Nie kupuję zwykłego chleba. Moja kanapka de lux to niebo w ustach
Jeśli tobie również znudziły się już zwykłe kanapki, to dzisiaj chcę ci zaproponować pewne ciekawe rozwiązanie tego problemu. Przygotowana w domu focaccia sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach we Włoszech!
23.04.2024 | aktual.: 23.04.2024 10:54
Kuchnia włoska słynie z doskonale przygotowywanego ciasta. I nie chodzi tu jedynie o pizzę, chociaż sposób jej przyrządzania jest łudząco podobny. Dzisiaj skupiamy się na słynnym włoskim chlebku z oliwkami. A czym różni się focaccia od pizzy? Tym, że jest zdecydowanie od niej pulchniejsza, bo w jej przypadku pozwalamy drożdżom porządnie zadziałać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Osobiście już dawno temu uznałem, że kanapka może wiele zyskać właśnie na zamianie zwykłego pieczywa na focaccię. Można do tego, oczywiście, podejść na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich to kupienie gotowca w sklepie lub piekarni (tu proponuję dokładnie sprawdzić skład produktu), drugi, znacznie ambitniejszy, to przygotowanie jej samemu. A ponieważ lubię, gdy gotowanie sprawia nie tylko przyjemność podniebieniu, ale również daje mi miłą satysfakcję, postanowiłem zakasać rękawy i zadziałać. Tak się to, mniej więcej, prezentuje!
Włoska kanapka z kurczakiem
Składniki:
Focaccia:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 10 g drożdży,
- 1 szklanka zimnej wody,
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- kilka oliwek zielonych,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek.
Kanapka:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- rukola,
- zielone pesto (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z wodą, solą i przesianą mąką. Zagnieć ciasto. Przykryj je czystą szmatką, a po 30 minutach ponownie zagnieć.
- Formę do pieczenia wysmaruj połową oliwy. W środku umieść ciasto. Możesz pomóc sobie wałkiem. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wylej na ciasto pozostałą oliwę, oprósz rozmarynem i skórką z cytryny. Wyłóż również pokrojone oliwki.
- Piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
- Następnie dopraw mięso z kurczaka solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Skropl oliwą. Piecz 20-25 minut w 200 stopniach.
- Focaccię pokrój. Plastry posmaruj pesto, dodaj warzywa, rukolę i kurczaka. Smacznego!
Zobacz także