WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Najlepsze śniadanie przy pierwszych przymrozkach. Rozgrzewa i dodaje energii

Jak zadbać o codzienny jadłospis w pierwsze, chłodniejsze dni? Zapominamy już o lekkich posiłkach, które znamy z lata, a sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Zdecydowanie najlepszym przepisem będzie owsianka z gorącymi dodatkami.

Owsianka z bananem i jabłkiem doprawiona cynamonemOwsianka z bananem i jabłkiem doprawiona cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów na urozmaicenie tego dania, koniecznie wypróbuj przepis na jesienną owsiankę z rozgrzewającym składnikiem. Nic tak nie pobudzi z rana (może jedynie kawa). Tak skomponowane płatki owsiane mogłabym jeść codziennie, ale przyznać trzeba, że tylko o tej porze roku smakują tak wyśmienicie.

Jak zrobić owsiankę?

Owsiankę możesz przygotować na wodzie lub na mleku. Zdecydowanie drugi sposób nada jest lepszy na sycące śniadanie - owsianka na mleku jest jeszcze bardziej kremowa. Płyn wystarczy zagotować, dosypać płatki (w proporcji 1:2) i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Raz po raz warto ją zamieszać, sprawdzając, czy nic się nie przypala. Do gotowania owsianki najlepiej sprawdzi się garnek z grubszym dnem i nieprzywierającą powłoką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Dodatki do owsianki

Mój patent na pyszne, gorące, a jednocześnie nie rozmamłane dodatki do owsianki to karmelizowane owoce. Idealne będą jabłkabanany. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojone w kawałki jabłko (możesz go nie obierać) i połówki banana podzielonego wzdłuż (jeśli wygodniej jest ułożyć na patelni, można je dodatkowo pokroić na kawałki). Po chwili wystarczy zasypać je cukrem trzcinowym (ilość według uznania, jeśli wolisz słodsze dodatki to ok. 3-4 łyżki), a także cynamonem lub przyprawą korzenną do smaku. Przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć. Podawać na gorąco.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to skarbnica składników odżywczych. Zawierają duże ilości błonnika, który jest nieoceniony dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki obecności beta-glukanu, owsianka pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi. Płatki owsiane są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały takie jak magnez, fosfor, żelazo i cynk. Regularne spożywanie owsianki przyczynia się do poprawy trawienia, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia