Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Dawniej podroby nie były niczym zaskakującym i znaleźć je można było nawet w dobrych restauracjach. Dziś wiele osób na samo wspomnienie ozorków może się krzywić. Odpowiednio przygotowane staną się jednak prawdziwy rarytasem.
Dawniej piąta ćwiartka nie było niczym nadzwyczajnym. Na obiad serwowano smażoną wątróbkę z cebulą, gotowano zupę ogonową czy podawano cynaderki. Popularnością cieszyły się również ozory wołowe. Dziś na myśl o jedzeniu krowich języków wiele osób poczuje przechodzący po plecach dreszcz. Warto jednak przełamać swoje uprzedzenia, bo mogą być naprawdę smaczne. Kawałki mięsa w sosie pieczarkowym szybko przekonają do siebie nawet tych, którzy do tej pory ozorki obchodzili szerokim łukiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Jak przygotować ozorki?
Ozory wołowe mają wyrazisty, mięsny smak, ale przy tym są mięciutkie i delikatne. Odpowiednio przygotowane smakują po prostu obłędnie. Najważniejsze jest to, by obgotować je w wywarze po uprzednim wyczyszczeniu. Języki trzeba wyszorować i usunąć gruczoły ślinowe znajdujące się na nasadzie. Oczyszczone ozory trafiają do garnka wraz z liściami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w kulkach. Po dwóch godzinach, gdy są już na wpół ugotowane, należy je odcedzić i przełożyć do miski z bardzo zimną wodą. Po ściągnięciu skórki ozory wracają do wywaru wraz z włoszczyzną i opaloną cebulą. Później zostaje gotowanie pod przykryciem, na małym ogniu, aż będą miękkie.
Ozorki wołowe w sosie pieczarkowym
Ozory można zajadać w galarecie, ale jeszcze smaczniejszym sposobem do przekonania się do ich smaku, jest zaserwowanie kawałków mięsa w pieczarkowym sosie z pomidorowym akcentem. Ozory rozpływają się w ustach, a sos pozwala sprytnie ukryć kawałki mięsa. Czego oczy nie widzą, to...może smakować naprawdę dobrze. Ten przepis przekonał do ozorków niejedną osobę, która do tej pory znała je tylko z widzenia.
Składniki:
- 4 ugotowane w wywarze ozorki,
- 500 g białych pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 100 ml wywaru z ozorków,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pieczarki i podsmażaj całość, aż grzyby się zarumienią.
- Dodaj przecier pomidorowy, śmietankę, wywar z ozorków i wymieszaj.
- Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Ozorki pokrój w cienkie plasterki i dorzuć do sosu.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe ozorki w sosie pieczarkowym serwuj z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Zachwycają delikatnością i czarują smakiem, dzięki czemu szybko przekonasz bliskich do podrobów. Smacznego!