie jabłka oraz groszek i szynka konserwowa szybko zamieniają się w danie, przy którym nawet karkówka może wypaść blado.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki,
  • jajka na twardo,
  • ulubiona szynka,
  • ogórki kiszone,
  • jabłka,
  • rzodkiewki,
  • groszek konserwowy.

Sos:

  • majonez,
  • jogurt,
  • musztarda,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj jedną dużą miskę.
  2. Małymi miseczkami odmierzaj pokrojone składniki.
  3. W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem, musztardą oraz solą i pieprzem.
  4. Dodaj sos do warzyw, szynki oraz jajek i wymieszaj.
  5. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach chłodzenia.

Możesz użyć innych warzyw, wędlin, serów czy owoców, zachowując zasadę siedmiu miseczek. Popularne zamienniki to seler naciowy, kukurydza i por. Zamiast ogórków kiszonych możesz wybrać także korniszony. Jeśli chcesz zaserwować sałatkę osobom, które nie jedzą mięsa, szynkę możesz zastąpić pokrojonym w kostkę serem. Smak sosu dopasuj do własnych preferencji — im więcej dasz jogurtu, tym lżejszy będzie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka