PrzepisPrzekąskiPieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem
Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych słodkich ziemniaków faszerowanych pysznym nadzieniem.
Pyszności
06.02.2017 | aktual.: 01.06.2017 10:13
Składniki:
- 2 szt. słodkie ziemniaki
- ręcznik papierowy
- pieprz
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
- 1/4 szklanki czarna fasola
- żółty ser starty
- awokado pokrojone w kostkę
- 1 łyżka olej
- 1/2 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 szt. zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 szt. żółta papryka pokrojona w kostkę
- sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj ziemniaki, osusz je, a następnie owiń w ręcznik papierowy. Włóż do mikrofalówki na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij je i ponakłuwaj za pomocą widelca. Zawiń ponownie w papier i włóż do mikrofalówki na dodatkowe 15 minut. Po 15 minutach odwiń je z papieru i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 30 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurczaka, czosnek, papryki, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę słodką w proszku. Pomieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj czarną fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przekrój je na pół. Wydrąż środek każdej połówki i dodaj go do przygotowanego wcześniej farszu. Wymieszaj.
4. Do każdej połówki ziemniaka nałóż przygotowany farsz.
5. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.
6. Po 10 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż je na talerz. Jeżeli masz ochotę, dodaj pokrojone w kostkę awokado.
7. Smacznego!