Na Wigilii podaję fasolę ze słodziutkim dodatkiem. Proste i pyszne
To jeden z tych klasyków, który powinien znaleźć swoje miejsce podczas świąt na talerzach biesiadników. Słodko-słone połączenie, niezwykle proste w wykonaniu, od razu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Fasola królowała na polskich talerzach przez długie lata, jednak z czasem została wyparta przez inne, głównie mięsne dania. Jednak wciąż można ją spotkać pod różnymi postaciami również podczas świąt. Często podawana w formie ugotowanej oraz z dodatkiem, który niesamowicie wzbogaca jej smak – czyli suszonymi śliwkami.
Przepis na wigilijny kompot z suszu. Cała rodzina się nim zachwyca
Fasola z suszonymi śliwkami
Chociaż połączenie fasoli ze słodziutką suszoną śliwką może brzmieć nietypowo, nie ma się czym martwić – w tym szaleństwie jest metoda. Te dwa składniki, uzupełnione dodatkiem miodu oraz masła, na pewno podbiją serca wszystkich przy stole. Danie najlepiej przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki – wówczas smaki się przenikną, a całość będzie smakować jeszcze lepiej. Fasolę Jaś z suszoną śliwką można podać zarówno jako dodatek do innego dania, jak i jako samodzielną potrawę podczas Wigilii, szczególnie jeśli zależy ci na dobiciu do dwunastu potraw podczas świątecznej kolacji.
Przepis na fasolę z suszoną śliwką
Przygotowanie warto rozłożyć na dwa dni – pierwszego dnia namaczamy fasolę, a dopiero kolejnego przystępujemy do dalszego gotowania.
Składniki:
- 500 g białej fasoli Jaś,
- 200 g suszonych śliwek,
- 50 g masła klarowanego,
- 12 g cukru brązowego (około 1 łyżka),
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wsyp fasolę do dużej miski.
- Zalej ją dużą ilością zimnej wody i odstaw na całą noc, aby ziarna napęczniały.
- Następnego dnia przełóż fasolę razem z wodą z moczenia do garnka.
- Postaw na średnim ogniu i gotuj, aż fasola będzie miękka.
- Następnie odcedź ją na sicie.
- Pokrój suszone śliwki na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni, na małym ogniu rozpuść masło.
- Dodaj odcedzoną fasolę oraz śliwki i delikatnie wymieszaj.
- Smaż krótko, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły i nie przywierały do dna.
- Dodaj miód, cukier brązowy dopraw szczyptą soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu, aż całość będzie gorąca.
- Zdejmij z palnika. Gotowe!