Na Wigilii podaję fasolę ze słodziutkim dodatkiem. Proste i pyszne

To jeden z tych klasyków, który powinien znaleźć swoje miejsce podczas świąt na talerzach biesiadników. Słodko-słone połączenie, niezwykle proste w wykonaniu, od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.

Fasola na wigilijnym stoleFasola na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Fasola królowała na polskich talerzach przez długie lata, jednak z czasem została wyparta przez inne, głównie mięsne dania. Jednak wciąż można ją spotkać pod różnymi postaciami również podczas świąt. Często podawana w formie ugotowanej oraz z dodatkiem, który niesamowicie wzbogaca jej smak – czyli suszonymi śliwkami.

Przepis na wigilijny kompot z suszu. Cała rodzina się nim zachwyca

Fasola z suszonymi śliwkami

Chociaż połączenie fasoli ze słodziutką suszoną śliwką może brzmieć nietypowo, nie ma się czym martwić – w tym szaleństwie jest metoda. Te dwa składniki, uzupełnione dodatkiem miodu oraz masła, na pewno podbiją serca wszystkich przy stole. Danie najlepiej przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki – wówczas smaki się przenikną, a całość będzie smakować jeszcze lepiej. Fasolę Jaś z suszoną śliwką można podać zarówno jako dodatek do innego dania, jak i jako samodzielną potrawę podczas Wigilii, szczególnie jeśli zależy ci na dobiciu do dwunastu potraw podczas świątecznej kolacji.

Przepis na fasolę z suszoną śliwką

Przygotowanie warto rozłożyć na dwa dni – pierwszego dnia namaczamy fasolę, a dopiero kolejnego przystępujemy do dalszego gotowania.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli Jaś,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 12 g cukru brązowego (około 1 łyżka),
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp fasolę do dużej miski.
  2. Zalej ją dużą ilością zimnej wody i odstaw na całą noc, aby ziarna napęczniały.
  3. Następnego dnia przełóż fasolę razem z wodą z moczenia do garnka.
  4. Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż fasola będzie miękka.
  5. Następnie odcedź ją na sicie.
  6. Pokrój suszone śliwki na mniejsze kawałki.
  7. W dużym garnku lub głębokiej patelni, na małym ogniu rozpuść masło.
  8. Dodaj odcedzoną fasolę oraz śliwki i delikatnie wymieszaj.
  9. Smaż krótko, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i nie przywierały do dna.
  10. Dodaj miód, cukier brązowy dopraw szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  11. Podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu, aż całość będzie gorąca.
  12. Zdejmij z palnika. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇