Na podwieczorek robię Wiewióreczkę. W blaszce nie zostaną nawet okruszki
Kiedy za oknem panuje jesień, a my szukamy pocieszenia w domowych słodkościach, nadchodzi czas na Wiewióreczkę. Przyjemnie chrupie, otula aksamitnym smakiem kremu i stanowi idealne połączenie delikatnej bazy z bogatym, orzechowym akcentem.
Ciasto Wiewióreczka to deser stworzony dla miłośników orzechów włoskich, bo to właśnie one skrywają się w aksamitnym kremie maślano-budyniowym, a dodatkowo tworzą chrupiącą posypkę. Delikatny biszkopt stanowi tutaj pyszne tło i podstawę. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Odwdzięcza się jednak lawiną komplementów spływających od szczęśliwców, którzy mieli okazję spróbować choć kawałka.
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
Ciasto Wiewióreczka z orzechami włoskimi
Orzechy włoskie kojarzą się z jesienią. To właśnie teraz jest czas, by przygotować zapasy. To cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających pracę mózgu, oraz witamin, takich jak witaminy B. Sprawdzają się jako prosta przekąska, ale doskonale odnajdą się także w wypiekach.
Ciasto Wiewióreczka to pyszny biszkopt z kremem maślano-budyniowym, podkręconym zmielonymi orzechami włoskimi. To idealny sposób, by wnieść do domu ciepło jesiennych smaków i zachwycić bliskich wyjątkowym, domowym wypiekiem.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem budyniowy
- 200 g masła,
- 2 budynie bez cukru,
- 500 ml mleka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 150 g zmielonych orzechów włoskich.
Dodatkowo:
- pół szklanki wody z cytryną lub słodkiej herbaty do nasączenia,
- 150-200 g posiekanych i podprażonych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
- Dodawaj po kolei żółtka i miksuj, aż się połączą.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką.
- Przelej do blaszki o wymiarach ok. 25 × 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i przekrój na trzy blaty.
- Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz 2 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika.
- Pozostałe mleko wymieszaj z proszkami budyniowymi i wlej do rondelka.
- Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, Przykryj folią, aby nie powstał kożuch.
- Miękkie masło ubij mikserem.
- Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj całkowicie przestudzony budyń do masła.
- Dodaj zmielone orzechy włoskie i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku cukrem.
- Na dno wyłóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz go.
- Dodaj połowę kremu i posyp orzechami włoskimi.
- Dodaj drugi biszkopt, nasącz i wyłóż pozostały krem. Odłóż odrobinę masy do posmarowania z wierzchu.
- Przykryj trzecim blatem biszkoptu.
- Wierzch i boki ciasta udekoruj prażonymi, posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Ciasto Wiewióreczka jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!