Najlepsza galareta. Mojej rodzinie smakuje bardziej niż zimne nóżki
Wielkopolski galart lub bardziej finezyjny auszpik. Z domowego stołu do ekskluzywnej restauracji. Mięso w galarecie to popularna przekąska, która ma swoich fanów nie tylko w starszym pokoleniu. Podpowiadam, jak ją zrobić, aby przypadła do gustu także tym, którzy nie lubią zimnych nóżek.
Przyjazd rodziny na jakiekolwiek święta nie tylko ciebie skłania do szperania w tradycyjnych przepisach. Wbrew pozorom, nadal na wielu polskich stołach królują pasztety i inne zimne przekąski. Ale pewnie nie masz pojęcia, jak świetnie smakuje galaretka wieprzowa przygotowana z innego mięsa niż standardowe nóżki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cenne właściwości galaretki
Jeśli myślisz, że galaretka wieprzowa odchodzi do lamusa, grubo się mylisz. Jej cenne właściwości na nowo odkrywa pokolenie dzisiejszych trzydziestolatków. Okazuje się, że nic tak nie pomaga na stawy, jak tradycyjna przystawka w galarecie.
Żelatyna jest bogata w białka i aminokwasy, które są niezbędne do produkcji kolagenu w organizmie. Jest to naturalne spoiwo, łączące ze sobą tkanki, ścięgna, zęby i kości. Kolagen potrafi zdziałać cuda w kosmetyce – nie tylko zadba o elastyczność ścięgien, ale także skóry, włosów i paznokci.
Z jakim mięsem galaretka wieprzowa smakuje najlepiej?
Sposobem na odczarowanie zimnych nóżek, jest wybór innego mięsa. W przypadku galaretki wieprzowej warto postawić na golonkę. W sklepie masz do wyboru dwa rodzaje golonki – przednią lub tylną. Wybierz tę drugą, a z jednej porcji uzyskasz większą ilość mięsa.
Przepis na galaretkę wieprzową z golonki
Kiedy już wiesz, jak smaczne i delikatne jest mięso, które znajduje się pod grubą skórą i warstewką tłuszczu, czas przystąpić do pracy. Aby zrobić od 8 do 10 porcji galaretek na rodzinną imprezę, potrzebujesz:
- 2 kg golonki,
- 3 marchewki,
- pół selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- pół pora,
- 7 ząbków czosnku,
- świeży lubczyk,
- 40 g żelatyny,
- groszek konserwowy,
- pieprz,
- sól,
- natka pietruszki.
Przygotowanie
- Umyte mięso wrzuć do garnka. Dodaj obrane warzywa: marchewki, seler, pietruszkę, por i czosnek. Dołóż lubczyk, zalew wodą, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyjmuj je z garnka na talerz. Golonkę jeszcze pozostaw na małym ogniu. Potrzebuje więcej czasu niż warzywa, aby była idealna.
- Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, a powstały wywar przecedź przez sitko. Do jeszcze ciepłego wywaru dodaj żelatynę. Całość wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- W bulionówkach ułóż pokrojone warzywa i mięso. Do każdej przełóż garść groszku konserwowego i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli lubisz, możesz dodać jajko ugotowane na twardo. Zalej galaretką i odstaw do lodówki.
- Galaretkę wieprzową z golonki polej sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym.