Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych słodkich ziemniaków faszerowanych pysznym nadzieniem.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. słodkie ziemniaki
  2. ręcznik papierowy
  3. pieprz
  4. 1 łyżeczka kmin rzymski
  5. 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  6. 1/4 szklanki czarna fasola
  7. żółty ser starty
  8. awokado pokrojone w kostkę
  9. 1 łyżka olej
  10. 1/2 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
  11. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  12. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  13. 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
  14. 1/2 szt. zielona papryka pokrojona w kostkę
  15. 1/2 szt. żółta papryka pokrojona w kostkę
  16. sól
Sposób przygotowania:

1. Umyj ziemniaki, osusz je, a następnie owiń w ręcznik papierowy. Włóż do mikrofalówki na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij je i ponakłuwaj za pomocą widelca. Zawiń ponownie w papier i włóż do mikrofalówki na dodatkowe 15 minut. Po 15 minutach odwiń je z papieru i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 30 minut.

Obrazek

2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurczaka, czosnek, papryki, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę słodką w proszku. Pomieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj czarną fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.

Obrazek

3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przekrój je na pół. Wydrąż środek każdej połówki i dodaj go do przygotowanego wcześniej farszu. Wymieszaj.

Obrazek

4. Do każdej połówki ziemniaka nałóż przygotowany farsz.

Obrazek

5. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.

Obrazek

6. Po 10 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż je na talerz. Jeżeli masz ochotę, dodaj pokrojone w kostkę awokado.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟