Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych słodkich ziemniaków faszerowanych pysznym nadzieniem.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. słodkie ziemniaki
  2. ręcznik papierowy
  3. pieprz
  4. 1 łyżeczka kmin rzymski
  5. 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  6. 1/4 szklanki czarna fasola
  7. żółty ser starty
  8. awokado pokrojone w kostkę
  9. 1 łyżka olej
  10. 1/2 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
  11. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  12. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  13. 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
  14. 1/2 szt. zielona papryka pokrojona w kostkę
  15. 1/2 szt. żółta papryka pokrojona w kostkę
  16. sól
Sposób przygotowania:

1. Umyj ziemniaki, osusz je, a następnie owiń w ręcznik papierowy. Włóż do mikrofalówki na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij je i ponakłuwaj za pomocą widelca. Zawiń ponownie w papier i włóż do mikrofalówki na dodatkowe 15 minut. Po 15 minutach odwiń je z papieru i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 30 minut.

Obrazek

2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurczaka, czosnek, papryki, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę słodką w proszku. Pomieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj czarną fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.

Obrazek

3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przekrój je na pół. Wydrąż środek każdej połówki i dodaj go do przygotowanego wcześniej farszu. Wymieszaj.

Obrazek

4. Do każdej połówki ziemniaka nałóż przygotowany farsz.

Obrazek

5. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.

Obrazek

6. Po 10 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż je na talerz. Jeżeli masz ochotę, dodaj pokrojone w kostkę awokado.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują