Naleśniki z dodatkiem piwa - najbardziej puszyste w twoim życiu

Naleśniki z dodatkiem piwa mogą nie wydawać się najbardziej oczywistym pomysłem. Jednak zanim ocenisz - warto samemu przetestować.

Obrazek
Agnieszka

Naleśniki z dodatkiem piwa - zalety

Jednym z najbardziej popularnych przepisów na lekkie naleśniki jest ten z dodatkiem wody gazowanej. Woda gazowana sprawia, że ciasto staje się puszyste i lekkie bez gumiastego posmaku.

Piwo oprócz właściwości spulchniających posiada także chmielowy posmak, który nadaje pozornie zwykłym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Szklanka piwa nie zmienia znacząco koloru - nadaje tylko lekki bursztynowy blask.

Do wykonania tego przepisu możesz wykorzystać ulubiony trunek - może być to piwo smakowe, bezalkoholowe, ciemne czy jasne - to zależy tylko od twojej kreatywności i preferencji smakowych.

Naleśniki z dodatkiem piwa - składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 szklanka piwa
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Przed przygotowanie naleśników, rozpuść masło i ostudź. Przed dolaniem do ciasta nie powinno być zbyt gorące

Mąkę, mleko, jajka i piwo smakowe (może być malinowe) dodaj do miski. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut - w tym czasie wszystkie składniki pięknie się połączą, a naleśniki będą smakować jeszcze lepiej.

W wysokiej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na bitą śmietanę, a następnie wstaw do lodówki.

Na mocno rozgrzanej patelni - najlepiej płaskiej do naleśników, smaż po kolei porcje ciasta. Naleśniki powinny być cienkie, by z łatwością się składały po usmażeniu.

Obrazek

Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i sezonowymi owocami - teraz najlepiej sprawdzą się truskawki i borówki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa