Na podwieczorek robię Wiewióreczkę. W blaszce nie zostaną nawet okruszki

Kiedy za oknem panuje jesień, a my szukamy pocieszenia w domowych słodkościach, nadchodzi czas na Wiewióreczkę. Przyjemnie chrupie, otula aksamitnym smakiem kremu i stanowi idealne połączenie delikatnej bazy z bogatym, orzechowym akcentem.

Ciasto WiewióreczkaCiasto Wiewióreczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Wiewióreczka to deser stworzony dla miłośników orzechów włoskich, bo to właśnie one skrywają się w aksamitnym kremie maślano-budyniowym, a dodatkowo tworzą chrupiącą posypkę. Delikatny biszkopt stanowi tutaj pyszne tło i podstawę. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Odwdzięcza się jednak lawiną komplementów spływających od szczęśliwców, którzy mieli okazję spróbować choć kawałka.

Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji

Ciasto Wiewióreczka z orzechami włoskimi

Orzechy włoskie kojarzą się z jesienią. To właśnie teraz jest czas, by przygotować zapasy. To cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających pracę mózgu, oraz witamin, takich jak witaminy B. Sprawdzają się jako prosta przekąska, ale doskonale odnajdą się także w wypiekach.

Ciasto Wiewióreczka to pyszny biszkopt z kremem maślano-budyniowym, podkręconym zmielonymi orzechami włoskimi. To idealny sposób, by wnieść do domu ciepło jesiennych smaków i zachwycić bliskich wyjątkowym, domowym wypiekiem.

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem budyniowy

  • 200 g masła,
  • 2 budynie bez cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich.

Dodatkowo:

  • pół szklanki wody z cytryną lub słodkiej herbaty do nasączenia,
  • 150-200 g posiekanych i podprażonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
  3. Dodawaj po kolei żółtka i miksuj, aż się połączą.
  4. Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką.
  5. Przelej do blaszki o wymiarach ok. 25 × 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i przekrój na trzy blaty.
  8. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz 2 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika.
  9. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkami budyniowymi i wlej do rondelka.
  10. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń.
  11. Odstaw do całkowitego wystudzenia, Przykryj folią, aby nie powstał kożuch.
  12. Miękkie masło ubij mikserem.
  13. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj całkowicie przestudzony budyń do masła.
  14. Dodaj zmielone orzechy włoskie i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku cukrem.
  15. Na dno wyłóż pierwszy blat biszkoptu i nasącz go.
  16. Dodaj połowę kremu i posyp orzechami włoskimi.
  17. Dodaj drugi biszkopt, nasącz i wyłóż pozostały krem. Odłóż odrobinę masy do posmarowania z wierzchu.
  18. Przykryj trzecim blatem biszkoptu.
  19. Wierzch i boki ciasta udekoruj prażonymi, posiekanymi orzechami włoskimi.
  20. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto Wiewióreczka jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki