Na grillowym ruszcie układam mięso z kostkami lodu. Robię to z konkretnego powodu
Chcesz, aby usmażone na grillu mięso zachwycało zarówno niesamowitym smakiem, jak i pięknym wyglądem? Wykorzystaj prosty trik z kostką lodu, który wiele zmienia. Na pewno będziesz zachwycony.
31.05.2024 10:34
Tegoroczny sezon grillowy rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Polacy tłumnie ruszyli na swoje działki, by rozpalać grille. I w sumie nie ma się co dziwić. Czy jest coś lepszego od dobrze upieczonej kiełbaski, kruchej karkówki w musztardowo-miodowej marynacie czy soczystych burgerów w towarzystwie znajomych?
Oczywiście na ruszcie można przygotować całą masę pysznych potraw i przekąsek. Dziś jednak chciałabym skupić się na mięsie, które odgrywa tu kluczową rolę. Okazuje się, że istnieje prosty patent, dzięki któremu usmażone na grillu mięso może być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka kostek lodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka lodu na grillu
Tak, dobrze przeczytałeś, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem mięsa z grilla, należy użyć niepozornej kostki lodu. I wiem, że choć w pierwszej chwili grillowanie na rozgrzanym ruszcie totalnie się z nią nie kojarzy, to warto poznać ten trik. Początkowo sama podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie. Ale wszystko zmieniło się, kiedy po raz pierwszy spróbowałam mięsa upieczonego z kostką lodu.
Kolosalną różnicę nie tylko widać gołym okiem, ale jest ona też mocno wyczuwalna w samym smaku. Takie mięso jest po prostu dużo lepsze. Idealnie usmażone i soczyste jednocześnie.
Zobacz także
Kostki lodu podczas grillowania. Jak to działa?
Skoro wiesz już, na jakie efekty możesz liczyć po użyciu kostki lodu, czas wyjaśnić, na czym polega sama sztuczka. Otóż kiedy na rozgrzany ruszt trafi surowe mięso (jak chociażby kotlety na burgera), na każdym kawałku należy ułożyć od razu po jednej kostce lodu. A gdy będzie już praktycznie roztopiona, wystarczy przełożyć mięso na drugą stronę i kontynuować smażenie.
Dzięki tej prostej metodzie wydłużasz proces smażenia, a co za tym idzie, mięso ma więcej czasu na idealne upieczenie się. Jednocześnie unikasz wszelkich problemów z przypaleniem. Samo grillowanie przebiega sprawnie i przyjemnie. Kostka lodu sprawia bowiem, że usmażone mięso pozostaje soczyste. Jak sam więc widzisz, argumentów za stosowaniem lodu na ruszcie jest zbyt wiele, by je zbagatelizować. Tym bardziej że cała procedura zajmie ci dosłownie kilka sekund, a otrzymane efekty naprawdę robią duże wrażenie.
Marzena Pęcak (ps. Frania), dziennikarka Wirtualnej Polski