PrzepisNadziewane muszle zapiekane w kremowym sosie . Dosłownie palce lizać

Nadziewane muszle zapiekane w kremowym sosie . Dosłownie palce lizać

Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Pyszności - Fot. Magdalena Gembacka
Katarzyna Gileta

06.02.2023 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków” poleca na obiad nadziewane muszle makaronowe. Jest to proste, pyszne danie z makaronem z fantastycznym nadzieniem ze szpinaku, cukinii i fasoli.

Makaronowe muszle to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Świetnie nadają się do faszerowania. Można je serwować zarówno na zimno – wypełnione np. ulubioną sałatką, jak i na gorąco – zapiekane z farszem i sosem. Na obiad lub kolację świetnie sprawdzą się muszle nadziewane cukinią, szpinakiem i fasolą. Dzięki aromatycznym ziołom i przyprawom farsz nie jest mdły. Dodatek fasoli sprawia natomiast, że danie jest bardzo sycące. Przekonajcie się sami.

Muszle makaronowe - przepis

Składniki:

  • około 16 muszli makaronowych

Farsz:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra vergine

Sos pomidorowy:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula jasna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dołożyć pokrojoną w drobną kostkę cukinię i tymianek. Smażyć do momentu, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać fasolę i szpinak. Wymieszać i smażyć, aż szpinak zwiotczeje. Całość zmiksować na pastę (nie powinna być idealnie gładka). Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przygotować sos pomidorowy. Podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, a gdy będą złote, dodać przecier pomidorowy i wodę. Zagotować. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować muszle makaronowe według instrukcji na opakowaniu.

Przygotować sos beszamelowy. Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3/4 sosu pomidorowego. Na to układać muszle makaronowe napełnione farszem. Na muszle wylać równomiernie resztę sosu pomidorowego i beszamel. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 30 minut. Podawać z sałatą z sosem winegret.

Wskazówki:

Jeśli zostanie wam nieco nadzienia, możecie wykorzystać je na kanapki. Pokrójcie ciabattę albo bagietkę, zróbcie grzanki, posmarujcie je pastą, a na nią połóżcie plastry świeżego pomidora. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Posypcie orzeszkami piniowymi.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej „Roślinna uczta smaków”.

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również świetny przepis na chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także