Na podwieczorek robię Wiewióreczkę. W blaszce nie zostaną nawet okruszki

Kiedy za oknem panuje jesień, a my szukamy pocieszenia w domowych słodkościach, nadchodzi czas na Wiewióreczkę. Przyjemnie chrupie, otula aksamitnym smakiem kremu i stanowi idealne połączenie delikatnej bazy z bogatym, orzechowym akcentem.

Ciasto WiewióreczkaCiasto Wiewióreczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Wiewióreczka to deser stworzony dla miłośników orzechów włoskich, bo to właśnie one skrywają się w aksamitnym kremie maślano-budyniowym, a dodatkowo tworzą chrupiącą posypkę. Delikatny biszkopt stanowi tutaj pyszne tło i podstawę. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Odwdzięcza się jednak lawiną komplementów spływających od szczęśliwców, którzy mieli okazję spróbować choć kawałka.

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Ciasto Wiewióreczka z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie kojarzą się z jesienią. To właśnie teraz jest czas, by przygotować zapasy. To cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających pracę mózgu, oraz witamin, takich jak witaminy B. Sprawdzają się jako prosta przekąska, ale doskonale odnajdą się także w wypiekach.

Ciasto Wiewióreczka to pyszny biszkopt z kremem maślano-budyniowym, podkręconym zmielonymi orzechami włoskimi. To idealny sposób, by wnieść do domu ciepło jesiennych smaków i zachwycić bliskich wyjątkowym, domowym wypiekiem.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem budyniowy

  • 200 g masła,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich.

Dodatkowo:

  • pół szklanki wody z cytryną lub słodkiej herbaty do nasączenia,
  • 150-200 g posiekanych i podprażonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  3. Dodawaj po kolei żółtka i miksuj, aż się połączą.
  4. Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką.
  5. Przelej do blaszki o wymiarach ok. 25 × 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i przekrój na trzy blaty.
  8. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz 2 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika.
  9. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkami budyniowymi i wlej do rondelka.
  10. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń.
  11. Odstaw do całkowitego wystudzenia, Przykryj folią, aby nie powstał kożuch.
  12. Miękkie masło ubij mikserem.
  13. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj całkowicie przestudzony budyń do masła.
  14. Dodaj zmielone orzechy włoskie i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku cukrem.
  15. Na dno wyłóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz go.
  16. Dodaj połowę kremu i posyp orzechami włoskimi.
  17. Dodaj drugi biszkopt, nasącz i wyłóż pozostały krem. Odłóż odrobinę masy do posmarowania z wierzchu.
  18. Przykryj trzecim blatem biszkoptu.
  19. Wierzch i boki ciasta udekoruj prażonymi, posiekanymi orzechami włoskimi.
  20. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto Wiewióreczka jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów