Na grilla robię sałatkę siedem miseczek. Przy niej nawet karkówka blednie

Kiedy słupki termometrów idą w górę to znak, że czas odpalać grilla. Obok talerzy z karkówką, kaszanką i kiełbasą, postaw salaterkę z sałatką. Niby tylko dodatek, ale szybko skradnie serca gości.

Sałatka siedem miseczekSałatka siedem miseczek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sałatka siedem miseczek to proste połączenie warzyw, które znakomicie sprawdzi się na grilla. Świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami czy soczystą kiełbasą z grilla, a wyjęta prosto z lodówki przyjemnie orzeźwi. Przepis jest prosty, a dzięki sprytnemu sposobowi odmierzania składników nie musisz pamiętać dokładnych gramatur i ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sałatka siedem miseczek

Jej nazwa pochodzi od sposobu odmierzania składników – za pomocą małych miseczek. Oczywiście zamiennie możesz użyć małych filiżanek czy kubków w zależności od tego, jak dużą porcję sałatki chcesz otrzymać. Możesz też eksperymentować z różnymi składnikami, dostosowując sałatkę do własnych upodobań i do tego, co akurat masz w lodówce.

Sałatka ziemniaczana - Pyszności
Sałatka ziemniaczana - Pyszności © Adobe Stock

Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na grilla, ale również w roli kolacji czy prostego lunchu. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za miseczkę i przygotować sałatkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki pokrój w kostkę według preferencji. Pikantne rzodkiewki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki, słodkie jabłka oraz groszek i szynka konserwowa szybko zamieniają się w danie, przy którym nawet karkówka może wypaść blado.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki,
  • jajka na twardo,
  • ulubiona szynka,
  • ogórki kiszone,
  • jabłka,
  • rzodkiewki,
  • groszek konserwowy.

Sos:

  • majonez,
  • jogurt,
  • musztarda,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj jedną dużą miskę.
  2. Małymi miseczkami odmierzaj pokrojone składniki.
  3. W osobnym naczyniu połącz majonez z jogurtem, musztardą oraz solą i pieprzem.
  4. Dodaj sos do warzyw, szynki oraz jajek i wymieszaj.
  5. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach chłodzenia.

Możesz użyć innych warzyw, wędlin, serów czy owoców, zachowując zasadę siedmiu miseczek. Popularne zamienniki to seler naciowy, kukurydza i por. Zamiast ogórków kiszonych możesz wybrać także korniszony. Jeśli chcesz zaserwować sałatkę osobom, które nie jedzą mięsa, szynkę możesz zastąpić pokrojonym w kostkę serem. Smak sosu dopasuj do własnych preferencji — im więcej dasz jogurtu, tym lżejszy będzie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie