PoradyNajlepsze śniadanie przy pierwszych przymrozkach. Rozgrzewa i dodaje energii

Najlepsze śniadanie przy pierwszych przymrozkach. Rozgrzewa i dodaje energii

Owsianka z bananem i jabłkiem doprawiona cynamonem
Owsianka z bananem i jabłkiem doprawiona cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

02.10.2024 09:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zadbać o codzienny jadłospis w pierwsze, chłodniejsze dni? Zapominamy już o lekkich posiłkach, które znamy z lata, a sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Zdecydowanie najlepszym przepisem będzie owsianka z gorącymi dodatkami.

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów na urozmaicenie tego dania, koniecznie wypróbuj przepis na jesienną owsiankę z rozgrzewającym składnikiem. Nic tak nie pobudzi z rana (może jedynie kawa). Tak skomponowane płatki owsiane mogłabym jeść codziennie, ale przyznać trzeba, że tylko o tej porze roku smakują tak wyśmienicie.

Jak zrobić owsiankę?

Owsiankę możesz przygotować na wodzie lub na mleku. Zdecydowanie drugi sposób nada jest lepszy na sycące śniadanie - owsianka na mleku jest jeszcze bardziej kremowa. Płyn wystarczy zagotować, dosypać płatki (w proporcji 1:2) i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Raz po raz warto ją zamieszać, sprawdzając, czy nic się nie przypala. Do gotowania owsianki najlepiej sprawdzi się garnek z grubszym dnem i nieprzywierającą powłoką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodatki do owsianki

Mój patent na pyszne, gorące, a jednocześnie nie rozmamłane dodatki do owsianki to karmelizowane owoce. Idealne będą jabłkabanany. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojone w kawałki jabłko (możesz go nie obierać) i połówki banana podzielonego wzdłuż (jeśli wygodniej jest ułożyć na patelni, można je dodatkowo pokroić na kawałki). Po chwili wystarczy zasypać je cukrem trzcinowym (ilość według uznania, jeśli wolisz słodsze dodatki to ok. 3-4 łyżki), a także cynamonem lub przyprawą korzenną do smaku. Przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć. Podawać na gorąco.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to skarbnica składników odżywczych. Zawierają duże ilości błonnika, który jest nieoceniony dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki obecności beta-glukanu, owsianka pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi. Płatki owsiane są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak magnez, fosfor, żelazo i cynk. Regularne spożywanie owsianki przyczynia się do poprawy trawienia, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

owsiankapłatki owsianejabłka