Nadziewane muszle zapiekane w kremowym sosie . Dosłownie palce lizać

Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków” poleca na obiad nadziewane muszle makaronowe. Jest to proste, pyszne danie z makaronem z fantastycznym nadzieniem ze szpinaku, cukinii i fasoli.

ObrazekPyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta

Makaronowe muszle to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Świetnie nadają się do faszerowania. Można je serwować zarówno na zimno – wypełnione np. ulubioną sałatką, jak i na gorąco – zapiekane z farszem i sosem. Na obiad lub kolację świetnie sprawdzą się muszle nadziewane cukinią, szpinakiem i fasolą. Dzięki aromatycznym ziołom i przyprawom farsz nie jest mdły. Dodatek fasoli sprawia natomiast, że danie jest bardzo sycące. Przekonajcie się sami.

Muszle makaronowe - przepis

Składniki:

  • około 16 muszli makaronowych

Farsz:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra vergine

Sos pomidorowy:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula jasna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dołożyć pokrojoną w drobną kostkę cukinię i tymianek. Smażyć do momentu, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać fasolę i szpinak. Wymieszać i smażyć, aż szpinak zwiotczeje. Całość zmiksować na pastę (nie powinna być idealnie gładka). Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przygotować sos pomidorowy. Podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, a gdy będą złote, dodać przecier pomidorowy i wodę. Zagotować. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować muszle makaronowe według instrukcji na opakowaniu.

Przygotować sos beszamelowy. Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3/4 sosu pomidorowego. Na to układać muszle makaronowe napełnione farszem. Na muszle wylać równomiernie resztę sosu pomidorowego i beszamel. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 30 minut. Podawać z sałatą z sosem winegret.

Wskazówki:

Jeśli zostanie wam nieco nadzienia, możecie wykorzystać je na kanapki. Pokrójcie ciabattę albo bagietkę, zróbcie grzanki, posmarujcie je pastą, a na nią połóżcie plastry świeżego pomidora. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Posypcie orzeszkami piniowymi.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Obrazek
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również świetny przepis na chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się:

Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯