Na grilla robię sałatkę siedem miseczek. Przy niej nawet karkówka blednie
Kiedy słupki termometrów idą w górę to znak, że czas odpalać grilla. Obok talerzy z karkówką, kaszanką i kiełbasą, postaw salaterkę z sałatką. Niby tylko dodatek, ale szybko skradnie serca gości.
Sałatka siedem miseczek to proste połączenie warzyw, które znakomicie sprawdzi się na grilla. Świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami czy soczystą kiełbasą z grilla, a wyjęta prosto z lodówki przyjemnie orzeźwi. Przepis jest prosty, a dzięki sprytnemu sposobowi odmierzania składników nie musisz pamiętać dokładnych gramatur i ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Sałatka siedem miseczek
Jej nazwa pochodzi od sposobu odmierzania składników – za pomocą małych miseczek. Oczywiście zamiennie możesz użyć małych filiżanek czy kubków w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcesz otrzymać. Możesz też eksperymentować z różnymi składnikami, dostosowując sałatkę do własnych upodobań i do tego, co akurat masz w lodówce.
Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na grilla, ale również w roli kolacji czy prostego lunchu. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za miseczkę i przygotować sałatkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki pokrój w kostkę według preferencji. Pikantne rzodkiewki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki, słodkie jabłka oraz groszek i szynka konserwowa szybko zamieniają się w danie, przy którym nawet karkówka może wypaść blado.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- jajka na twardo,
- ulubiona szynka,
- ogórki kiszone,
- jabłka,
- rzodkiewki,
- groszek konserwowy.
Sos:
- majonez,
- jogurt,
- musztarda,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj jedną dużą miskę.
- Małymi miseczkami odmierzaj pokrojone składniki.
- W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem, musztardą oraz solą i pieprzem.
- Dodaj sos do warzyw, szynki oraz jajek i wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach chłodzenia.
Możesz użyć innych warzyw, wędlin, serów czy owoców, zachowując zasadę siedmiu miseczek. Popularne zamienniki to seler naciowy, kukurydza i por. Zamiast ogórków kiszonych możesz wybrać także korniszony. Jeśli chcesz zaserwować sałatkę osobom, które nie jedzą mięsa, szynkę możesz zastąpić pokrojonym w kostkę serem. Smak sosu dopasuj do własnych preferencji — im więcej dasz jogurtu, tym lżejszy będzie. Smacznego!