WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Na Węgrzech tak jedzą ziemniaki. Ten dodatek całkiem zmienia ich smak

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe kluski ziemniaczane. Ale kiedy spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego Węgrzy są z nich tak dumni. Krumpli nudli to proste danie, które całkowicie zmienia sposób, w jaki myślisz o ziemniakach.

Krumpli nudli to zupełnie inne spojrzenie na ziemniakiKrumpli nudli to zupełnie inne spojrzenie na ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dla Węgrów ziemniaki to coś więcej niż dodatek do obiadu. Potrafią z nich wyczarować potrawy, które łączą w sobie delikatność, kremową strukturę i nieoczywisty smak. Tak właśnie jest z krumpli nudli, czyli domowym daniem, które u naszych przyjaciół z południa, Węgrów, uchodzi za prawdziwy comfort food. Z kilku składników, które każdy ma w domu, powstaje coś, co trudno porównać z czymkolwiek innym.

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Krumpli nudli to słodkie kluseczki z ziemniaków

To danie to węgierska wersja naszych kopytek, ale w o wiele bardziej miękkiej i delikatnej odsłonie. Ciasto przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka, masła i szczypty soli. Z tej masy formuje się cienkie wałeczki, które następnie kroi na małe kluseczki, czyli "nudli". Gotuje się je w osolonej wodzie, a potem obtacza w podsmażonej na oleju bułce tartej, aż nabiorą złocistego koloru i chrupkości. To właśnie ten dodatek bułki tartej całkowicie zmienia smak ziemniaków. Nadaje im słodyczy, głębi i cudownego, lekko orzechowego aromatu. Dla wielu Węgrów to smak dzieciństwa.

Przepis na krumpli nudli

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
  • ok. 150-200 g mąki pszennej,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka masła,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • cukier puder, cynamon lub dżem morelowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, obierz i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć z masłem. Odstaw, aż całkowicie ostygną.
  2. Na suchej patelni rozgrzej olej i wsyp bułkę tartą. Praż na małym ogniu, mieszając, aż będzie złocista i chrupiąca. Odstaw.
  3. Do zimnych ziemniaków dodaj jajko, sól i stopniowo wsypuj mąkę, ale tylko tyle, by masa była miękka i elastyczna, ale nie klejąca.
  4. Podziel ciasto na kilka części, z każdej uformuj cienki wałeczek i pokrój go na kawałki długości 3-4 cm.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Partiami wrzucaj kluseczki i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
  6. Wyjmuj łyżką cedzakową i od razu obtaczaj w ciepłej bułce tartej.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem albo z łyżką konfitury morelowej.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier