WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Najzdrowsza odmiana pomidorów. Zmniejszają ryzyko chorób serca

Pomidory czekoladowe, choć ich nazwa nawiązuje do koloru, a nie smaku, powinny zadowolić nawet największego łasucha, ponieważ są jedną z najsłodszych odmian pomidorów. Sprawdzą się na kanapce i w sałatce, świetnie znoszą również smażenie czy marynowanie.

Pomidory czekoladowePomidory czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov
Marcin Michałowski

Polacy coraz bardziej kochają pomidory, co potwierdziło niedawne badanie przeprowadzone w ramach kampanii "Warzywa i owoce – na szczęście!", zorganizowane przez Federację Branżowych Związków Producentów. Na pytanie o ulubione warzywa aż 58 proc. ankietowanych odpowiedziało: pomidory. Wyprzedziły w ankiecie między innymi marchewkę, ogórka, ziemniaka czy kapustę.

Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa ich rocznie ponad 10 kilogramów i coraz chętniej sięga po mniej popularne odmiany, które pojawiają się w sklepach. Na przykład ostatnio na półkach marketów i dyskontów możemy znaleźć pomidory o charakterystycznej barwie – od ciemnobrązowej po zgniłozieloną oraz kuszącej nazwie – czekoladowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Historia czekoladowych pomidorów

Ich historia rozpoczęła się w słonecznej Hiszpanii w latach 70. XX wieku. Luis Ortega, syn właściciela gospodarstwa rolnego w andaluzyjskiej wiosce Agra odkrył, że pomidory, które otrzymują mniej wody, mają ciemniejszą skórkę i słodszy smak. Po kilku latach eksperymentów wyhodował odmianę o handlowej nazwie "Kumato", zwaną też czekoladową.

Obrót nasionami tych pomidorów jest do dziś kontrolowany przez firmę Ortegi. By je pozyskać, plantatorzy muszą przejść ostrą selekcję i spełnić surowe wymagania dotyczące uprawy. Jednak z czasem zaczęły pojawiać się także inne ciemne odmiany pomidorów, oferowane jako czekoladowe, chociażby Sweet Marmande. Choć – zdaniem znawców – różnią się trochę smakiem od Kumato, cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów.

Dlaczego Czekoladowe Pomidory Warto Wypróbować?

Czekoladowe pomidory różnią się od bardziej popularnych odmian grubszą skórką (dzięki czemu lepiej znoszą przechowywanie), bardziej zwartym miąższem i znacznie słodszym smakiem, który jest efektem dużego stężenia fruktozy, czyli cukru owocowego, znacznie korzystniejszego dla zdrowia niż sacharoza dominująca w słodziku wytwarzanym z buraka cukrowego. Dlatego, jeśli chcemy osłodzić sobie życie, sięgnijmy po pomidora czekoladowego.

Za jego ciemny kolor odpowiadają antocyjany. Żadna inna odmiana pomidorów nie dostarcza tak dużej dawki tych barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny.

Badania naukowe wykazały, że antocyjany przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Pomidory czekoladowe skarbnicą witamin

Pomidory czekoladowe to również skarbnica cennych witamin. Już jeden dorodny okaz potrafi pokryć blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami, ale również powstrzymuje procesy starzenia i reguluje pracę układu krążenia.

Soczyste warzywo stanowi także bogate źródło witaminy A, E i witamin z grupy B oraz licznych minerałów, zwłaszcza potasu – pierwiastka służącego utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu.

W porównaniu do innych odmian, w pomidorach czekoladowych znajdziemy natomiast mniej likopenu, czyli karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka zachorowania na nowotwory czy osteoporozę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇